Training Leren(d) Ondernemen: 'Hoe deze training mij én mijn onderwijs veranderde’
- Onderzoeker aan het woord
Bianca Gudema werkt al twaalf jaar als docent-onderzoeker op de Hanze. Inmiddels is ze docent Social Work en Toegepaste Psychologie, met een rode draad in begeleidingskunde en coaching. Haar passie? Mensen begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. De training Leren(d) Ondernemen bracht haar niet alleen nieuwe inzichten voor haar onderwijs, maar ook een persoonlijke ontdekking.
Bianca had een duidelijk doel: ondernemerschap in het onderwijs verder ontwikkelen. Ze begeleidt Honours-studenten die zichzelf willen uitdagen en Bianca zag de training als een kans om ondernemend gedrag bij hen nog beter te stimuleren.
De tweedaagse training bracht docenten uit het hbo en mbo samen om ondernemerschap in het onderwijs te verkennen. “We kregen theorie over ondernemend gedrag, deden een test om te ontdekken welk type ondernemer we zijn en wisselden ervaringen uit met collega’s”, vertelt Bianca. Wat haar vooral aansprak, was de brede kijk op ondernemerschap. “Het draait om kansen zien, stappen durven zetten en slim samenwerken.”
Een belangrijke les uit de training was het bewust worden van je eigen ondernemersprofiel en hoe je dat in de praktijk kunt inzetten. Voor Bianca betekende dat niet alleen vernieuwingen binnen Honours-onderwijs, maar ook een persoonlijke ontwikkeling. “Ik stelde mezelf de vraag: waar ligt mijn hart? En hoe kan ik mijn ondernemendheid daarop richten?”
De inzichten uit de training kregen al snel een plek in haar werk. Samen met collega’s kijkt Bianca naar manieren om het Honours-programma te vernieuwen en studenten meer autonomie te geven. “Studenten moeten zelf regie nemen over hun ontwikkeling. Of iemand nou gepassioneerd is over fotografie of filosofie, wij begeleiden hen om dat ondernemerschap aan te wakkeren.”
Daarnaast kreeg de training voor Bianca een onverwachte persoonlijke wending. “Ik werd niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk aangezet. Ik besefte dat ik zelf ook weer wilde ondernemen.” Dat leidde ertoe dat ze opnieuw een praktijk startte naast haar werk bij de Hanze. Ze volgde de Peter Hess klank opleiding tot practitioner en geeft nu klankmassages en klankreizen voor ontspanning en welzijn. “Het mooie is dat studenten en docenten nu ook kennis kunnen maken met de positieve effecten van klankschalen op welbevinden.”
Een van de grootste eye-openers was de verbinding met collega’s uit andere disciplines. “Ik ontmoette docenten uit het mbo en hbo die ik anders nooit had gesproken. We leerden door inkijkjes in elkaars manier van werken.” Zo ontdekte Bianca een blended learning-spel dat ze nu inzet binnen haar team en bij studenten. “Die kruisbestuiving maakt de training zo waardevol. Je krijgt nieuwe perspectieven en kunt die direct toepassen.”
De training bracht bovendien spin-offs die Bianca niet had voorzien. Binnenkort reist ze met Honours-studenten naar Slowakije voor de Nitra International University Week. Daar deelt ze haar kennis over de Peter Hess-methode en hoe klank kan bijdragen aan welbevinden en ontspanning binnen het clinical social work.
Bianca raadt de training van harte aan. “Het is niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend om met collega’s dit traject te doorlopen. Nog sterker is het als je het samen met een collega doet. Je hebt dan direct iemand om ideeën mee uit te wisselen en versterkt elkaar in het toepassen van het geleerde.”
Voor Bianca betekende de training een herontdekking van haar eigen ondernemerschap. “Ik heb mijn ambitie binnen Honours gecombineerd met mijn persoonlijke groei. Ik ben als mens en als docent bewuster geworden van wat ik wil brengen. Dat gun ik iedere collega.”
Ellie Bisschop is docent op het Alfa-college, waar ze lesgeeft aan de opleidingen Retail en Junior Accountmanager. Daarnaast is ze stagecoördinator en actief binnen de examencommissie. Al acht jaar staat ze met veel energie voor de klas, altijd op zoek naar manieren om haar lessen dynamisch en activerend te maken. Toen ze hoorde over de training Leren(d) Ondernemen, georganiseerd door Hanze Ondernemen, wist ze: dit sluit aan bij wat ik wil.
