Wil jij je als kunstdocent graag verder verdiepen in het basisonderwijs?

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 1 jaar

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Kunstvakdocent in het primair onderwijs (PO)

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
1 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Credits
15 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 420 uur in totaal
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Onderwijs en Opvoeding
  • Kunst en Cultuur

Na deze leergang:

  • heb je een verbrede kijk op de basisschoolleerling en het basisschoolteam;
  • heb je meer kennis van actuele kunstpraktijken en actueel kunstonderwijs;
  • heb je een uitgebreid handelingsrepertoire ontwikkeld om vanuit je kunstvak een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van leerlingen, de leerlijnen van andere vakken en de schooldoelstelling;
  • heb je een certificaat dat het bewijs is van de door jou behaalde leeruitkomsten als kunstvakdocent in het basisonderwijs;
  • vergroot je je netwerk gedurende de opleiding. Je bent in beeld bij K&C, bij VRIJDAG en op basisscholen. Na het afronden van de opleiding heb je een grotere kans op werk als kunstvakdocent in het basisonderwijs.

Wat ga je leren?

Het basisonderwijs is volop in ontwikkeling. Steeds meer basisscholen vragen om kunstdocenten die structureel verbonden worden aan de school. Ze zijn op zoek naar kunstdocenten die kennis hebben van leerprocessen en pedagogisch-didactisch aan kunnen sluiten bij kinderen van basisschoolleeftijd. Speciaal voor bevoegde kunstdocenten wordt daarom dit aanvullende traject op de docentenopleidingen in de kunsten aangeboden.

Wat heb je nodig

Om toegelaten te worden heb je een diploma van een docentenopleiding in de kunstvakken nodig. Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.
 

Doelen

In deze opleiding gaat het om een verdere professionalisering van de kunstdocent met de focus op het basisonderwijs. De kunstdocent leert vanuit zijn eigen kunstvak een stevige verbinding te leggen met de leerling, de leerkracht en het curriculum.  

De kunstdocent … 

  • verbreedt het pedagogisch-didactisch handelen, zorgt voor een goed klassenmanagement en laat lessen aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen met basisschoolleeftijd.
  • draagt bij aan het bewustzijn van het team over de waarde van het kunstonderwijs en denkt mee over schoolontwikkelingen vanuit een visie op de culturele ontwikkeling van leerlingen.
  • ontwikkelt met kennis over de kunsten en andere vakken vakoverstijgende lessen. 


Tijdens de opleiding 

Het uitgangspunt in deze opleiding is de kennis en ervaring die de cursist al heeft. Deze wordt in het opleidingstraject verdiept in de context van het basisonderwijs. In de opleiding is veel aandacht voor de koppeling tussen theorie en praktijk.  

De opleiding biedt voor een deel een vaststaande inhoud en voor een deel wordt deze ontwikkeld naar de leervragen van de cursisten. Uitwisseling van de expertise en ervaringen van de cursisten vormen een belangrijk onderdeel. Op deze manier ziet en hoort de cursist veel meer over onderwijsvormen, uitdagingen en problemen dan alleen de eigen werkplek. Collegiale dialoog, intervisie e.d. zijn dus een belangrijk deel van de opleiding.  

Om deze cursus tot een succes te maken is een werkplek op een basisschool in de gemeente Groningen een vereiste. Gebruik je eigen werkplek of zoek met ondersteuning vanuit de opleiding een werkplek. De werkplek in het primair onderwijs is de basis voor het leren. Opdrachten in de opleiding worden deels ontleend aan en uitgevoerd op de werkplek. De cursist wordt begeleid op de werkplek door een leerkracht en gecoacht vanuit de opleiding. 

Voor wie

Deze opleiding is voor bevoegde kunstdocenten (muziek/dans/beeldend/theater).

Wat je nodig hebt

Om toegelaten te worden heb je een diploma van een docentenopleiding in de kunstvakken nodig. Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze opleiding start 1 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
9:00 - 17:00 uur
Locatie:
BrugsmaBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

De opleiding zal weer starten in studiejaar 2025-2026. Exacte data worden in het voorjaar van 2025 gecommuniceerd.

Duur

De opleiding bestaat uit 16 bijeenkomsten verspreid over de periode september tot en met juni.

Studiebelasting

  • 420 uren, inclusief het volgen van 16 opleidingsdagen en zelfstudie-uren (circa een halve dag per week).
  • Minstens 1 dag per week aan het werk op een basisschool (24 tot 32 dagen op jaarbasis). Vanuit de opleiding ondersteunen we bij het vinden van een goede werkplek. De cursist wordt begeleid op de werkplek door een leerkracht en gecoacht vanuit de opleiding.

Overige kosten

Voor studiejaar 2025-2026 zijn de kosten nog niet bekend.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Kunst en Cultuur
  • Onderwijs en Opvoeding
Direct inschrijven

Deel deze pagina