'We zouden graag in de toekomst meisjes het perspectief bieden profvoetbalster te worden bij FC Groningen'
- Alumnus aan het woord
Valerie deed de bachelor Sportkunde en is nu werkzaam op de afdeling voetbalzaken bij de opleiding van FC Groningen. Daarnaast doet ze onderzoek naar de haalbaarheid van vrouwenvoetbal bij de Trots van het Noorden.
“Ik ben bij FC Groningen terecht gekomen via de studie Sportkunde. In mijn tweede jaar heb ik een stage gelopen bij de club. Dat was destijds drie dagen in de week bij de Regionale Voetbalschool. Ik was daar verantwoordelijk voor de toernooiorganisatie. Dat beviel zo goed dat ik mijn afstudeerproject ook heb afgerond bij FC Groningen. Na die periode ben ik hier in dienst mogen komen.
“De vraag die mensen mij vaak stellen is: ‘Wat kun je met Sportkunde?’ Dat is heel divers. Het gaat niet zozeer om het sportles geven, maar om alle zaken om de sport heen. Dat is erg breed. Die kant van de sport spreekt mij zeer aan. Het komt in mijn huidige functie bij FC Groningen op elk gebied terug. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën, maar ook op het gebied van de overheid. Al die facetten komen vanuit de studie terug in mijn functie. Tijdens de studie dacht ik wel eens: ‘het is écht heel breed.’ Maar juist omdat het zo breed is, komt het nu heel mooi terug.
Ik ben bij FC Groningen werkzaam op de afdeling voetbalzaken. Dat behelst alles om het voetbal heen. In mijn geval zorgen voor de administratie en de planning bij de opleiding van de club. Daarnaast leid ik met algemeen directeur Wouter Gudde het onderzoek naar de haalbaarheid van het vrouwenvoetbal bij FC Groningen. Op dit moment kijken we eerst of het wel haalbaar is. Uiteraard zien we graag een positieve uitkomst. Mocht dat het geval zijn, kijken we daarna hoe dit het beste een plek kan krijgen binnen de club. Hoe ziet het ideaalplaatje eruit? We hebben natuurlijk al een heel raamwerk staan bij de club. Maar dat is niet één op één te kopiëren. Vrouwenvoetbal vraagt andere aandachtspunten. Natuurlijk hoeven we het niet helemaal opnieuw uit te vinden. We gaan praten met en kijken bij andere clubs of organisaties die al ervaring hebben met een vrouwentak. Maar we gaan uiteraard onze eigen koers varen. Het is nu vooral oriënterend dus veel met mensen spreken, veel luisteren en goed om je heen kijken. Dat is erg belangrijk.
Ik voel me goed in deze functie en vind dat het me goed past. Mede omdat ik de theorie die ik binnen Sportkunde heb opgedaan direct in de praktijk kan brengen. En dat bij een mooie grote club als FC Groningen.
Deze functie is echt allround en gaat van A tot Z. Aan de ene kant gaat het over voetbalinhoud en tot in detail over wat je straks daadwerkelijk nodig hebt op het veld tot aan de randzaken. Want er zit natuurlijk ook een hele organisatie achter. Het is erg belangrijk dat ik me daar ook mee bezighoudt. De randzaken moeten in orde zijn om het op het veld ook goed voor elkaar te hebben. Maar het allermooiste is dat ik bezig ben met een doel en dat is dat we misschien in de toekomst meisjes het perspectief kunnen bieden profvoetbalster te worden bij FC Groningen.”
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?