Lisette Broens
Onderwijsondersteuner
Verdiep jouw kennis over logopedische interventie bij zuigelingen
Onderwijsondersteuner
Als logopedist kijk je tijdens de voeding mee en bekijk je het zuigen, slikken en ademen van de prematuren en zuigelingen. Je diagnosticeert en adviseert over de houding en de manier waarop de zuigeling het beste drinken kan krijgen. De verdiepingscursus Zuigelingen gaat in op de logopedische interventie (diagnostiek en behandeling) bij zuigelingen tot en met een leeftijd van 3 maanden.
Op basis van Evidence Based Practice diagnostiek en interventie kunnen verrichten bij zuigelingen met voedingsproblemen.
De module bestaat uit drie dagen:
Dag 1: Ontwikkeling zuigen en onderzoek
Theoretisch kader rondom de normale ontwikkeling van het zuigen en de ontwikkeling van het zuigen van pre- en dysmaturen.
Uitleg frequent voorkomende medische terminologie bij zuigelingen.
Uitleg en theoretisch kader van Onderzoeksformulier Zuigen (o.b.v. Onderzoeksformulier Eet-/drinkproblemen bij jonge kinderen, Nijmegen). Aan de hand van casus uitwerken onderzoeksformulier in kleine groepen.
Dag 2: Diagnostiek en behandeling
Theoretisch kader en praktische handvatten bij borstvoeding bij prematuren en zieke zuigelingen.
Gezamenlijk beoordelen video’s a.d.h.v. NOMAS en EFS.
Aan de hand van diverse casuïstieken uitleg diagnostiek en opzet behandeling.
Dag 3: Behandeling
Uitleg diverse interventiemogelijkheden bij problemen zuigen.
Capita Selecta.
In kleine groepen uitwerken van door cursisten uitgewerkte casuïstiek
Opdracht
Met videomateriaal en schriftelijk verslag werk je een casus uit die je een week voor de derde cursusdag inlevert. Je brengt onderzoek, diagnostiek en mogelijke behandeling in kaart, op grond van de opgedane kennis van de eerste twee cursusdagen en eigen ervaring. Daarnaast geef je door middel van een duidelijke vraagstelling aan waar je verdieping/meer informatie van medecursisten en docenten bij wilt (kan specifiek over casus gaan of meer algemene vraagstelling n.a.v. casus). In kleine groepjes worden de casussen gepresenteerd. Cursisten worden tijdens de presentatie beoordeeld door docenten en medecursisten.
Na afronding ontvangt u een Bewijs van Deelname.
Deze cursus is geaccrediteerd bij ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici) voor 27 punten.
Deze opleiding is geaccrediteerd bij ADAP. ADAP is het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor paramedici die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici. ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.
Meer wetenPreverbaal logopedisten die werkzaam zijn met zuigelingen jonger dan 3 maanden.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze cursus start één keer per 2 jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De cursus duurt 3 dagen en is van 09.00 tot 17.30 uur.
De cursusdagen zijn: maandag 24, dinsdag 25 maart en maandag 12 mei 2025.
De studiebelasting voor deze cursus bestaat uit 24 contacturen (colleges en werkgroepen), 4 voorbereidingsuren contactdagen (literatuur) en 8 uur voor verplichte opdracht.
De prijs is inclusief lunch, koffie/thee.
Onderwijsondersteuner
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden