Lokaal voedsel voor de zorg: grote kans voor regioversterking

  • Nieuws
FoodforCare_2024_7310_resize.png

De regio kan een sterke maatschappelijke impuls krijgen als zorginstellingen veel meer dan tot nu toe overstappen op inkoop van voedsel uit de buurt. Lokale voedselproducenten zouden op hun beurt dan wel professioneler moeten worden en slim samenwerken om een betrouwbare leverancier voor zorginstellingen te kunnen zijn.

Aftermovie van het event

Food for Care_2024_6728_resize.png

Aftermovie van het food for care event op 25 juni.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van een tweejarig onderzoeksproject Food for Care dat is uitgevoerd door het Lectoraat Marketing en Ondernemen. De projectgroep onderzocht hoe de verbinding tussen lokale voedselbedrijven en zorginstellingen in Noord-Nederland versterkt kan worden. Door voeding uit de korte keten toegankelijker te maken, kan de gezondheid en het welzijn van zowel patiënten als gemeenschappen verbeteren.

Voordelen lokaal voedsel

Lokaal voedsel voor zorginstellingen heeft verschillende voordelen. Zo blijkt uit het onderzoek dat patiënten in grote meerderheid een voorkeur hebben voor maaltijden bereid met lokale producten. Dit kan bijdragen aan een beter eetpatroon en een sneller herstel. Daarnaast kunnen zorginstellingen dan gemakkelijker seizoensproducten serveren, wat door patiënten wordt gewaardeerd. Bovendien stimuleert lokale voedselinkoop niet alleen de regionale economie, het is ook duurzamer door een kortere transportafstand.

Uitdagingen in samenwerking

Toch wordt in de zorgsector relatief weinig lokaal voedsel aangeboden. Zowel lokale foodaanbieders als zorginstellingen willen wel samenwerken  maar vinden elkaar onvoldoende.  Uit het onderzoek blijkt dat foodbedrijven graag de gewenste producten zoals verse groente, zuivel en vlees willen leveren maar dan wel tegen een afgesproken hoeveelheid en prijs. Zorginstellingen aarzelen om die afnamegarantie te geven vanwege bestaande contracten met andere leveranciers.

Food for Care_2024_6728_resize.png

Er liggen enorme kansen op een win-win-win situatie: voor de regio, de landbouwers en zorginstellingen

Kansen benutten

Lector Marketing en Ondernemen Karel Jan Alsem: “Er liggen enorme kansen op een win-win-win situatie: voor de regio, de landbouwers en zorginstellingen. Maar ook andere grote organisaties zoals kennisinstellingen en gemeenten kunnen een lokale en duurzame stap maken met lokaal voedsel. Met dit project hopen we dat partijen die kansen benutten en dat de lokale voedselproducenten zich beter organiseren en professionaliseren.”

Slotdiner met presentatie resultaten

Slotdiner met presentatie resultaten
De resultaten werden gepresenteerd tijdens een interactief slotdiner op dinsdag 25 juni in Groningen, waarvoor diverse betrokkenen bij dit project, van de onderzoeksgroep tot afgevaardigden van foodhubs tot ziekenhuizen, waren uitgenodigd. In de prachtige setting van het Toentje van Bie de Buuf in Groningen genoten de aanwezigen van een heerlijk diner bereid door het gastronomisch voedselbos Oogstwold. De uitstekende organisatie van de avond was in handen van Studio Daagsch en 'n Wilde Keuze.

fotograaf: Marinus Vroom

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport