mr. Laura van Wijk
Docent en studiebegeleider
De ideale start voor juridische basiskennis
Docent en studiebegeleider
Wil jij juridische basiskennis opdoen? Dan is de module Basiskennis Recht de ideale start. Je leert over juridisch taalgebruik, zodat je eenvoudig begrijpt waar juridische kwesties om draaien. Je leert hoe verschillende onderwerpen in de wet zijn geregeld en gaat aan de slag met concrete juridische vraagstukken. Door je nauwkeurige en mensgerichte aanpak ben je een aanwinst voor je bedrijf. Zo zet je met deze module een volgende stap in je carrière.
Deze module behandelt onderwerpen zoals privaatrecht, bestuursrecht, strafrecht, arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. Deze module staat geheel in het teken van het toepassen van recht in Nederland. Door het doen van opdrachten binnen en buiten je eigen beroepspraktijk breng je het geleerde meteen in de praktijk.
In het eerste blok is er aandacht voor de juridische basisvaardigheden binnen zowel het privaat- als publiekrecht. Wat wordt verstaan onder privaatrecht? Waar is het recht te vinden en hoe pas je het toe? Dit zijn vragen die centraal staan. In een aantal weken wordt aandacht besteed aan het juridische systeem, het gebruik van wettenbundels en het lezen en begrijpen van juridische taal. De inhoudelijke onderdelen van het privaatrecht die besproken worden zijn het goederenrecht en het verbintenissenrecht.
Naast het hebben van inzicht in het Nederlands Recht, leer je ook over methoden voor het oplossen (en op het spoor komen) van verschillende vragen die relevant kunnen zijn om te komen tot een juridische oplossing. Ook maak je in het eerste blok kennis met de belangrijkste onderwerpen van het bestuursrecht en strafrecht.
Voor het vak Werkveldverkenning staat het leren samenwerken binnen een leergemeenschap centraal. Met medestudenten verken je verschillende organisaties met betrekking tot belangen, juridische werkzaamheden en organisatiekenmerken. Tevens staat communicatie in het werkveld op het programma: hoe communiceer je op hbo-niveau in het werkveld? Al deze onderdelen worden met een assessment getoetst.
In het tweede blok van de module staat de cliënt centraal binnen het arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. Hierbij is ook aandacht voor het krijgen van inzicht in menselijke communicatie en gedrag, evenals inzicht in je doelgroep (de cliënten met wie je te maken krijgt). Meer inzicht in je doelgroep zorgt ervoor dat je een betere dienstverlener kan zijn en tevens meer grip krijgt op je eigen handelen als professional. Tijdens werkgroepen Gespreksvoering krijg je meer inzicht in de opbouw en uitvoering van een effectief intakegesprek en in diverse communicatiestijlen die mensen hanteren. Er wordt aandacht besteed aan de opbouw van een intake/adviesgesprek en de gesprekstechnieken die je kunt inzetten om een effectief gesprek te voeren. Het geleerde uit de lessen wordt toegepast in een oefensituatie met een trainingsacteur. Tijdens werkgroepen Gedrag wordt dieper ingegaan op de belangen, motieven en achtergronden van mensen. Bij deze lessen ben je zowel object als subject: je onderzoekt het gedrag van mensen en hierdoor leer je meer over jezelf als professional, maar ook over de cliënten waar je later mee gaat werken.
Deze module is ontwikkeld voor iedere (juridisch) medewerker, ondernemer en manager die op zoek is naar verbreding en verdieping van de kennis en vaardigheden op het gebied van recht in Nederland. De module is ook geschikt voor iedereen die inzicht willen hebben in de wet- en regelgeving binnen organisaties.
Vooropleiding minimaal havo- of mbo-niveau 4.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze module start 1 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De lessen vinden zowel fysiek als online plaats.
De module Basiskennis Recht duurt een half jaar.
Tijdens de module volg je iedere dinsdag colleges en werk je in teamverband aan praktijkopdrachten. Naast deze lesdag ben je ook tijd kwijt aan zelfstudie. De mate waarin is mede afhankelijk van je werkervaring. Gemiddeld genomen ben je 28 uren in de week aan studietijd kwijt.
Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Kijk hiervoor op onderstaande button over financieringsmogelijkheden.
Docent en studiebegeleider
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden