Een passende oplossing vinden in veel voorkomende juridische kwesties

  • Cursus | Module | Leergang
  • Deeltijd
  • 6 maanden

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Belangenbehartiging

Niveau
cursus | module | leergang
Vorm
deeltijd
Duur
6 maanden
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Certificaat
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: februari
Studiebelasting
Studiebelasting: 28 uur per week
Kosten
Kosten: € 2.100,-
  • Recht en Bestuur
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze module:

  • Beschik jij over inzicht en kennis op het gebied van aansprakelijkheidsrecht, arbeidsrecht, burgerlijk procesrecht, consumentenrecht en huurrecht.
  • Kun jij in veel voorkomende juridische vraagstukken een passende oplossing vinden.
  • Weet jij hoe je namens je cliënt een juridische procedure voert.

Wat ga je leren?

Het recht zit verweven in het leven van alledag. Bij veel handelingen die je verricht doe je, waarschijnlijk zonder dat je het doorhebt, een beroep op ons juridisch systeem. Of je nu een kop koffie koopt, in een rijtjeshuis woont of te maken hebt met conflict op je werk: het recht is overal. Als belangenbehartiger bied je concrete hulp en praktische adviezen bij uiteenlopende situaties aan personen die dit zelf niet willen of kunnen.

Inhoud

Omdat elk rechtsgebied eigen regels kent, is specialistische kennis van de meest voorkomende rechtsgebieden voor een jurist essentieel. Als belangenbehartiger zie je nu eenmaal de meest uiteenlopende gevallen voorbijkomen. In deze module staan de rechtsgebieden consumentenrecht, huurrecht, burenrecht, aansprakelijkheidsrecht in letselzaken, arbeidsrecht en het burgerlijk procesrecht centraal. Je leert om je specialistische kennis vanuit verschillende invalshoeken toe te passen.

Opbouw

Gedurende de module Belangenbehartiging komen alledaagse juridische situaties aan bod waarbij aandacht is voor de rol van belangenbehartiger. Welke belangen spelen een rol? Hoe kun je deze belangen het beste behartigen? Welke standpunten houden partijen er op na, en hoe kunnen deze vertaald worden in juridische procedures?

In het eerste blok wordt in het vak Burgerlijk Procesrecht de basis gelegd om juridische procedures te kunnen voeren. Hoe zit het rechtssysteem in elkaar en welke stappen kun je ondernemen? Deze kennis kan vervolgens in de praktijk worden gebracht. Bij het vak Consument & Recht ga je aan de slag met een geschil uit de praktijk. De geschillencommissie komt in beeld, waarbij de belangen van de betrokken partijen aan bod komen en een passende uitspraak zal moeten volgen.

In het tweede blok staat wonen en het aansprakelijkheidsrecht centraal. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld onenigheid heeft over de schutting met de naaste buren of als de huurprijs te hoog is, is kennis nodig die aan bod komt bij het vak Wonen & Recht. Hoe kun je inspelen op de belangen van de cliënt, waarbij ook rekening wordt gehouden met andere partijen? Deze aspecten komen eveneens aan bod bij het vak Aansprakelijkheid & Letsel. Bij dit vak ga je aan de slag met een vraagstuk over aansprakelijkheid bij een verkeersongeval waarbij letsel is ontstaan. Indien partijen er onderling niet uitkomen, is het soms noodzakelijk verdere juridische stappen te ondernemen. De kennis die je hebt opgedaan bij het vak Burgerlijk Procesrecht breng je bij dit vak in de praktijk. Je gaat je onder meer bekwamen in het schrijven van processtukken.

Bij het vak Procederen in Arbeidszaken, dat als doorlopende vaardighedenlijn in beide blokken aan bod komt, ga je dieper in op het ontslagrecht. Er wordt aan de hand van verschillende casussen een ontslagprocedure doorlopen. Zo komt, naast het opstellen van stukken, ook het mondelinge aspect aan bod. Soms is het immers noodzakelijk om te onderhandelen met de wederpartij of te verschijnen op een zitting.

Voor wie

De module is geschikt voor iedereen met interesse in de genoemde rechtsgebieden. De colleges beginnen met een uitleg van de algemene beginselen van het recht. Gedurende de module ga je dieper in op elk van de genoemde rechtsgebieden. Enige voorkennis is gewenst, maar niet noodzakelijk.

Wat je nodig hebt

Vooropleiding minimaal havo- of mbo-niveau 4.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

Deze module start 1 keer per jaar.

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata.

Lestijd:
14:30 - 20:30 uur
Alle lesdagen:
Dinsdag
Locatie:
Van OlstBorg, Groningen
Kosten:
€ 2.100,-

Locatie

De lessen vinden zowel fysiek als online plaats. 

Duur

De module Belangenbehartiging duurt een half jaar.

Studiebelasting

Tijdens de module volg je iedere dinsdag colleges en werk je in teamverband aan praktijkopdrachten. Naast deze lesdag ben je ook tijd kwijt aan zelfstudie. De mate waarin is mede afhankelijk van je werkervaring. Gemiddeld genomen ben je 28 uren in de week aan studietijd kwijt.

Financiële regelingen

Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Kijk hiervoor op onderstaande button over financieringsmogelijkheden.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Recht en Bestuur
Direct inschrijven

Deel deze pagina