Maak het verschil voor kwetsbare mensen in de maatschappij

  • Associate degree
  • Deeltijd
  • 2 jaren

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Sociaal Werk

Niveau
associate degree
Vorm
deeltijd
Duur
2 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Associate degree
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
Kosten
Kosten: Wettelijk collegegeld
  • Gedrag en Maatschappij

Na deze opleiding

  • Ben je goed toegerust om vernieuwend bij te dragen in een werkdomein waar zorgvragen steeds complexer worden
  • Verstevig je competenties binnen je huidige beroep
  • Ga je uit van mogelijkheden in plaats van beperkingen
  • Kun je aan de slag in rollen in de gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en welzijn.

Wat ga je leren?

Je leert als Sociaal Werker in de zorg hoe je vanuit mogelijkheden denkt, cliënten en collega's betrekt en een coördinerende rol vervult. Met een focus op praktijkgericht leren, ontwikkel je vaardigheden zoals het bevorderen van een gezonde leefstijl, het bevorderen van sociale inclusie, het werken met groepen en het creëren van innovatieve oplossingen in zorg en welzijn.

Hoge student tevredenheid

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids

Inhoud

De opleiding kent vier modules van een half jaar. Tijdens iedere module staat een Action Learning opdracht uit de praktijk centraal. Dat betekent dat leren plaatsvindt in een continue koppeling tussen theorie en praktijk in interactie tussen studenten, docenten en het werkveld.

Module Preventie en gezondheid
Hoe stimuleer je een gezonde leefstijl bij cliënten? Om te ervaren hoe ingewikkeld gedragsverandering kan zijn, verdiep je je in je eigen socialisatie en leefstijl. Je bedenkt een plan om gezonde leefstijl te bevorderen, passend bij de kenmerken van de doelgroep. Je maakt daarbij onder andere gebruik van digitale technologie. Het geleerde breng je in de praktijk door samen met een cliënt toe te werken naar een gezonde leefstijl. Instrumenten en methodieken die de opdracht ondersteunen zijn bijvoorbeeld: psychologie, positieve gezondheid van Machteld Huber, netwerktaxatie en motiverende gespreksvoering.

Module Sociale inclusie
Binnen deze module ga je aan de slag met de methodiek Kwartiermaken. Je kijkt hierbij naar je eigen werkomgeving: wat wordt daar gedaan om cliënten mee te laten doen in de samenleving? Je maakt vervolgens samen met cliënten en betrokkenen een plan hoe inclusie bevorderd kan worden voor de eigen cliënt(engroep). Kwartiermaken, herstelondersteunend werken, rehabilitatie, wet- en regelgeving, sociologie, destigmatisering en empowerment zijn de methodieken en theoretische concepten die centraal staan.

Module Werken met groepen
Deze module richt zich op hoe je het leefklimaat van cliënten positief kunt beïnvloeden. Je leert signalen op te pikken en de-escalerend te werken. Deze signalen maak je bespreekbaar met het netwerk van de cliënt en andere betrokkenen, om zo tot een gezamenlijke aanpak te komen. Er wordt aandacht besteed aan groepsdynamica, medische basiskennis. omgaan met agressie, ethische vraagstukken en wet- en regelgeving.

Module Innovatie in zorg en welzijn
In deze laatste module ga je aan de slag met het maken van een passend product voor een vraagstuk uit de praktijk. Hierbij leer je de vraag uit de praktijk te achterhalen, te verbinden en multidisciplinair samen te werken. Je maakt een innovatie of verbetering voor de praktijk, waarbij je bezig gaat met het creëren van draagvlak. Tenslotte reflecteer je kritisch op je eigen beroepsmatig handelen en geef je zelfstandig sturing aan je eigen loopbaan.

video schermafbeelding.png

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die als professional en vrijwilliger werkzaam zijn of willen zijn in de sector Zorg en Welzijn, waaronder de gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en welzijn. 

Instroomeisen

  • Mbo-4
  • Havo alle profielen
  • VWO alle profielen

21+ assessment

Indien je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een 21+ toelatingsassessment.

Klik hier voor meer informatie 

Werkplek
Voor het volgen van de opleiding is het een voorwaarde dat je een stage of werkplek hebt in het verpleegkundige of sociale domein voor 16 uur per week.
Bij het vinden van een stage- of werkplek denken we graag met je mee. Neem contact op met Jacoline van der Slot via [email protected].

Studiekeuzecheck
Na aanmelding voor de opleiding via www.studielink.nl krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheckgesprek (SKC). De SKC is bedoeld om te inventariseren of jij en de opleiding bij elkaar passen en deelname is een verplicht onderdeel van de toelating. In dit gesprek bespreken we je input vanuit de vragenlijst en komt de stage of werkplek aan bod. Na de SKC krijg je van ons een studieadvies. Dit advies is niet bindend; uiteindelijk bepaal je zelf of je met de opleiding start.

Vrijstelling-  Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Ben je al een aantal jaren werkzaam in een functie in lijn met Sociaal Werk en denk je in aanmerking te komen voor vrijstelling van een deel van het onderwijs van de Ad?

Voor deze manier van instromen in de opleiding heeft de Ad Sociaal Werk (in de Zorg) een samenwerkingsrelatie met Bureau Sterk. Via hen kun je onderzoeken of een dergelijk traject kans van slagen zou kunnen hebben. Je krijgt vervolgens begeleiding bij het maken van een portfolio op basis waarvan een assessment gehouden gaat worden. Dat assessment wordt gedaan met een assessor van Bureau Sterk en een assessor van de opleiding.

Lengte en kosten van een assessment
Een assessment duurt gemiddeld vier maanden. Dat betekent dat professionals die volgend jaar de opleiding willen volgen, nog tot dit voorjaar hebben om zich aan te melden als ze het assessment voor de start van de opleiding willen doen. De kosten van het assessment hangen af van de gekozen route. Voor meer informatie over het traject, vrijstellingsmogelijkheden voor de Ad en Bureau STERK, kijk op de website van Bureau STERK.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Praktisch

De opleiding start 1 keer per jaar

Startdata

Hieronder een overzicht van alle startdata

Lestijd:
8:30 - 17:00 uur
Alle lesdagen:
Maandag
Locatie:
Marie KamphuisBorg, Groningen
Kosten:
Wettelijk collegegeld

Duur

De opleiding duurt 2 jaar.

Studiebelasting

Je gaat 1 dag per week naar school. Op die dag werk je aan opdrachten, volg je colleges en train je je vaardigheden. Daarnaast moet je minimaal 16 uur betaald of onbetaald als buurtontwikkelaar werken in het werkveld. Deze leerwerkomgeving is onderdeel van het studieprogramma.

Kosten

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld. Kijk op onderstaande button voor actuele informatie en voor het berekenen van de hoogte van het collegegeld voor jouw persoonlijke situatie.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina