Word piloot en behaal tegelijkertijd jouw hbo-diploma Technische Bedrijfskunde
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaar
Word piloot en behaal tegelijkertijd jouw hbo-diploma Technische Bedrijfskunde
Heb je een passie voor vliegen? Ben je zeer verantwoordelijk en ambitieus? Dan is deze major wat voor jou. Je kiest voor een avontuurlijke en tegelijk serieuze richting. Als gezagvoerder stuur je alle processen aan die in een vliegtuig plaatsvinden, van het besturen van het vliegtuig tot het aansturen van de crew en het bedienen van de klant.
Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.
Airline Pilot & Management is een gecombineerde opleiding. De studie is een studieroute (major) van de bachelor Technische Bedrijfskunde. Je volgt een deel van de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hanze en de opleiding tot verkleersvlieger aan de KLM Flight Academy in Eelde.
Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl
In het eerste jaar maak je kennis met het brede werkveld van een Technisch Bedrijfskundige en de rol die jij daarin kan spelen als onderzoeker, veranderaar of ondernemer. In het eerste semester krijg je een beeld van het productieproces van een organisatie en de omgeving waarin het plaatsvindt. In het tweede semester ga je zelf onderzoek doen naar het productieproces in een bedrijf. Je schrijft een verbetervoorstel om het proces te optimaliseren. Tijdens deze opdracht loop je ook 1 dag stage bij een bedrijf. Ook ga je met andere studenten je eigen onderneming starten waarin je een zelfgekozen productidee produceert en verkoopt.
Je gaat dieper in op de bedrijfsprocessen en hoe deze verbeterd kunnen worden. Je krijgt een basisprogramma en kiest daarnaast een profiel dat jou aanspreekt. Je kunt kiezen voor Energie, Logistiek in de Zorg, Industrie 4.0 en Ondernemerschap. De opdrachten in jaar 2 voer je uit op basis van een korte stage die je bij een bedrijf naar keuze uitvoert. Je sluit het tweede jaar af met het thema 'Vliegtheorie' bij de KLM Flight Academy in Eelde. Hier zal je circa twee jaar je studie vervolgen.
De eerste helft van het derde jaar krijg je in Eelde diverse theoretische vakken zoals Air Law, Principles of Flight (hoe vliegt een vliegtuig) en Aircraft General Knowledge (hoe zit een vliegtuig in elkaar). Tijdens deze periode kun je op de campus in Eelde wonen. Dit is niet verplicht, maar de meeste studenten maken hier dankbaar gebruik van. Het wordt als prettig ervaren om bijvoorbeeld samen te studeren of eten.
Vanaf het begin van de opleiding begin je naast theorie aan de praktijkinstructie. Je leert eerst vliegen op een eenmotorig vliegtuig. Dit deel van de opleiding vindt momenteel plaats in Eelde. Ga voor meer informatie naar www.klmflightacademy.nl
De training vervolgt met het meermotorig vliegtraject. De vliegopleiding wordt afgesloten met de Multi Crew Cooperation course (MCC) en Type Rating course (TR). Tijdens de MCC wordt aandacht besteed aan een optimale samenwerking van de cockpitcrew en de bedrijfsoperatie van de KLM. Dit gebeurt op een Full Flight Simulator van het type B737. Daarna volgt er een Type Rating op de B777/787. Tijdens deze training leer je om een groot verkeersvliegtuig te besturen, ook onder de meest lastige, gesimuleerde omstandigheden.
Richting het einde van jaar 4 kom je terug aan de Hanze voor je afstudeeropdracht. Je werkt in en vóór een bedrijf. Je voert onderzoek uit op het gebied van productie, marketing, personeel, financiën en/of organisatie. Bijvoorbeeld als extern adviseur bij Schiphol, waar je aan de slag gaat met een specifiek probleem in het kader van 'capacity management', i.e. het optimaliseren van het aantal start- en landingsbewegingen op de luchthaven. Je levert een oplossing in de vorm van een adviesrapport.
Na het succesvol afronden van je opleiding ontvang je je diploma Technische Bedrijfskunde, ontvang je de titel Bachelor of Science, én heb je het verkeersvliegersbrevet (het zogenaamde 'frozen' ATPL).
Met de vliegopleiding word je opgeleid tot de functie van verkeersvlieger (Wil jij piloot worden? Kom eens langs bij KLM Flight Academy). Je gaat dan aan de slag als second officer bij KLM.
Omdat je naast je brevet ook een Technische Bedrijfskunde diploma op zak hebt, kom je sneller in aanmerking voor doorgroeimogelijkheden binnen KLM. Denk bijvoorbeeld aan nevenfuncties en/of managementwerkzaamheden. Functies die gecombineerd met het vliegen je werkzaamheden nog gevarieerder en uitdagender maken.
De KLM Flight Academy is een volle dochteronderneming van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. Op het moment dat de KLM behoefte heeft aan nieuwe verkeersvliegers, is de KLM Flight Academy haar preferred supplier.
Natuurlijk kun je ook aan de slag met jouw bachelor of Science die je ook haalt na het volgen van deze opleiding, waarmee je ook talloze mogelijkheden hebt.
Na je bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals onze European Master in Sustainable Energy System Management. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.
Studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde die doorstuderen, kiezen vaak voor:
Direct toelaatbaar
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak
Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken