Ontwikkel je tot een breed opgeleide verpleegkundige; verbindend, innovatief en praktisch

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaren
Academie voor Verpleegkunde, student met patient in rolstoel

Verpleegkunde (HBO-V)

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Gezondheid en Sport
  • Gedrag en Maatschappij

Wil jij het verschil maken? Werk doen wat er toe doet? In jouw rol als verpleegkundige ben je niet alleen heel belangrijk voor de zorgvrager, ook ben je enorm waardevol voor zijn of haar familie en heb je nauw contact met andere zorgprofessionals.

Kies je voor Verpleegkunde aan de Hanze, dan kies je voor een ijzersterke opleiding. Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Verpleegkunde (HBO-V)

Sla over
  • Johan van Wieren

    Hogeschooldocent

    Academie voor Verpleegkunde - Johan van Wieren
  • Margreet Hummel

    Docent

    Academie voor Verpleegkunde - Margreet Hummel
  • Lourens van der Weerd

    Docent/ Onderzoeker

    Acadamie Verpleegkunde - Lourens van der Weerd
  • Christien de Jong

    Docent en Regisseur SLB-bureau

    Acadamie Verpleegkunde - Christien de Jong

Over deze studie

Overal waar zorg wordt verleend, zijn verpleegkundigen werkzaam. Zij spelen een centrale rol in de gezondheidszorg. Naast zorgverlening, leveren verpleegkundigen een belangrijk aandeel in preventie door te voorkomen dat gezonde en kwetsbare mensen ziek worden.

Bij de hbo-opleiding Verpleegkunde word je breed opgeleid. Je leert het verpleegkundig beroep in al zijn dimensies kennen en je maakt je de verschillende rollen van verpleegkundige eigen. Bovendien leer je om over grenzen heen te kijken. Je leert om zorg te verlenen in complexe situaties waarbij het altijd gaat om de zorgvrager in de sociale context. Je hebt hierbij een verbindende rol tussen zorgvrager, familie, directe naasten en andere hulpverleners. Ook leer je hoe je in de praktijk de kwaliteit van zorg kunt verbeteren.

Kortom: je werkt verbindend, innovatief en praktisch.

Naast de sterke inhoud van de opleiding zijn onze studenten enthousiast over de sfeer op school.

Verpleegkunde in deeltijd

Je kunt de opleiding HBO-V ook volgen in deeltijd. Informate hierover vind je hier, op deze pagina vind je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor (werkende) professionals.

Carriéreswitch naar verpleegkunde

Wil jij een switch maken naar Verpleegkunde en ben je al in het bezit van een hbo- of wo-diploma? Dan kan je het FastSwitch-traject volgen, een efficiënte en verkorte omscholing. Informatie over FastSwitch Verpleegkunde vind je hier.

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids
Hanzehogeschool-Acadamie Verpleegkunde - 3-studenten-bed.jpg
  • Feiten & Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Maak kennis met het beroep

In de beginfase doorloop je vier modules die gekoppeld zijn aan deskundigheidsgebieden uit het landelijke opleidingsprofiel. Je leert op je eigen manier, maar ook zeker van en met elkaar. Binnen de beroepsoriëntatie weken en een praktijkleerperiode vindt uitwisseling en interactie plaats op de werkvloer met collega’s, zorgvragers en diens naasten, medestudenten en medewerkers van andere disciplines.

In het eerste jaar maak je vooral kennis met het beroep verpleegkunde en de verschillende werkvelden. Vakinhoudelijke bijeenkomsten, (expert)colleges, vaardigheidsonderwijs, medische kennis en communicatielessen wisselen elkaar af. Er wordt veel aandacht besteed aan je persoonlijke en professionele identiteit wat onlosmakelijk verbonden is aan je ontwikkeling als verpleegkundige.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je van de opleiding een persoonlijk studieadvies over de voortzetting van de opleiding. Dit is geen bindend advies.

Jaar 2: Voortbouwen
 

Na de propedeutische fase bouw je voort op wat je hebt geleerd. Je doorloopt nogmaals een aantal modules, maar nu ga je ze in de praktijk brengen. Dat doe je onder andere door een stage in het binnen- of buitenland, maar ook door onderwijs te volgen. Ook hier speelt jouw professionele identiteitsontwikkeling een belangrijke rol. Je kunt deels zelf je eigen route samenstellen en er worden verschillende varianten voor het praktijkleren aangeboden.

