Waterstof Werkt: doorlopend leren, werken, onderzoeken in water­stofeconomie

  • Onderzoeksproject
Waterstof-Introductie-op-toepassing-en-veiligheid-HanzePro-ENTRANCE-Centre-of-Expertise-Energy (1).jpg

Waterstof speelt een steeds belangrijkere rol in de energietransitie. Het kan fossiele brandstoffen vervangen en dienen als opslagoplossing voor hernieuwbare elektriciteit. Vanuit Europa is Noord-Nederland uitgeroepen tot de eerste waterstofregio. Dit creëert grote kansen voor Groningen: groei, innovatie en werkgelegenheid. Beschikbaarheid van voldoende geschoolde expertise in de regio is essentieel. Het project ‘Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub’ zorgt met onderwijs en bedrijven voor de beschikbaarheid van gekwalificeerde arbeidskrachten om de waterstofuitdagingen aan te gaan.

Gewenste resultaten: 

  • Een forse impuls voor het regionale onderwijs om aan te sluiten bij de opkomende kennisvraag voor banen in de duurzame energiesector en de waterstofeconomie in het bijzonder en voor de profilering van Groningen als waterstofregio.
  • Meer aandacht voor de energietransitie en waterstof in de gehele Groningse onderwijsketen (po, vo, mbo, hbo, wo en post-initieel), door uitbouw en aanpassing van het curriculum, en het bieden van leertrajecten met het bedrijfsleven en andere stakeholders.
  • Om- en bijscholing van ca. 325 bestaande energie-experts en hun opleiders. Dit draagt ook bij aan het opvangen van banenverlies door afbouw van de gaswinning in Groningen.
  • Het faciliteren van tenminste 200 waterstof gerelateerde stageplekken voor mbo-studenten, 80 traineeships voor hbo-studenten bij de deelnemende bedrijven en organisaties, 100 werkstudentposities voor studenten in de energiesector en 250 studenten werkzaam in de Innovatie Werkplaats op ENTRANCE.
  • Versterkte samenwerking tussen de Groningse opleidingen en het bedrijfsleven om tot een meer vraaggestuurd kennisaanbod te komen en de waterstofinvesteringen, toepassingen en acceptatie in Groningen kracht bij te zetten. Dit moet uitmonden in een “leergemeenschap”.
  • Uitbouw van praktische onderzoeks- en trainingsactiviteiten (mbo, hbo, wo en post-initieel) om regionale investeringen te voorzien van benodigde kennis.
  • Ongeveer 60 publieksactiviteiten en 20 netwerkactiviteiten om de betrokkenheid bij en het draagvlak voor waterstof in de regio te vergroten. 
  • Het opleiden van ruim 1.000 deskundigen in de waterstofeconomie.  

Samenwerking is cruciaal

Samenwerking tussen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden is cruciaal voor het succes. Het doel van het project is om uit te groeien tot een Europees gezaghebbend kennissysteem op het gebied van onderwijs en toegepast onderzoek in waterstof.  Het consortium bestaat uit: ROC Alfa-college, ROC Noorderpoort, Hanze, Drenthe College, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition. 

Rol van ENTRANCE

ENTRANCE draagt bij aan het programma door het onderwijsaanbod uit te bouwen en aan te passen (bijv. met een minor waterstof en de invoering van waterstof-opdrachten in diverse opleidingen), het opleiden van deskundigen, het aanbieden van stage- en afstudeerplekken, het aanbieden van kennis in de vorm van een Learning Community en het organiseren van activiteiten.  

Onze mensen

Thema's