Esther Haak
Programmaleider
Leer een intervisiegroep opstarten, continueren en faciliteren
Programmaleider
Intervisie is een vorm van intercollegiale toetsing; aan de hand van een casus wordt het eigen handelen besproken. Het samen analyseren werkt positief door in het onderlinge vertrouwen en de professionele identiteit van werknemers. In steeds meer organisaties wordt intervisie gefaciliteerd om werknemers in gesprek te laten gaan over bijzondere werksituaties. Bij intervisie wordt de werksituatie geanalyseerd door met hulp van een methode met elkaar in gesprek te gaan. Het met elkaar uitwisselen van werksituaties leidt tot werkplezier en krachtiger professionals.
Begeleid jij intervisie binnen jouw organisatie, werkomgeving of school? Dan ben je wellicht op zoek naar meer tools en methodieken dan je nu al gebruikt. Of je wilt graag weten hoe je intervisie beter op gang krijgt in je organisatie. Samen met andere intervisiebegeleiders leer je intervisie begeleiden en wissel je met elkaar uit, om vervolgens weer toe te kunnen passen in je praktijk.
Tijdens de training Intervisiebegeleider voor zorg, welzijn en onderwijs leer je een groep te faciliteren om zelfstandig van en met elkaar te leren over het eigen functioneren op het werk. Naast denken in problemen wordt er binnen onze training veel aandacht besteed aan de methodiek “Positieve Intervisie” (Bannink, 2020).
Acht dagdelen waarbij de ervaringen van de cursisten bij het begeleiden van de eigen intervisiegroep voorop staan. Niet alleen de kennisoverdracht, maar ook de mate waarin de deelnemers zich competent voelen in het coachen of begeleiden van de eigen intervisiegroep krijgt aandacht. Er wordt van en met elkaar geleerd, alle cursisten hebben inbreng: hoe pak ik mijn coachende rol? Do’s en don’ts en het werken met een intervisiegroep.
Het doel van de training is dat je zelf een intervisiegroep kan opstarten, continueren en faciliteren om te leren van en met elkaar over het eigen functioneren op het werk en het ontwikkelen van een eigen professionele identiteit.
Dagdeel 1 en 2: Kick-off-dag |
|
Dagdeel 3 | CREA-M methode en 5 stappen methode theorie, daarna uitproberen. |
Dagdeel 4 | De roos van Leary en de roddelmethode staan centraal. |
Dagdeel 5 | De Socratische methode, introductie op de positieve intervisiemethode. |
Dagdeel 6 | Analyse van je groep en eigen voorkeur door middel van de Disc, evt. nog een systemische intervisie. |
Dagdeel 7 | De hoeden van de Bono, herhaling van positieve intervisie of systemische intervisie (deel 2). |
Dagdeel 8 | Intervisiecoaching, herhaling methode naar keuze, do’s en dont’s, evaluatie op eigen leerproces als intervisiebegeleider. |
De lesdagen worden gegeven door een begeleidingsdeskundige (supervisor en coach) geregistreerd bij de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching). De docent heeft veel ervaring met het geven van intervisie en het begeleiden van intervisiebegeleiders.
Na afronding ontvang je een bewijs van deelname.
Professionals (zorg, welzijn of onderwijs) die zich willen professionaliseren en een begeleidende rol in intervisie ambiëren.
HBO-werk- en denkniveau. De deelnemer dient een intervisiegroep te kunnen begeleiden binnen de eigen organisatie of een groep te begeleiden die zelf is samengesteld, gedurende de periode van de training.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 1 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
Kick-off-dag is van 9:00 - 16:00 uur, vervolgdagen van 13:00 - 16:00 uur
Inclusief koffie, thee en een lunch tijdens de kick-off-dag. Exclusief literatuurkosten: boek en waaier ‘Intervisie Coaching, Doorn, G. van, Lingsma, M. 2012’.
* De prijzen voor de startdatum november 2025 zijn nog niet bekend.
Deze opleiding wordt weer gepland in november 2025.
Aanmelden is mogelijk zodra exacte data bekend zijn.
Opleidingscoördinator
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden