Maarten Mols
Teamleider BML Research & Duurzame en Gezonde Voeding
Leer veilig en verantwoord werken met micro-organismen op het laboratorium
Teamleider BML Research & Duurzame en Gezonde Voeding
Binnen biologische en medische laboratoria wordt veel gewerkt met micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Daarnaast werken we ook vaak met genetisch gemodificeerde organismen, oftewel organismen waarvan het DNA is veranderd. Als laboratoriummedewerker is het belangrijk dat je veilig en verantwoord met deze organismen om kan gaan, en daarom biedt de Hanzehogeschool deze cursus Veilige Microbiologische Technieken aan voor alle laboratoriummedewerkers die willen gaan werken met pathogene of genetisch gemodificeerde micro-organismen.
Tijdens deze cursus leer je om veilig en verantwoord te werken met micro-organismen in een laboratorium. Je leert risico’s te herkennen en preventieve maatregelen te treffen om op veilige wijze met pathogene en genetisch gemodificeerde organismen te werken. Je maakt kennis met verschillende factoren die ervoor zorgen dat de micro-organismen ziekmakend zijn (pathogeniteit en virulentie), en daarnaast leer je ook over verschillende desinfectie- en sterilisatietechnieken. Veel aandacht wordt besteed aan de inschaling en biologische- en fysische inperking van genetisch gemodificeerde micro-organismen. Als laatste komt de wet- en regelgeving van het werken met genetisch gemodificeerde micro-organismen aan bod. Onderwerpen die aan bod komen:
De cursus is bedoeld voor laboratoriummedewerkers die willen gaan werken met pathogene micro-organismen en/of werken met genetisch gemodificeerde micro-organismen.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start minstens 4 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van de startdata die op dit moment bekend zijn
Naast de geplande cursussen is het bij voldoende animo ook mogelijk om op andere momenten een cursus te plannen. Neem hiervoor contact met ons op.
De cursus duurt 3 opeenvolgende dagen.
De studiebelasting voor deze cursus is in totaal ongeveer 24 uur:
3 dagen op het lab (6 uur per dag)
6 uur aan zelfstudie
1650 euro inclusief lesmateriaal
Teamleider BML Research & Duurzame en Gezonde Voeding
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 28 november is er een Informatieavond voor professionals. Je kunt in gesprek met docenten en studieadviseurs. En mensen spreken die de stap al gezet hebben.
Meer informatie en aanmelden