Jaar 3 en 4: Minor en afstuderen

In deze fase kies je je eigen route, waarbij praktijkleren, keuzeonderwijs en het doen van praktijkgericht onderzoek centraal staan. Binnen het keuzeonderwijs kun je kiezen voor een verbredende of verdiepende minor. Denk bijvoorbeeld aan Critical Care, Oncologie, Kind & Jeugd, Digitale transformatie, Sociale Psychiatrie en Healthy Ageing bij een verstandelijke beperking. Je wordt breed opgeleid tot verpleegkundige en specialiseert je dus niet in een bepaalde richting. Zo kan je na je studie in een breed werkveld aan de slag.
 
De opleiding biedt persoonsgerichte studieloopbaanbegeleiding tijdens de hele opleiding.
 

Na je studie

Doorstuderen

Wil je na je bacheloropleiding Verpleegkunde doorstuderen? Dan zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Master Healthy Ageing Professional of - na twee jaar werkervaring - voor de Master Advanced Nursing Practice of de Master Physician Assistant.

Verder kun je je binnen je toekomstige baan specialiseren in bijvoorbeeld de intensive care, de ouderenzorg of de geestelijke gezondheidszorg.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om verder te studeren na het afronden van je hbo-opleiding? Neem dan contact op met Hanze Studiekeuzeadvies via 050 595 7890 of [email protected].

Aan het werk

Als bachelorverpleegkundige heb je een verbindende en regisserende rol tussen zorgvrager, familie, directe naasten en andere hulpverleners. Het werkveld is breed en kan variëren van wijkgerichte zorg tot werken in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of in de geestelijke gezondheidszorg. Als verpleegkundige kun je bijvoorbeeld gaan werken in:

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum
  • GGZ-instelling (psychiatrie)
  • Verslavingszorg
  • Forensische psychiatrie
  • TBS-kliniek
  • Kinder- en jeugdpsychiatrie
  • Beschermd Wonen

Toelating & aanmelding

Aanmelding & inschrijving
Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck
Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met de opleiding Verpleegkunde, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. Wil je je aanmelden voor de studiekeuzecheck? Stuur een mail naar: [email protected]

De studiekeuzecheck bestaat uit twee onderdelen:

a) Meedoen: De meeloopdagen vinden plaats op locatie Wiebenga op de volgende data:
12 december 2024
21 januari 2025
13 februari 2025

4 maart 2025 (alleen voor deelnemers met een mbo-v opleiding)
15 april 2025

30 juni 2025 (voor aanmelders ná 1 mei 2025)

Aanmelden voor de meeloopdagen kan via: Meeloopdagen | Hanze

Voor aspirant-studenten met reisbeperkingen wordt er online proefstuderen georganiseerd.

b) Terugblikken: Na afloop van de meeloopdag ontvangen je een link naar het digitale reflectieformulier. Via enkele korte vragen blik je terug op de meeloopdag.

Wanneer je beide onderdelen hebt afgerond ontvang je van de opleiding een studiekeuzeadvies. Dit advies is niet bindend.


Mbo-Verpleegkunde vooropleiding
Heb je een mbo-Verpleegkunde diploma of ben je op dit moment bezig met het afronden van je mbo-opleiding Verpleegkunde dan ben je vrijgesteld van de verplichte studiekeuzecheck, bij aanmelding ná 1 mei.

Vragen over de SKC?
Neem contact op met de opleiding Verpleegkunde via [email protected]

Start studie
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Wil je in september starten met deze opleiding, meld je dan aan via Studielink. 

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Vragen?

Neem contact op met de Academie voor Verpleegkunde: [email protected].

Stel je vraag

  • Verpleegkunde

    Heb je vragen over de voltijd bachelor Verpleegkunde? Neem dan contact met ons op!

  • Servicepunt Wiebenga

    Heb je een algemene vraag over locatie Wiebenga? Neem dan contact met ons op!

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Gezondheid en Sport
Meld je aan via Studielink