'De master verdiept en verbreedt mijn kennis van voedsel'

  • Student aan het woord
wisanne

Wisanne zit in haar eerste jaar van de master Duurzame en Gezonde Voeding. Nadat ze de bacheloropleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hanze had gevolgd, was ze op zoek naar een vervolgopleiding die paste bij haar ambities en interesses. Bij de master Duurzame en Gezonde Voeding zat ze meteen op haar plek.

"Na de bachelor Voeding & Diëtetiek wilde ik doorstuderen. Universitaire masters waren mij te theoretisch. Daar word je opgeleid tot academicus, tot onderzoeker. Bij een hbo-master word je juist praktisch opgeleid, voor het werkveld. Zo'n opleiding én in Groningen: dat is wat ik zocht."

Leren van elkaar

"De eerste weken van de opleiding was ik wat zoekende. De opzet is anders dan ik gewend was van mijn bacheloropleiding. Hier werk je in een Community of Learners samen met andere studenten, docenten en bedrijven. Mijn medestudenten hebben verschillende achtergronden. Dit is waardevol, omdat je taken kunt verdelen naar ieders expertise en van elkaar kunt leren. Door de verschillen in achtergrond heeft ieder ook een eigen manier van werken. We bespreken ook dit aspect bij mentorlessen, waardoor de samenwerking goed gaat. De docenten zijn erg kundig, betrokken en kunnen hun kennis goed overbrengen. Dat is fijn, omdat er ook veel nieuwe stof is. Zo heb ik door mijn achtergrond veel voorkennis van voeding, maar niet van akkerbouw, bodemgezondheid en biodiversiteit, wat in het onderdeel Grondstoffen & Adaptatie wordt behandeld. In deze master verdiep en verbreed je je kennis van voedsel en voeding."

We onderzoeken een lokaal alternatief voor kikkererwten: hummus van duivenbonen

Samenwerken met bedrijven

"Bij de opleiding ga je zelfstandig en praktisch aan de slag. We zijn nu bezig met een project voor een boer die verbonden is aan De Graanrepubliek. We zoeken uit in hoeverre duivenbonen verwerkt kunnen worden tot hummus, als vervanger van kikkererwten. Duivenbonen zijn goed voor de bodem en als deze in hummus verwerkt kunnen worden, kan een lokaal product gebruikt worden, in plaats van het importeren van kikkererwten. Een win-win situatie. Wij onderzoeken dit proces en schrijven een adviesrapport voor de boer. Op dit moment wil ik me richten op producttechnologie, maar je spitst je binnen deze master niet toe op één tak. Later heb je kennis van verschillende kanten van het hele proces, zodat je bestaande kennis kan verbinden, het overzicht kan houden, anderen aan kan sturen of adviseren.

Bedrijven in de regio zijn erg betrokken. Ze geven aan dat er vraag is naar ons. Dit is al een goede reden om deze master te doen: er zijn baankansen genoeg! Heb je interesse in voeding, ben je proactief en nieuwsgierig? Dan past deze master bij jou!"