De alleskunner van de nieuwe industriële revolutie

  • Associate degree
  • Deeltijd
  • 2 jaar

Kom kennismaken

Bezoek één van onze informatieavonden.

Meer informatie en aanmelden

Mechatronica in de Smart Industry

Niveau
associate degree
Vorm
deeltijd
Duur
2 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen, Online en op locatie
Graad
Associate degree in Engineering
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september
Studiebelasting
Studiebelasting: 20 uur per week
  • Techniek

Na deze opleiding:

  • Ben je in staat om mechatronische systemen, halffabricaten en producten te assembleren;
  • Ben je in staat om hightech (productie)machines (in eigen bedrijf of bij de klant) optimaal te laten functioneren;
  • Los je storingen op in (productie)machines o.b.v. data-analyse en eigen waarnemingen;
  • Kun je voorstellen doen ter verbetering van veiligheid, opbrengst, kwaliteit en efficiëntie van (productie)machines o.b.v. data-analyse en eigen waarnemingen;
  • Voer je preventief en correctief onderhoud uit aan hightech (productie)machines.

Wat ga je leren?

Associate degree Mechatronica in de Smart Industry studeren in deeltijd? In Groningen studeren of liever vanuit huis? Volg de flexibele hbo deeltijdopleiding Mechatronica in de Smart Industry en bepaal zelf jouw studievorm! We zijn al meer dan 10 jaar specialist in het online aanbieden van technisch onderwijs.

Digitalisering van de industrie, ook wel smart industry genoemd, stimuleert bedrijven om hun machines, apparaten en processen slimmer te laten functioneren. Door deze technologische ontwikkelingen en digitalisering is meer integrale kennis nodig op het snijvlak van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en IT. En die integrale kennis heeft een mechatronicus. Ben jij toe aan de volgende stap in je carrière en wil jij de systeemdenker zijn die praktische vraagstukken oplost vanuit een integrale benadering? Vorm jij de schakel tussen strategie en operationeel werk? Dan is de opleiding Ad Mechatronica in de Smart Industry iets voor jou! 

Doel

De Associate degree-opleiding Mechatronica in de Smart Industry is gericht op het opleiden van mechatronici die in staat zijn om gepaste oplossingen te realiseren voor praktische vraagstukken. Je zorgt ervoor dat geautomatiseerde machines en/of productielijnen optimaal kunnen functioneren in een complexe, hightechomgeving. Zo word je een belangrijke schakel tussen operationeel werk en strategie.

Binnen de Ad Mechatronica in de Smart Industry ligt veel nadruk op het ontwikkelen van jouw onderzoekend vermogen. Een onderzoekende houding is belangrijk en je leert dan ook om onderzoek van anderen in je dagelijks werk toe te passen. Je wordt uitgedaagd met een kritische bril naar vraagstukken en problemen te kijken.

Inhoud en opbouw

De opleiding bestaat uit 4 modules:

Module 1: Design
In deze module leer je om een aangedreven mechanisme te ontwerpen en construeren. Hiervoor worden de principes van mechanica behandeld en geoefend, de basis van elektronica, toegespitst op de aansturing van een elektromotor aangereikt, en het 3D modeleren en simuleren van een dynamische machine aangeleerd. Deze basis wordt in twee modules getoetst. Door middel van een integrale opdracht wordt de vaardigheid van het ontwerpen en construeren van een machine, in projectmatige setting, via een beroepsproduct getoetst. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

  • Ontwerpen en construeren van een aangedreven mechanisme (15 EC)
  • Besturingstechniek (5 EC)
  • Professionele vaardigheden 1 (10 EC)

Module 2: Data analysis
Deze module richt zich met name op (meet)data en de verwerking hiervan tot informatie. Het gaat om het genereren van data, het versturen van data, het bewerken van data en het omzetten van data in informatie via o.a. visualiseren van de data. De oplevering bestaat uit een bewegende constructie waaraan gemeten moet worden. Deze meetdata zal uiteindelijk gevisualiseerd moet worden. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

  • Data-analyse (15EC)
  • Meten = weten (5EC)
  • Professionele vaardigheden 2 (10EC)

Module 3: Optimisation
In deze module leer je hoe een industriële productielijn is opgebouwd aan de hand van de gangbare technieken als Hydraulica, Pneumatiek, PLC’s en Elektrotechniek. Verder zal ook het logistieke deel aan bod komen in de vorm van Operations Management en Lean. Je leert een (deel van een) productieproces in zijn toepassingscontext of werkomgeving te optimaliseren, daarbij rekening houdend met aspecten op het gebied van veiligheid, milieu, technische en economische levensduur. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 5 onderdelen:

