Werk mee aan DEMTECH en maak met jouw project impact voor mensen met dementie

  • Nieuws
DEMTECH afbeelding (3).jpg

Er is een grote behoefte aan het bevorderen van de zelfredzaamheid en autonomie van thuiswonende mensen met dementie door innovatieve technologieën. Wil je als onderzoeker of zorgmedeweker in samenwerking met respectievelijk een bedrijf of een kennisinstelling technologie (verder) ontwikkelen ter ondersteuning van deze doelgroep, dan biedt het DEMTECH programma wellicht subsidiekansen. De Call voor projectaanvragen gaat open op 1 april 2025.

In 2040 zal naar verwachting het aantal mensen met dementie ten opzichte van 2015 verdubbelen en boven de 500.000 uitkomen. Bijna 80 procent van deze mensen woont thuis en wil steeds langer zelfstandig wonen. Tegelijkertijd neemt de beschikbaarheid van mantelzorg sterk af, en groeit het personeelstekort in de zorg. Voor mensen met dementie kunnen technologische oplossingen het zelfstandig wonen faciliteren, zorgprocessen ondersteunen en bijdragen aan het verminderen van de werkdruk in de eerstelijnszorg en langdurige zorg in de wijk.

Er bestaan diverse uitdagingen rondom het gebruik van technologie door thuiswonende mensen met dementie. Zo hebben veel ouderen en zorgverleners moeite met het gebruik van nieuwe technologieën. Daarnaast zijn niet alle technologieën financieel haalbaar voor iedereen en roept het gebruik van technologie zorgen op over de privacy en veiligheid van de verzamelde gegevens. Verder is van belang dat verschillende oplossingen en systemen naadloos met elkaar kunnen communiceren. Ook bestaan er verschillen tussen mensen in de behoeften rondom technologie en is het dus van belang dat hulpmiddelen flexibel genoeg zijn om aan te passen aan de specifieke behoeften van elke gebruiker.

DEMTECH PPS programma

DEMTECH speelt in op deze uitdagingen door de ontwikkeling van warme, gebruiksvriendelijke, niet-stigmatiserende technologieën te faciliteren. Hieronder valt bijvoorbeeld beeldzorg, chatbots, domotica, robotica en zelfmonitoring. Daarbij kan kunstmatige intelligentie (AI) een grote meerwaarde bieden bij technologische oplossingen. Bijvoorbeeld door de technologie aan te passen naar individuele behoeften, routines te automatiseren of incidenten te voorspellen en hier tijdig passende zorg voor in te schakelen.

De innovaties binnen DEMTECH zullen inspelen op de behoeften van zowel mensen met dementie als familie, mantelzorgers en formele zorg in de wijk. Tegelijkertijd richt het programma zich op belangrijke uitdagingen die bedrijven ervaren, zoals aansluiten bij de behoeften van mensen in de vroege stadia van dementie, het ontwikkelen van technologie in een veilige en gecontroleerde omgeving met echte gebruikers, en interoperabiliteit en schaalbaarheid. In een toekomst waarin technologie naadloos is geïntegreerd in het dagelijks leven, kunnen mensen met dementie langer en veiliger thuis blijven wonen, worden crisissituaties voorkomen en is de druk op mantelzorg verlicht.

Het programma is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, Alzheimer Nederland, Vilans, Hanze, Technische Universiteit Eindhoven en Sara B.V. Samen met andere publieke en private partijen geven zij vorm aan de (toekomstige) levenskwaliteit van mensen met dementie. Het DEMTECH PPS programma is mogelijk gemaakt via de Publiek-Private Samenwerking (PPS) subsidieregeling, geïntroduceerd door het Topconsortium voor Kennis en Innovatie - Life Sciences & Health (TKI-LSH, ook bekend als Health Holland). Het programma draagt bij aan de Nederlandse doelstelling van 25 procent verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met dementie tegen 2030.

Procedure

De Call voor projectaanvragen opent op 1 april 2025 via deze websiteDe deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 1 juli 2025 17.00 uur (CET). Een onafhankelijke beoordelingscommissie en gebruikerspanel van Alzheimer Nederland zal een subset van deze aanmeldingen selecteren voor twee opeenvolgende live cocreatiesessies in augustus en september met een expertpanel op het gebied van zorgtechnologie voor mensen met dementie. Dit zal uiteindelijk resulteren in meerdere PPS-projecten met een totaal van 2,5 miljoen euro cofinanciering subsidie.

Programma in het kort

Heb je als onderzoeker in samenwerking met een bedrijf een innovatief idee op het gebied van technologische ondersteuning voor thuiswonende mensen met dementie? Of zie je als zorgmedewerker een behoefte tot doorontwikkeling van bestaande technologie voor deze doelgroep en wil je daarin samenwerken met een kennisinstelling? Lees dan in de documentatie op deze pagina meer over het programma, de criteria en dien je aanvraag middels de vereiste documenten in. Lees de informatie goed door. De vooraanmelding is eenvoudig. Heb je vragen of wil je advies, neem gerust contact op met het programmateam via [email protected].

Projectvoorwaarden

  • Het onderzoek past binnen de centrale missie en een van de vijf specifieke missies die bijdragen aan de centrale missie zoals beschreven in de Kennis- en Innovatie Agenda (KIA) 2024-2027 voor het maatschappelijke thema Gezondheid & Zorg.
  • Het project past binnen en draagt bij aan de missie van DEMTECH: het bevorderen van zelfredzaamheid en autonomie van thuiswonende mensen met dementie, crisissituaties voorkomen en de druk op mantelzorgers en professionele zorg verlichten door de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor een fundamentele verandering in dementiezorg.
  • Het project heeft als deliverables innovatieve producten en diensten welke van maatschappelijke en economische toegevoegde waarde zijn.
  • Het consortium (projectpartners) bestaat uit tenminste één MKB-onderneming met winstoogmerk en één onderzoeksorganisatie van de DEMTECH kernpartners. Andere kennisinstellingen (wo en hbo), gemeenten en zorgorganisaties kunnen deelnemen als projectpartners.
  • Het project wordt uitgevoerd voor gezamenlijke rekening en risico en alle consortiumpartners dragen inhoudelijk bij aan het project.
  • Het project omvat industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling (TRL 4-7), of een combinatie daarvan.
  • De hoofdaanvrager is in Nederland gevestigd, en het project duurt minimaal 2 en maximaal 4 jaar.
  • Focus van het project ligt op technologische ondersteuning in het dagelijks leven voor mensen met dementie in de thuissituatie, al dan niet afhankelijk van (in)formele zorg.
  • Per project wordt een cofinanciering subsidie van €500-1000k toegewezen. Minimaal 60 procent van de financiering komt van de projectpartners en is afhankelijk van het type onderzoek (industrieel en/of experimenteel).  

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Techniek