Ellie wil studenten meer betrekken bij haar lessen, maar ervaart dat het niet altijd makkelijk is. "Mbo-studenten willen het liefst dat je ze vertelt hoe het moet. Ze nemen niet vanzelf de regie. Maar juist dat ondernemende gedrag wil ik stimuleren. Hoe krijg je ze daarin mee?". Vanuit die vraag meldde ze zich aan voor de training.
Wat haar aansprak, was het vooruitzicht op concrete tools en inspiratie van collega’s. "Soms zoek je naar nieuwe werkvormen die passen bij jouw studenten. In deze training kon ik daarover sparren met anderen. Je leert dat het niet om grote veranderingen hoeft te gaan. Een klein deel van je les interactief maken kan al een verschil maken."
Ellie legt uit: “Tijdens de training gingen de deelnemers in gesprek over ondernemende competenties. Welke vaardigheden horen daarbij? En hoe geef je studenten meer eigenaarschap over hun leerproces? Ook stond de rol van de docent centraal. Welke rol neem jij als begeleider van ondernemend leren? Die vraag kwam steeds terug.”
De groep bestond uit collega’s van het mbo en hbo. Ze deelden ervaringen, dachten na over praktijkvoorbeelden en kregen een gastles van Jeroen, strategisch expert bij Hanze Ondernemen. "Hij noemde het: de ondernemende mindset. Hoe doe je dingen samen? Wat heb je nodig om studenten in beweging te krijgen?".
De setting werkte mee aan de inspiratie. De eerste trainingsdag vond plaats in een oud schoolgebouw in Hellum, een bijzondere locatie waar ook Hanze-studenten actief aan de slag waren. "Er hing een fijne sfeer. We aten samen, lachten veel en leerden van elkaar."
Een van de belangrijkste inzichten die Ellie meeneemt uit de training: begin klein. "Ik ben iemand die denkt: vol gas, we gaan dit wel even doen. Maar ondernemend onderwijs vraagt om een proces. Je doet dit samen, in stapjes."
Dat bracht haar op een nieuw idee voor haar lessen Junior Accountmanager. De studenten kregen de opdracht om zelf een netwerkbijeenkomst te organiseren, als onderdeel van hun examen. Ellie begeleidde het proces, maar de studenten namen het initiatief. "Ze nodigden Hans Nijland uit, oud-directeur van FC Groningen, als gastspreker. Ze maakten zelf een taakverdeling: wie ontvangt de gasten, wie verzorgt de drankjes? Elke les werkten we aan een klein onderdeel, dat uiteindelijk leidde tot een geslaagde bijeenkomst."
De training motiveerde Ellie om studenten meer vrijheid te geven. "Natuurlijk binnen de kaders, maar wel met ruimte voor eigen inbreng. Een verslag kan soms ook een vlog zijn. Die creativiteit maakt het leren leuker én effectiever."
Ook betrekt ze vaker externen bij haar onderwijs. "Een bedrijfsbezoek, een vraagstuk uit de praktijk; dat werkt stimulerend."
Wat haar het meest bijblijft? "Dat we als docenten allemaal tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Het geeft erkenning en vertrouwen om dat samen te bespreken. Alleen al het sparren met collega’s die je normaal nooit spreekt, is zó waardevol. Iedereen kijkt op een andere manier naar leren. Dat daagt uit om samen tot iets moois te komen."
"Zeker weten! Juist omdat je niet alleen tools krijgt, maar ook inspiratie en contact met collega’s van andere scholen en opleidingen. Die ontmoetingen verrijken je blik en geven nieuwe energie. Of je nu net begint met ondernemerschap in je lessen, of al langer bezig bent: deze training zet je gegarandeerd in beweging."
Voor Ellie geldt dat letterlijk en figuurlijk. "Ik heb weer nieuwe stappen gezet in mijn onderwijs, maar ook in hoe ik samenwerk met collega’s en studenten. Daar begint ondernemend onderwijs voor mij: niet alleen bij de student, maar ook bij jezelf."
Ben je ook benieuwd naar de training? Meld je dan aan via: Aanmelden Training Leren (d) Ondernemen op 27 mei en 10 juni 2025 of mail naar [email protected] voor al jouw vragen.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?