Ibrahim Abdullahi: studeren tijdens ramadan
- Nieuws
Vasten is één van de religieuze verplichtingen van de islam. Tijdens de ramadan wordt er gevast van zonsopgang tot zonsondergang. Dit jaar vieren moslims ramadan van 1 tot en met 29 maart. Ibrahim Abdullahi, eerstejaars ICT, kijkt tijdens ramadan het meest uit naar de saamhorigheid en verbroedering. “Het gevoel dat je het echt als een gemeenschap doet, geeft mij veel voldoening.”
Tekst: Loes Vader
Foto's: Ibrahim Abdullahi
Hoe voel je je?
‘Ik voel me goed, eigenlijk niet anders dan anders. Je lichaam is na een paar dagen gewend aan het vasten. Het wordt met de jaren ook steeds makkelijker. Het is nu mijn achtste ramadan, ik begon toen ik twaalf was. Toen was het moeilijker. Nu valt ramadan in maart, toen ik begon was het in de zomer.”
Wat betekent ramadan voor jou persoonlijk?
“Voor mij is een soort van reset. Een maand waarin ik tot rust kan komen en mezelf kan reinigen. Door niet te eten en te drinken, denk je helderder. En het heeft natuurlijk religieuze voordelen. Ik kan me beter focussen op wat voor mij belangrijk is in het leven.”
Wat vind je moeilijk tijdens de ramadan?
“Op dit moment vind ik niets moeilijk. Toen ik net begon vond ik de verleidingen van eten lastiger. Als ik rook dat er ergens werd gekookt, of als iemand naast me in de klas ging eten. Maar dat heb ik al lang niet meer.”
Kun je je concentreren op je studie?
“Ik heb ramadan gedaan eind basisschool, middelbare school en op het mbo. Nu is het wel pittiger omdat de lessen op het hbo langer zijn. Ik kan me nu ongeveer 40 minuten focussen, daarna begin ik een beetje te dagdromen. De ochtendlessen vallen wel mee, maar de laatste paar uurtjes ben ik wel beneden mijn energielevel.”
Wat is je favoriete moment van de dag?
“Als ik mijn vasten heb verbroken en onderweg ben naar de moskee. Dan krijg ik een soort van reality check. Het voelt als het perfecte moment van de dag.”
Hoe breek je het vasten?
“Religieus gezien is het aan te raden om te beginnen met een dadel en een glas water. Daarna verschilt het per cultuur. Mijn roots liggen in Somalië. Wij eten veel rijst, pasta en gehakt in bladerdeeg. Vroeger ging mijn moeder heel uitgebreid koken, nu wat eenvoudiger. Mijn broers en zussen die het huis uit zijn komen, als ze kunnen, ook naar huis. Het is wel een verschil of je met z’n drieën of met z’n tienen het vasten breekt.”
Wat is je favoriete ramadan-gerecht?
“Als je dat een paar jaar geleden had gevraagd, zou ik antwoorden: zelfgemaakte pizza. Nu mag het wat simpeler: een soepje of rijst met kip.”
Doe je extra rituelen tijdens ramadan?
“De religieuze rituelen probeer ik altijd te doen, maar tijdens ramadan zijn ze extra belangrijk. Ik lees al regelmatig de koran, tijdens ramadan probeer ik dat extra te doen. En ik probeer heel erg op mijn tong te letten, dat ik niet ga schelden.”
Waar kijk je het meeste naar uit tijdens ramadan?
“Naar de saamhorigheid en verbroedering, het gevoel dat je het echt als een gemeenschap doet, geeft mij veel voldoening. Het Suikerfeest is ook in zicht, dan kopen we een nieuwe outfit om het te vieren. Cadeautjes krijgen is meer iets voor de kinderen. Vroeger kreeg ik ze, nu geef ik ze.”
Heb je suggesties voor niet-gelovigen of andersgelovigen hoe met moslims om te gaan in deze maand?
“Ik heb er zelf helemaal geen probleem mee als iemand naast mij zit te eten, maar iemand anders kan daar misschien wel moeite mee hebben. Houd er een beetje rekening mee dat iemand energiek gezien niet is hoe die normaal is."
“Tot slot wil ik kwijt dat ik helemaal blij ben met de gebedsruimte op de Hanze. Dat ik even vijf minuten tot rust kan komen en kan bidden tot God. Dat heb ik op andere scholen niet meegemaakt. Gewoon top!”
Lees ook: Nadine Hammami: studeren tijdens ramadan
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?