Dynamische processen controleren, van de sensor tot de actuator, in theorie en praktijk

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Mechatronica

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Startmaanden
Start: september
Kosten
Kosten: € 2.500,-
  • Techniek

Na deze module

  • kun je een bestaand systeem zodanig aanpassen dat deze via sensoren en een regeling gedoseerd is aan te sturen;
  • kun je door meet- en regeltechnieken bestaande en nieuwe technische processen beheersen;
  • is het inzicht in je professionele vaardigheden vergroot. Dat wil zeggen dat je laat zien hoe je in je werkomgeving de kennis, vaardigheden en methoden m.b.t. de onderwerpen van het gevolgde onderwijs toepast en reflecteert op je ontwikkeling en handelen in de beroepspraktijk.

Wat ga je leren?

Mechatronica is een samenwerking tussen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en besturingstechniek. Bij mechatronica wordt de nadruk gelegd op de stappen die nodig zijn om deze verschillende vakgebieden aan elkaar te koppelen.

De module Mechatronica gaat in op de in- en output van signalen. Bij de input gaat het hier om verschillende sensoren, de afgegeven signalen en de bewerkingen die nodig zijn om de afgegeven signalen toepasbaar te maken. Bij de output leer je om stuursignalen zo om te zetten dat deze actuatoren kunnen aansturen. We behandelen daarnaast Solid-state switches, PWM-signaal, H-brug, DC-motoren en koeling van IC’s. Een (PID-)regeling zorgt voor de koppeling tussen de ingaande signalen en de aansturing om het dynamische systeem stabiel te krijgen.

Inhoud

Deze module op hbo-niveau is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De module duurt een half jaar met twee avondbijeenkomsten in de week. Je wisselt het volgen van colleges af met zelfstandig of groepsmatig studeren. Het zelfstandig studeren gebeurt aan de hand van duidelijke digitale leerpaden, die je automatisch door de leerstof leiden.

De module bestaat uit de volgende drie EVL’s (eenheden van leeruitkomsten):

Regeltechnieken:
Hier gaat het om het opstellen van een regelaar en wordt de bijbehorende wiskunde (differentiaalvergelijkingen en laplacetransformaties) aangeboden. Op het gebied van elektronica wordt aandacht besteed aan versterkerschakelingen en het omzetten van analoog naar digitaal en vice versa)

Autonome Adaptieve Systemen:
Voor Autonome Adaptieve Systemen ga je een aangedreven werkstuk maken, waarbij de gewenste snelheid, ondanks aangebrachte belastingen, in stand wordt gehouden. Dit werkstuk wordt in twee stappen opgeleverd, waarbij de eerste oplevering bestaat uit een gedoseerde aandrijvingen en de tweede oplevering de geregelde aandrijving is. De benodigde kennis wordt behandeld tijdens dit project en binnen je oplevering beoordeeld. Daarbij gaat het om:

  • De juiste hardware: sensoren, actuatoren, bijbehorende schakelingen en aansturing.
  • Het mechanisme: een aangedreven constructie die dynamisch belast kan worden.
  • Programmeren: om de inputs en outputs aan elkaar te koppelen hoort er een microcontroller bij, inclusief het bijbehorende programmeren. Om dit overzichtelijk te houden gebruiken maken wij hiervoor in principe gebruik van de Arduino.
  • Een simulatiemodel maken van je systeem: het heeft veel voordelen als je kunt experimenteren op een simulatiemodel in plaats van op het werkelijke systeem. In het werkveld ook bekend als “digital twin”. Hier een kennismaking met de complexiteit van dit fenomeen.
  • Methodische aanpak: via een gewogen route naar de beste oplossing voor je klantenwensen en klanteneisen.

Professionele vaardigheden:
Je gaat in je eigen werkomgeving de kennis, vaardigheden en attitude  m.b.t. het gevolgde onderwijs toepassen en reflecteert op jouw leermethode(n), professionele ontwikkeling en -handelen in de beroepspraktijk

Voor wie

Hbo Engineers en Mts’ers met Hbo werk- en denkniveau en interesse in Mechatronica.

Wat je nodig hebt

  • Hbo werk- en denkniveau
  • Relevante baan, bij voorkeur in Mechatronica

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze module start 1 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
18:00 - 22:00 uur
Alle lesdagen:
Maandag en donderdag
Locatie:
Van DoorenVeste, Groningen
Kosten:
€ 2.500,-

Duur

5-6 maanden

Studiebelasting

20-25 uur per week (o.b.v. 6 maanden)

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Techniek
Direct inschrijven

Deel deze pagina