mr. Lisanne Lukkien
Coördinator en docent
Leer over juridische risico’s voor ondernemers en ondernemingen
Coördinator en docent
Ondernemers zien kansen. De focus ligt op het binnenhalen van opdrachten; doorpakken en aan de slag. Om ervoor te zorgen dat de onderneming door kan blijven gaan, ook bij een tegenslag, is het goed om mogelijke risico’s onder de loep te nemen. Zo kun je afwegen welke risico’s je zelf wilt dragen en welke niet. De module Recht voor Ondernemers leert jou als ondernemer of adviseur van de onderneming een risicoscan te maken. Centraal staat het identificeren van juridische risico’s en het begrijpen van de implicaties ervan.
De module Recht voor Ondernemers leert jou een risicoscan voor ondernemers te maken. Centraal staat het identificeren van juridische risico’s en het begrijpen van de implicaties ervan voor ondernemers. Met onderwerpen als contract- en goederenrecht en legal management vergroten we jouw awareness voor juridische risico’s. Ook besteden we aandacht aan arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s voor ondernemers.
In het eerste blok ligt de focus op het identificeren van juridische risico’s en het begrijpen van de implicaties ervan voor ondernemers. We staan stil bij onderwerpen als arbeidsrecht, ondernemingsrecht en fiscaal recht. Deze vakgebieden zijn in het bijzonder relevant en toepasbaar voor ondernemers, omdat ze van belang zijn in de context van juridische risico’s. Bij arbeidsrecht wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst, de toepasbaarheid en invloed van een CAO en de gevolgen van en voor zieke werknemers. Bij het onderdeel ondernemingsrecht staan we stil bij zaken als aandeelhouderschap, verschillende soorten aandelen, kapitaal- en vermogensbescherming en aansprakelijkheid. Bij fiscaal recht tenslotte wordt ingegaan op aspecten van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting die van belang kunnen zijn voor ondernemers.
Binnen het contract- en goederenrecht komt zowel het verbintenissenrecht als het goederenrecht aan de orde. Denk aan de precontractuele fase, het afbreken van onderhandelingen, het sluiten van de overeenkomst en de inhoud ervan, inclusief bijzondere bedingen en algemene voorwaarden. Maar ook de gevolgen van het vernietigen en ontbinden van een overeenkomst. Je gaat daarnaast aan de slag met het ontwerp van een risicoscan, waarin je risico’s op vijf verschillende juridische thema’s formuleert.
In het tweede blok krijg je een verdieping op de juridische inhoud. Je voert de risicoscan uit in de praktijk, bij voorkeur bij jouw eigen organisatie of onderneming. De risicoscan resulteert in een adviesrapport, met een wel of niet ‘in control statement’.
De module levert een direct toepasbaar model op om in jouw praktijk mee aan de slag te kunnen.
Deze module is geschikt voor zowel ondernemers, als voor interne en externe adviseurs van de onderneming die hun kennis van legal risk management willen vergroten. Enige juridische basiskennis wordt verondersteld.
Vooropleiding minimaal havo- of mbo-niveau 4.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze module start 1 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De lessen vinden zowel fysiek als online plaats.
De module Recht voor Ondernemers duurt een half jaar.
Tijdens de module volg je iedere dinsdag colleges en werk je in teamverband aan praktijkopdrachten. Naast deze lesdag ben je ook tijd kwijt aan zelfstudie. De mate waarin is mede afhankelijk van je werkervaring. Gemiddeld genomen ben je 28 uren in de week aan studietijd kwijt.
Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Kijk hiervoor op onderstaande button over financieringsmogelijkheden.
Coördinator en docent
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden