Podcast: Verbinden van onderwijs, onderzoek en de praktijk
- Nieuws
Vanuit de Hanze vinden we dat onderzoek, onderwijs en de praktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We voeren ons onderzoek uit op basis van vraagstukken die uit de praktijk komen, waarbij we studenten betrekken bij het uitvoeren van het onderzoek en ze tegelijkertijd ook de nieuwste kennis meegeven. Mooi gezegd, maar hoe pas je dit toe?
Hoe zorg je ervoor dat onderzoek écht landt in het onderwijs? En hoe betrek je studenten actief bij actuele vraagstukken uit de praktijk? In deze aflevering van de Hanze Healthy Ageing Podcast gaan we in gesprek met lector Aly Waninge en docent-onderzoeker Annelies Overwijk. Zij delen hun ervaringen rondom het werken met mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking – en hoe onderwijs, onderzoek en praktijk daarin samenkomen.
Luister hieronder de hele podcast terug
Een van de redenen waarom een goede samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk zo belangrijk is, zit in de state-of-the-art kennis die je meegeeft. Aly geeft aan dat je niet alleen nieuwe kennis mee moet geven aan de praktijk, maar dat je deze kennis ook kunt meegeven aan de toekomstige professional. Annelies vult aan dat dit laatste ook alleen goed kan als studenten gedurende hun opleiding op verschillende momenten in aanraking komen met onderzoek. Dit kan al in verschillende mate, door bijvoorbeeld het lezen van artikelen of door zelf een actieve rol te hebben. Voor de praktijk is ook fijn, want zij kunnen straks professionals aannemen die al echt hands-on ervaring hebben met onderzoek en de nieuwste kennis meenemen.
De meerwaarde van een goede samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk zit in de state-of-the-art kennis die je meegeeft aan de (toekomstige) professional
Verder kijken dan het klaslokaal
Om onderzoek en onderwijs goed met elkaar te verbinden moet je verder kijken dan de reguliere klaslokaal opzet. Vanuit de Academische Werkplaats EMB, gericht op mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen, waar Aly en Annelies beide bij betrokken zijn, hebben ze hier onderzoek naar gedaan. Zo zijn ze in gesprek gegaan met studenten om te achterhalen wat hun behoefte is. Wanneer willen ze al betrokken worden bij onderzoek en welke middelen helpen hierbij? Samen met een bevlogen team van medewerkers hebben ze dit opgepakt en nu zijn er onder andere masterclasses en kennisclips ontwikkelt, die studenten op een laagdrempelige manier op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit onderwerp.
Om een goede aansluiting te vinden tussen onderzoek, onderwijs en de praktijk, moet je jezelf flexibel opstellen. Het is daarbij ook belangrijk dat je je flexibel opstelt. Zowel in het onderwijs als in het onderzoek moet er ruimte zijn om in te spelen op onverwachte omstandigheden. In de praktijk kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de situatie verandert, waardoor onderzoeksprojecten vertraging oplopen. Daarnaast is het niet altijd makkelijk om de studenten goed te bereiken. We hebben een enorme voorraad aan kennis, maar hoe zorg je ervoor dat studenten hiervan op de hoogte worden gebracht? En hoe bied je onderwijs aan als je studenten vanuit meerdere opleidingen moet bedienen. Dit vraagt creativiteit, aldus Annelies.
Vanuit het Comeniusproject Samen Ontwikklen doet Annelies onderzoek naar manieren hoe ze onderwijs kunnen vormgeven voor studenten, zodat ze vanaf het begin van hun studie al in aanraking komen met de doelgroep. Daarnaast werken Aly en Annelies ook samen vanuit de minor Healthy Ageing bij een verstandelijke beperking, waarbij studenten interprofessioneel leren samenwerken met mensen van verschillende opleidingen en niveaus. Dit biedt zowel een meerwaarde voor de ontwikkeling van de student, maar ook voor de praktijk want die kan professionals aannemen die al gewend zijn om samen te werken met mensen vanuit verschillende disciplines.
Hoewel er al veel mooie stappen zijn gezet, blijft er ruimte voor verbetering. De uitwisseling van ideeën tussen onderwijs, onderzoek en praktijk moet een continu proces zijn. Dit kan door meer flexibiliteit in planning en uitvoering te integreren, door het inzetten van innovatieve onderwijsmethoden en door nog meer samen te werken met diverse zorginstellingen. Maar we kunnen ook leren van elkaar, ook vanuit verschillende sectoren. Het belangrijkste is dat we blijven communiceren en openstaan voor nieuwe ideeën en ervaringen.
Houd jij je bezig met toepassen van onderzoek in onderwijs en/of de praktijk en wil je graag het gesprek hierover aangaan? Neem dan contact op met Aly Waninge of Annelies Overwijk.
Lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking
Onderzoeker Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?