banner gezonde stad.jpg

Gezonde stad

Het lectoraat Gezonde Stad ontwikkelt toepasbare kennis en meetinstrumenten met betrekking tot een gezonde leefomgeving. Dit doen wij vanuit een integrale blik en altijd in samenwerking met praktijkpartners en bewoners.

De leefomgeving heeft een grote invloed op de gezondheid van bewoners. Door middel van de inrichting van de leefomgeving kan ervoor worden gezorgd dat mensen zich prettig voelen en worden gestimuleerd tot gezond gedrag zoals bewegen en het ontmoeten van anderen. Het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte is dus een veelbelovende manier om de gezondheid van bewoners te bevorderen en gezondheidsverschillen tussen groepen bewoners te verkleinen. Dit geldt in het bijzonder voor wijken waar veel kwetsbare mensen bij elkaar wonen. Hier zijn bewoners gemiddeld ongezonder en is de kwaliteit van de openbare ruimte veelal slechter, bijvoorbeeld door meer verkeer en minder groen.

Het lectoraat Gezonde Stad ontwikkelt toepasbare kennis en meetinstrumenten met betrekking tot een gezonde leefomgeving. Dit doen wij vanuit een integrale blik en altijd in samenwerking met praktijkpartners en bewoners. Belangrijke onderzoeksvraag is welke combinaties van fysieke en sociale interventies onder welke omstandigheden werken om de leefomgeving gezonder te maken. Tevens wordt onderzocht hoe gemeentelijke professionals en andere partijen uit het fysieke en sociale domein hierbij met elkaar en met bewoners kunnen samenwerken. En hoe kunnen bewonersinitiatieven worden gefaciliteerd, zoals van bewoners die hun eigen wooncomplex willen realiseren?