Arnoud Boeve
Coördinator en docent
Leer alles over de wetgeving binnen het socialezekerheidsstelsel
Coördinator en docent
Wil je werken of werk je binnen de lokale overheid en gaat je voorkeur uit naar specifieke taken rond werk, zelfredzaamheid, zorg, vreemdelingen en jeugd? Dan is de module Jurist in het Sociaal Domein interessant voor jou.
Binnen de deeltijdmodule Jurist in het Sociaal Domein staat de wetgeving binnen het socialezekerheidsstelsel centraal. De Participatiewet maakt hier deel van uit. Wanneer heeft iemand bijvoorbeeld recht op bijstand? Daarnaast verdiep je je in juridische vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn als gevolg van de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Verder besteden we aandacht aan Vreemdelingenrecht, Europees recht, arbeidsparticipatie en re-integratie.
In het eerste blok staan we stil bij de Participatiewet. Zo gaan we in op algemene bijstand, de bijzondere bijstand en de individuele inkomenstoeslag. Naast de juridische aspecten van bijstand, besteden we ook aandacht aan de beleidsmatige aspecten die bij de uitvoering van de Participatiewet horen. Ook komen de re-integratieinstrumenten om mensen weer zo snel mogelijk aan een baan te helpen aan bod en kijken we naar andere manieren van ondersteunen bij het participeren in de samenleving. Denk hierbij aan het motiveren en stimuleren van mensen of aan het omgaan met weerstand. Je brengt de theorie in praktijk en zet je vaardigheden en gesprekstechnieken in om cliënten te motiveren tot actieve deelname aan de samenleving. Op basis van het gesprek met je cliënt en de arbeidsmarktanalyse, schrijf je hiervoor een onderbouwd plan van aanpak. Je scherpt ook je vaardigheid aan op het vlak van begrijpelijk, motiverend en goed beargumenteerd schrijven. In het onderdeel Gezondheid, Zorg & Ondersteuning ligt de focus op juridische vraagstukken met betrekking tot gezondheid, het vermogen je aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.
In het tweede blok zoomen we in op handhaving met betrekking tot de Participatiewet met onderwerpen als sanctionering, intrekking en terugvordering. Het onderdeel Gezondheid, Zorg & Ondersteuning bestaat uit een verdieping van de vier belangrijke wetten op het gebied van zorg en welzijn. Daarnaast komen ook de rechten en plichten van vreemdelingen aan bod. Wanneer kan een vreemdeling een verblijfsvergunning regulier of asiel krijgen? En wat kan de vreemdeling doen als de aanvraag van een verblijfsvergunning wordt afgewezen? Verder bespreken we hoe mensen tegen bestuursrechtelijke besluiten kunnen procederen. Ten slotte kijken we naar het Europees recht en welke invloed de Europese regels op de Nederlandse samenleving hebben.
Deze module is geschikt voor mensen die willen werken in de veelzijdige branche waar je aan de slag kunt als WMO-consulent, klantmanager, jeugdconsulent, schuldhulpverlener, IND-consulent, inkomensconsulent of medewerker burgerzaken.
Vooropleiding minimaal havo- of mbo-niveau 4.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze module start 1 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De lessen vinden zowel fysiek als online plaats.
De module Jurist in het Sociaal Domein duurt een half jaar.
Tijdens de module volg je iedere dinsdag colleges en werk je in teamverband aan praktijkopdrachten. Naast deze lesdag ben je ook tijd kwijt aan zelfstudie. De mate waarin is mede afhankelijk van je werkervaring. Gemiddeld genomen ben je 28 uren in de week aan studietijd kwijt.
Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Kijk hiervoor op onderstaande button over financieringsmogelijkheden.
Coördinator en docent
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden