Economische agenda Nij Begun: 'Zorgen dat het noorden een aantrekkelijke plek blijft'

  • Nieuws
Onderwijs_Ronnie Zeemering.jpg

Op 6 maart is de economische agenda vanuit Nij Begun gepresenteerd. De agenda schetst een toekomstbeeld van Groningen en Noord-Drenthe in 2056. Het doel is een economie te creëren in dienst van brede welvaart met een gezonde natuur, een bruisende cultuur en een veerkrachtige samenleving. Als Hanze omarmen wij de economische agenda, maar we hebben ook een aantal aandachtspunten.

Foto: Ronnie Zeemering (provincie Groningen)

Voor de Economische Agenda heeft het kabinet de komende dertig jaar 100 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld, evenals een eenmalige financiering van 250 miljoen euro. Dit alles moet in 2056 leiden tot een regio met een bovengemiddelde brede welvaart en een hoge levensstandaard. Met zuivere lucht, een gezonde bodem, prachtige landschappen, mooie dorpen, cultuur en goede voorzieningen. De vrijetijdseconomie is dan sterk gegroeid en dat heeft extra banen opgeleverd. Vanuit de Hanze dachten, net als bij de sociale agenda, verschillende deskundigen mee over de economische agenda. Wij hebben als ambitie het vergroten van de kracht van de regio in samenhang met het leven lang ontwikkelen van mensen. Deze ambities passen perfect bij de doelstellingen van de economische agenda:

  1. Stimuleren van een toekomstbestendige economie in een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.
  2. Verdienvermogen van de regio verhogen en bevorderen van ondernemerschap.
  3. Meer talent ontwikkelen, dit talent beter benutten en aan de regio binden.
  4. Meer kennis uit de regio verzilveren.
  5. Versterken van ons regionale economische zelfbewustzijn en ons imago.

Samen bouwen aan kennis en innovaties

De ontwikkeling van ecosystemen speelt een belangrijke rol in de economische agenda. Dit zijn plekken waar het bedrijfsleven, het onderwijs en andere kennisinstellingen samen bouwen aan kennis en innovaties om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van onze regio. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken op het gebied van de energietransitie, digitalisering, industrie, gezondheid, biobased materialen en een gezonde leefomgeving. Daar zet de Hanze zich graag voor in. Daarnaast willen we benadrukken dat samenwerking tussen de industrie en de creatieve sector ook een belangrijke rol speelt in de versterking van het verdienvermogen van de regio. In de breedte van onze opleidingen investeren we in duurzame en innovatieve kennis gericht op techniek, zorg en ondernemerschap. Zo kunnen de jongeren van nu over 30 jaar met hun talent bijdragen aan het toekomstbeeld van de economische agenda.

Voor een sterke regio is een goed samenspel tussen bedrijven (zowel het mkb als grotere bedrijven), overheden en kennisinstellingen cruciaal. Sleutelwoorden zijn hierbij samenwerking, duurzaamheid, innovatie en talent. Een goede samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven is niet altijd vanzelfsprekend. We moeten met elkaar aandacht hebben om vanuit vertrouwen en openheid samen te werken. Dit is cruciaal om de regio economisch krachtiger te maken. Als Hanze juichen wij het toe dat er in de economische agenda veel ruimte is voor langlopende programma's. Zo kunnen we echt iets wezenlijks veranderen en er is ruimte om bij te sturen op basis van actualiteit. De toegevoegde waarde van de economische agenda moet voor de bewoners (burgers en bedrijven) van onze regio herkenbaar en merkbaar zijn. Met alle betrokken partijen nemen we de verantwoordelijkheid om versnippering of ‘blijven hangen in plannenmakerij’ te voorkomen.

Regionale campussen

De ontwikkeling van regionale campussen, zoals genoemd in de economische agenda, moet de spil worden tussen kennisinstellingen en het regionale bedrijfsleven. Dit zal ondernemerschap bevorderen, het verdienvermogen opkrikken en talent wakker schudden én behouden voor de regio. Maar er is meer nodig! Regionale mbk-bedrijven delven vaak het onderspit bij de verdeling van publiek geld voor subsidies, leningen en kapitaal. De Hanze vindt het belangrijk dat het geld uit de agenda eerlijk verdeeld wordt. Een eerlijke verdeling is ook onmisbaar. Daar moet op worden toegezien. Om de volgende stap te zetten denken we graag mee over de uitvoeringsagenda die nu wordt opgesteld.

Tot slot gaan we de samenwerking binnen het hele onderwijs op het gebied van techniek, zorg en ondernemerschap versterken. We zetten ons in om het benodigde talent in de regio te ontwikkelen en te behouden. Dit biedt niet alleen economische voordelen, maar draagt ook bij aan een grotere trots, welbevinden en betrokkenheid van inwoners bij hun eigen regio. Een aantrekkelijke regio vereist een sterke vrijetijdseconomie, doordachte ruimtelijke inrichting en een goede balans tussen stenen, mensen en natuur. We moeten daarbij ook oog hebben voor het cultureel erfgoed, kunst en cultuur zodat Noord-Nederland een aantrekkelijke plek is en blijft om te werken en te verblijven. 

Lees ook: 
Sociale agenda Nij Begun gepresenteerd: ‘Goed geluisterd naar inwoners uit de regio’

Interessegebieden

  • Economie en Management

Dossiers