  • Aandrijfsystemen (5 EC)
  • Operations Management (5EC)
  • Industriële automatisering (5EC)
  • Project ‘Optimalisatie’ (5 EC)
  • Professionele vaardigheden 3 (10 EC)

Module 4: Control Engineering
Voor deze afsluitende module wordt op individuele basis een dynamisch systeem, bestaande uit een aandrijving met een terugkoppeling, opgeleverd. Het mechanisme moet door een regeling (PID) zo optimaal mogelijk aangedreven moet worden. Voor de sensorinput wordt (in ieder geval) met beeldherkenningstechnieken gewerkt. De toegepaste regeling moet onderbouwd en gesimuleerd zijn. Het gehele traject wordt op een gestructureerde wijze doorlopen. De oplevering wordt ondersteund met een demonstratie en presentatie. Daarnaast reflecteer je op je eigen ontwikkeling tot Ad Mechatronicus.

De module bestaat uit de volgende twee onderwijseenheden:

  • Regeltechniek (10 EC)
  • Eindassessment (20 EC)

Doorstroommogelijkheden

Na afloop van de opleiding en na het volgen van een schakelprogramma kun je doorstromen naar de deeltijd bacheloropleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Het is dan mogelijk om in twee jaar tijd je bachelordiploma te behalen.

Flexibel studeren in deeltijd

De opleiding is modulair van opzet. 

Het modulaire karakter van de opleiding maakt het mogelijk om zelf het tempo te bepalen waarin je de opleiding volgt. Je kunt alle modules achter elkaar volgen, maar het is ook mogelijk om na het afronden van één of enkele modules een pauze in te lassen.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De deeltijdopleiding Mechatronica in de Smart Industry is zeer praktijkgericht. De studie voer je deels uit op jouw eigen werkplek. Zo pas je de opgedane kennis meteen toe en kun je werk en studie optimaal combineren. Beschik je niet over een relevante werkplek, dan moet je stage te lopen.

Voor wie

  • Mensen die op mbo-niveau werken in een technische omgeving en willen doorgroeien naar een schakelfunctie tussen strategie en operationeel werk.
  • Praktische ingestelde havisten die zich wil verdiepen in het vakgebied van mechatronica.
  • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven en/of hun beroepsmogelijkheden willen vergroten.

Wat je nodig hebt:

Havo:
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek en Ontwerpen)

Vwo:
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek en Ontwerpen)
Economie & Maatschappij (met Natuurkunde)

Mbo:
Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:

  1. Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
  2. Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbohbonoordnederland.nl.  Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast biedt de Hanzehogeschool ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan.

Aanvullende toelatingsvoorwaarden
Je moet minimaal 252 uur per module werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling 
Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin uw kennis van Wiskunde, Nederlands en Natuurkunde getoetst wordt, ben je mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen.

Voor organisaties

Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.

Lees meer over maatwerkopleidingen

Tijden

Colleges zijn op donderdagmiddag- en avond. Incidenteel ook op maandagavond.

Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 2 jaar. Heb je de juiste vooropleiding, werk je op mbo+-niveau en heb je minimaal drie tot vijf jaar relevante werkervaring? Dan kun je bij ons een assessment doen om te bepalen of we de studie kunnen verkorten of verlichten.

Studiebelasting

Gemiddeld 25 uur per week, niet rekening houdend met de mogelijkheden om een deel daarvan op je werk te doen. Naast de colleges blijft er dan ongeveer 16 uur per week voor zelfstudie over. Ook voor de afstandsvariant geldt een gemiddelde studieduur per week van 20-25 uur.

Toetsing

Toetsen worden online ’s avonds afgenomen. Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.

Kosten

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld. Kijk op onderstaande button voor actuele informatie en voor het berekenen van de hoogte van het collegegeld voor jouw persoonlijke situatie.

Het eerste jaar betaal je ongeveer € 700,- voor studieboeken en syllabi, het daaropvolgende studiejaar is dit bedrag lager. We adviseren om een eigen laptop aan te schaffen of ervoor te zorgen dat je administratorrechten hebt op jouw werkcomputer. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor jou van toepassing zijn.

We denken graag met je mee

Interessegebieden

  • Techniek
Meld je aan via Studielink

Deel deze pagina