Sandra Jorna-Lakke
Hogeschooldocent/onderzoeker Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing
Krijg meer grip op consulten en optimaliseer patiëntgesprekken
Hogeschooldocent/onderzoeker Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing
Fysiotherapeuten hebben soms moeite om op één lijn te komen met een patiënt, wat kan leiden tot onverwachte reacties en miscommunicatie. Het project Com-In-Actie heeft daarom een effectieve methode ontwikkeld voor het eerste consult. Deze aanpak wordt zeer positief gewaardeerd door zowel fysiotherapeuten als patiënten.
Veel patiënten vinden het moeilijk om hun klachten goed over te brengen en om de informatie van de fysiotherapeut te begrijpen. Dit kan leiden tot miscommunicatie, een onvolledig beeld van de patiënt en een minder effectieve behandeling.
De module is ontworpen om fysiotherapeuten te helpen de diagnostische fase te verbeteren. Met behulp van praktische hulpmiddelen leren ze gesprekken beter te structureren en communicatieproblemen te voorkomen.
Tijdens de cursus doorloop je de theorie in je eigen tempo via een app en volg je twee fysieke bijeenkomsten op locatie om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Bij patiënten die minder vaardig zijn in het kritisch interpreteren van gezondheidsinformatie kan het eerste consult minder vlot verlopen. De fysiotherapeut kan moeite hebben met het verkrijgen van informatie en het werkelijk gezamenlijk beslissen van een behandeling. Het gesprek verloopt stroever dan de fysiotherapeut wil en het lijkt dat fysiotherapeut en patiënt niet op één lijn liggen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de mate van zelfmanagement en de behandelresultaten van de patiënt en kan het stressniveau verhogen van de fysiotherapeut. Het werkblad ‘Samen beginnen’ kan de fysiotherapeut en de patiënt helpen elkaar te begrijpen en sluit aan bij de KNGF richtlijn zelfmanagement.
Naast functionele gezondheidsvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen, toegang tot internet) wordt vooral ook de kritisch-interactieve gezondheidsvaardigheden behandeld zoals moeite hebben met het begrijpen en duiden van gezondheidsinformatie ten behoeven van zelfmanagement. Binnen deze module wordt u stap voor stap vaardig in complexe gespreksvaardigheden bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Deze cursus bestaat uit 3 delen
Deze opleiding is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister KRF. Het kwaliteitsregister is het hulpmiddel voor jou als fysiotherapeut om je deskundigheid bij te houden.
Meer wetenDeze module is specifiek ontworpen om fysiotherapeuten te ondersteunen bij het verbeteren van hun communicatie en diagnostische vaardigheden.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 1 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
Je volgt de cursus over een periode van ongeveer 10 weken, inclusief het schrijven van een actieplan.
De cursus heeft een totale studiebelasting van 21 uur, waarvan 14 uur zelfstudie via een leerapp (inclusief het opstellen van een actieplan) en 7 uur fysieke training.
Cursusprijs is inclusief koffie/thee, broodje en soep en onderstaande materialen:
Hogeschooldocent/onderzoeker Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing
Onderwijsondersteuner
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 28 november is er een Informatieavond voor professionals. Je kunt in gesprek met docenten en studieadviseurs. En mensen spreken die de stap al gezet hebben.
Meer informatie en aanmelden