Liane Meijer - de Vries
Productmanager
Leer hoe je de samenwerking met families kunt versterken
Productmanager
De Nederlandse overheid stimuleert een participatiesamenleving waarin burgers meer zorg dragen voor hun oudere en/of zieke medemens. Familie, naasten en vrijwilligers spelen een steeds grotere rol in de zorg voor chronisch zieken en ouderen. De uitdaging voor zorgprofessionals is om effectief samen te werken met families door hen te begeleiden en ondersteunen, waarbij de samenwerking wordt versterkt op basis van gelijkwaardigheid en respect voor ieders rol.
Het Familiegesprek is een belangrijke (verpleegkundige) interventie die ingezet kan worden ter ondersteuning van het familiesysteem en ter preventie van overbelasting van familie en mantelzorgers. Een familie gerichte benadering is steeds meer vereist boven de traditionele, individuele benadering van alleen de patiënt. In de training Het familiegesprek maak je je de competenties eigen die je nodig hebt om op een goede, respectvolle wijze met familie in gesprek te gaan en te komen tot optimale samenwerking en een goede balans in draaglast en draagkracht voor ieder familielid.
Lees meer over de toegevoegde waarde van Het Familiegesprek:
Onze samenleving verandert, we zitten midden in de transitie van verzorgingsstaat naar participatie samenleving. Families zijn in toenemende mate zelf verantwoordelijk voor de zorg van familieleden. Tegelijkertijd beïnvloedt ziekte en zorgafhankelijkheid in een familie de onderlinge relaties. Families hebben behoefte aan verpleegkundigen die hen gezamenlijk begeleiden, die met hen spreken over wederzijdse verwachtingen, veranderende rollen, verdriet, teleurstellingen, grenzen en over zelfzorg. De balans van geven en ontvangen is voor familieleden en hun onderlinge relaties essentieel om de zorg vol te kunnen houden.
De cursus omvat kennismaking met familiezorg, anamnese en systeembenaderingen, theorie en praktijk van familiegesprekken met aandacht voor de interculturele context, verpleegkundige interventies, met afsluitend twee intervisiebijeenkomsten.
Bijeenkomst 1 | Kennismaking, & Inleiding Familiezorg en Family Nursing. |
Bijeenkomst 2 | Anamnese gezin en familie; theorie systeem theorieën en thema’s in de familiezorg en familie functioneren; vaardigheden in het gebruik van het genogram en ecogram (oefenen). |
Bijeenkomst 3 | Het Familiegesprek; uitgangspunten (richtlijn) van het familiegesprek, theorie zorgtriade; kennis en vaardigheden in onderdelen (componenten) van het familiegesprek (instructie & oefenen). |
Bijeenkomst 4 | Interventies gezin en familie; kennis verpleegkundige interventies (NIC) ter ondersteuning van gezin en familie; vaardigheden in het inzetten van de componenten van het familiegesprek (oefenen). |
Aansluitend worden twee intervisie bijeenkomsten van 3 uur gepland (tijden in overleg met de cursisten). Aanwezigheid en inbreng tijdens deze bijeenkomsten vormen de proeve van bekwaamheid.
De communicatie over de training en tussen deelnemers onderling gebeurt onder andere via een elektronische leeromgeving. Hierin vindt de leeromgeving aansluiting bij de praktijk waar het werken met verschillende soorten software essentieel is geworden. Het is daarom noodzakelijk dat je een internetverbinding thuis en op je werkplek hebt.
Na afronding ontvang je een certificaat.
Het Familiegesprek is door Vilans erkend op het niveau 'goede aanwijzingen voor effectiviteit'.
Deze opleiding is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister V&V. Het kwaliteitsregister is het hulpmiddel voor jou als verpleegkundige of verzorgende om je deskundigheid bij te houden.
Meer wetenProfessionals van zorg- en welzijnsorganisaties in de eerste en tweede lijn en/of gemeentelijke- en onderwijsinstellingen.
De training is ook op maat in te richten voor de volgende doelgroepen:
Neem voor meer informatie contact met ons op.
Hbo werk- en denkniveau.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start meerdere keren per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata:
De training bestaat uit 4 lesdagen van 6 uur en 2 intervisiebijeenkomsten van 3 uur.
Circa 3 uren naast de reguliere bijeenkomsten.
Productmanager
Secretariaat
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden