Leer over schuldhulp­verlening in de breedste zin

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 6 maanden

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Schulden

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
6 maanden
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 28 uur per week
Kosten
Kosten: € 2.100,-
  • Recht en Bestuur
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze module:

  • Kun jij van een complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart brengen, daarbij een ordening maken op sociaaljuridische relevantie, van daaruit de (rechts)vragen formuleren, deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden en de feiten waar nodig in een sociale, maatschappelijke, culturele en/of persoonlijke context plaatsen.
  • Kun jij op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart brengen. Je maakt daarbij een ordening op sociaaljuridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen.
  • Kun jij tegenstrijdige belangen op meerdere niveaus analyseren en beoordelen welke rol je kan aannemen om de belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen, rekening houdend met effectiviteit en ethische aspecten.

Wat ga je leren?

Schuldenproblematiek heeft grote maatschappelijke aandacht en is een groeiend probleem in onze samenleving. Steeds meer huishoudens kampen met problematische schulden. Schulden vormen niet alleen een probleem voor de schuldenaar, ook voor zijn omgeving, de schuldeiser en de maatschappij. Welke juridische bevoegdheden en mogelijkheden zijn er rondom schuldenaanpak?

Inhoud

In de module Schulden staat schuldhulpverlening in de breedste zin centraal, waarbij de focus ligt op gedragsaspecten bij het ontstaan van schulden en de benadering van de klant. Je leert welke juridische bevoegdheden en mogelijkheden er zijn rondom schuldenaanpak en krijgt inzicht in de oorzaak en aanpak van schulden. Door het volgen van de module Schulden doe je kennis op over de verschillende procedures en verhaalsmogelijkheden binnen het insolventierecht, waaronder niet nakoming van aangegane verplichtingen, het beslag- en executierecht, faillissement en fiscale aspecten. Ook is er aandacht voor de procedures in het minnelijk en het wettelijk traject (procedures bij minnelijk akkoord, moratorium, dwangakkoord).

Opbouw

Gedurende de module wordt aandacht besteed aan de achtergrond van de cliënt met schuldenproblematiek, hoe de cliënt het zelf heeft aangepakt, in welk klantprofiel hij of zij past, hoe stress werkt en stress-sensitief werken. Ook gaan we dieper in op de voorzieningen voor cliënten met schulden, preventie(technieken) en vroegsignalering. Je leert over de praktijk van re-integratie, begeleiding en coaching van cliënten en schulddienstverlening, waarbij gespreksvoering een cruciale rol speelt. Je voert tijdens de module veelvuldig gesprekken met cliënten die financiële problemen hebben en maakt een inschatting van de beste wijze van dienstverlening. Hierbij word je uitgedaagd met opdrachten die de kern raken van de multiproblematiek van kwetsbare mensen in Nederland.

Tijdens de module komen zowel de inkomstenkant als de uitgavenkant aan bod, want niet alleen de belangen van de schuldenaar tellen. Ook die van de schuldeiser. Hierbij ga je aan de slag met verschillende trajecten, zoals budgetcoaching, budgetbeheer, het minnelijk traject en het wettelijk traject. Ook kijken we naar de verschillende instrumenten die gehanteerd kunnen worden bij de aanpak van schulden. Denk aan psycho-educatie, beloningssystemen en coaching op executieve vaardigheden. Hierbij wordt gewerkt met verschillende type problemen uit meerdere leefgebieden en verschillende life-events. Aan het einde van de module schrijf je een plan van aanpak voor een cliënt met een advies over de aanpak van zijn of haar schulden.

Voor wie

De doelgroep van deze module bestaat uit medewerkers van gemeenten, kredietbanken, schuldhulpverleningsorganisaties, bewindvoeringskantoren, incassobureaus, deurwaarderskantoren, nutsbedrijven of andere bedrijven (bijv. afdeling klantenservice of betalingsachterstanden).

Wat je nodig hebt

Vooropleiding minimaal havo- of mbo-niveau 4.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze module start 1 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
14:30 - 20:30 uur
Alle lesdagen:
Dinsdag
Locatie:
Van OlstBorg, Groningen
Kosten:
€ 2.100,-

Locatie

De lessen vinden zowel fysiek als online plaats. 

Duur

De module Schulden duurt een half jaar.

Studiebelasting

Tijdens de module volg je iedere dinsdag colleges en werk je in teamverband aan praktijkopdrachten. Naast deze lesdag ben je ook tijd kwijt aan zelfstudie. De mate waarin is mede afhankelijk van je werkervaring. Gemiddeld genomen ben je 28 uren in de week aan studietijd kwijt.

Financiële regelingen

Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Kijk hiervoor op onderstaande button over financieringsmogelijkheden.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Recht en Bestuur
Direct inschrijven

Deel deze pagina