Bouw aan jouw toekomst als professionele ondernemer of ondernemende professional

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
DSC_0501-1.jpg

Ondernemerschap & Retail Management

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Economie en Management

Bij de opleiding Ondernemerschap en Retail Management verdiep je je in ondernemerschap, retailmarketing, management en de on- en offline communicatie. Zo bereid je jezelf voor op een dynamische carriêre als professionele ondernemer of ondernemende professional. Ga jij de uitdaging aan?

Projecten met impact

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je voor echte opdrachten of voor je eigen studentenbedrijf en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Over deze studie

Heb je ondernemersbloed en kun je niet wachten om je ideeën om te zetten in producten of diensten? Of zie je een managementfunctie in een handelsonderneming of midden- en kleinbedrijf wel zitten? Dan is Ondernemerschap & Retail Management dé opleiding voor jou.

Als professionele ondernemer of ondernemende professional ben je voortdurend op zoek naar nieuwe kansen. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en runnen van een bedrijf. Je gaat een toekomst tegemoet waarin ondernemerschap, marketing en management centraal staan. Je leert ondernemen met verstand van zaken en met aandacht voor duurzaam ondernemen. Zo bereid je jezelf voor op een dynamische carrière als professionele ondernemer en ondernemende professional die de touwtjes stevig in handen heeft. Ga jij de uitdaging aan?

ORM video afbeelding.jpg
  • Feiten en cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar leg je de basis op het terrein van marketing en organisatie. Je verdiept je in retailmarketing en ondernemerschap en je werkt aan je ondernemerschapsvaardigheden. Er is veel aandacht voor je ontwikkeling als professional. In de eerste helft van het jaar leer je alles over ondernemen in een retailbedrijf. In de tweede helft start je met medestudenten een studentenbedrijf waarbij jullie je eigen product verkopen. 

Jaar 2

Je verdiept je verder in ondernemerschap als professionele ondernemer en ondernemende professional. Daarbij hoort digital business, in- en verkoop, customer journey mapping en human resource management. Ook besteden we aandacht aan intercultural awareness, omdat je als ondernemer ook moet kunnen handhaven in een internationale omgeving.

Jaar 3

In jaar 3 heb je de keus om in semester 1 of semester 2 te starten met project 1 van het afstudeertraject. Deze voer je uit voor je eigen bedrijf of voor een bedrijf naar keuze.  Het andere half jaar volg je een minor naar keuze. Dit kan bij de Hanzehogeschool, maar ook bij een andere hbo instelling in Nederland. Wil je naar het buitenland, dan kun je een minor volgen aan één van onze bijna 100 partner universiteiten.

Jaar 4

In het eerste semester van jaar 4 staat project 2 van het afstudeertraject centraal. Hier komen onderzoek, analyse en strategisch advies aan bod voor een externe opdrachtgever. In het laatste semester van de opleiding voert de student project 3 uit in het kader van het afstudeertraject. Dit kan voor je eigen bedrijf of voor een bedrijf naar keuze.

Na je studie

Doorstuderen

Na het behalen van je diploma is het mogelijk om door te studeren. Zo kun je doorstromen naar de MSc in Business Studies (Interdisciplinary Business Professional) aan de Hanze. Ook kun je een andere Master op het gebied van economie, ondernemerschap en marketing gaan volgen aan de Hanze, de Rijksuniversiteit Groningen, een andere universiteit in Nederland of in het buitenland.

Aan het werk

Als afgestudeerde van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun je je eigen zaak beginnen of de zaak van je ouders overnemen. Van detailhandel tot horeca of recreatie: het is uiteindelijk je eigen keuze. Je hoeft natuurlijk geen eigen onderneming te starten als je de opleiding hebt afgerond. Je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag als manager in de retail. Misschien word je wel verantwoordelijk voor het aansturen van meerdere vestigingen van een winkelketen waarbij je het management adviseert en ondersteunt op het gebied van het retailvak. Andere voorbeelden van mogelijke carrières zijn:

  • accountmanager
  • marketeer
  • franchisenemer
  • e-commerce manager

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Aanmelden voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management gaat via StudielinkMeld je aan vóór 1 mei. Via Studielink doorloop je alle stappen die nodig zijn om je in te schrijven. Je krijgt een account waarmee je je eigen inschrijving kunt regelen. In Studielink kun je de voortgang van je inschrijving zelf volgen. Ook als je je inschrijving of je eigen gegevens wilt wijzigen, doe je dat via Studielink.

Meer informatie

Meer weten over toelatingseisen en bijzonderheden of wil je studieadvies? Neem dan contact op met de toelatingscommissie via [email protected] .

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes kunt afronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met de opleiding x bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Voor de studiekeuzecheck ontvang je een digitaal intakeformulier. Het formulier is opgebouwd uit een reeks vragen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: persoonlijke omstandigheden, vooropleiding (duur en studieresultaten uit het verleden), oriëntatie op de opleiding, studievaardigheden, competenties, persoonlijkheidskenmerken en jouw motivatie om voor deze opleiding te kiezen. Op basis van het intakeformulier kun je uitgenodigd worden voor een fysiek gesprek, georganiseerd door de opleiding.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen een andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Propedeuse of tweejarig Associate degree

Heb je een propedeuse of een tweejarige Associate degree (Ad) opleiding behaald in het economisch domein? Dan kun je in sommige gevallen doorstromen naar jaar 2 van een voltijd of deeltijdopleiding. Je schrijft je in dit geval in via Studielink voor een hogerejaarsfase (B fase). Let op: vergelijking curriculum en goedkeuring hiervan vindt altijd plaats via [email protected]. Zonder goedkeuring start je alsnog in jaar 1 van een nieuw te volgen opleiding.

Voorbeeld: met een behaalde opleiding Ad-Ondernemen (vereiste is wel een vergelijkbaar curriculum), is het mogelijk in te stromen binnen een speciaal doorstroomprogramma van de opleiding Ondernemerschap en Retail Management of Commerciële Economie.

Interessegebieden

  • Economie en Management
Meld je aan via Studielink