Liane Meijer - de Vries
Productmanager
Handelen in de praktijk door beoordelen, analyseren en vertalen van het meest recente bewijs
Productmanager
Het handelen van de verpleegkundige in de praktijk wordt in toenemende mate ondersteund door resultaten vanuit onderzoek, evidence-based practice (EBP). De verpleegkundige streeft naar het toepassen van instrumenten en interventies waarvan de doeltreffendheid en doelmatigheid aannemelijk zijn. Als verpleegkundige wordt van jou verwacht dat je 'up-to-date zorg' verleent en adequate informatie verstrekt. Maar dagelijks word je tijdens je werk geconfronteerd met klinische onzekerheden. Ben jij nieuwsgierig naar het beste bewijs of de laatste stand van zaken binnen verpleegkundig onderzoek? Volg dan deze cursus! Tijdens deze cursus ga je op basis van wetenschappelijke literatuur opzoek en zul je merken dat een Critical Appraised Topic (CAT) maken vooral leuk en interessant is.
Om de best mogelijke zorg te kunnen verantwoorden, dien je als verpleegkundige te werken volgens de principes van EBP. Je leert tijdens deze cursus de eerste methodische stappen van EBP: het opstellen van een beantwoordbare vraag vanuit je eigen praktijk, volgens de PICO methode (Patiënt, Intervention, Comparison, Outcome). Daarnaast leer je hoe je wetenschappelijke literatuur in verpleegkundige en (para)medische databases kunt opzoeken en beoordelen, om daarna deze kennis te kunnen delen met collega`s middels het uitvoeren van een CAT.
Twee (eenvoudige) voorbeelden van een PICO zijn: leidt het toepassen van een antidecubitusmatras (I) bij decubitus graad 1 (P) tot snellere wondgenezing (O) dan het toepassen van wisselligging (C)? Of: leidt het gebruik van Cannabis (I) in vergelijking tot het niet gebruiken van Cannabis (C) door mensen met Schizofrenie (P) tot herhaling van psychoses?
De cursus bestaat uit 5 lesdagen waarbij de volgende thema’s aan bod komen:
Tijdens deze cursus schrijf je een CAT en onderbouw je met behulp van literatuur het proces en de gemaakte keuzes. Daarnaast wordt gereflecteerd op de rol van reflectieve EBP-professional. De CanMEDSrollen, competenties, kernbegrippen en de bijbehorende Kennis, Vaardigheden en Attitude aspecten (KVA’s) zijn afkomstig uit het Opleidingsprofiel BN2020.
Uniek voor Noord-Nederland
Tijdens deze cursus ga je samen met je medecursisten/-studenten aan de slag. Er is dus sprake van 'samenwerkend leren'. Dat betekent dat je veel mogelijkheden hebt om uit te wisselen met anderen. Je leert van elkaar en ontwikkelt je op deze manier verder als verpleegkundige. De cursus is een onderdeel van de module Verpleegkundig Leiderschap van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde en wordt op dezelfde wijze aangeboden als de Deeltijdopleiding Verpleegkunde.
Na het succesvol afronden van deze cursus, ontvang je een certificaat. De cursus is geaccrediteerd bij V&VN.
Heb je een diploma MBO-V of Inservice-opleiding? Dan heb je na het afronden van deze cursist alvast een deelcertificaat binnen als je wilt doorstromen naar de Deeltijdopleiding Verpleegkunde.
De cursus Toepassen van EBP en uitvoeren van een CAT is een onderdeel van de module Verpleegkundig Leiderschap van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde. Van de Deeltijdopleiding Verpleegkunde zijn onderstaande modules/cursussen ook los te volgen:
Deze opleiding is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister V&V. Het kwaliteitsregister is het hulpmiddel voor jou als verpleegkundige of verzorgende om je deskundigheid bij te houden.
Meer wetenBIG-geregistreerde verpleegkundigen met diploma MBO-V, HBO-V of Inservice-opleiding.
MBO-V, HBO-V of Inservice-opleiding. Voorwaarden voor deelname: je hebt een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector. Daarnaast is het van belang dat je een HBO-V geschoolde collega in je werkpraktijk hebt, die je kunt vragen om je te begeleiden gedurende de cursus.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 2 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
5 lesdagen
Eens in de week een lesdag van 8 uur. Daarnaast heb je een relevante werkplek in de zorg- en welzijnssector. Zelfstudie: bij de start ongeveer 6-8 uur per week, daarna ongeveer 4 uur per week.
Ben je mbo-v of inservice opgeleide? Dan kom je in aanmerking om deze module tegen het wettelijk vastgestelde collegegeld te volgen. Kijk hier voor meer informatie. Bij aanmelding ontvang je hierover meer informatie.
Productmanager
Secretariaat
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden