Symposium Regionale Arbeidsmarkt-transities
- Evenement
datum
starttijd
eindtijd
Van OlstBorg
locatie
Op 5 juni organiseren wij het symposium Regionale Arbeidsmarkttransities, verzorgd door het Lectoraat Human Capital in samenwerking met Nationaal Programma Groningen, gericht op professionals en geïnteresseerden in de arbeidsmarkt van de toekomst.
Wanneer we even afstand nemen van de dagelijkse praktijk en ons openstellen voor nieuwe ontwikkelingen, ontdekken we mogelijkheden die verder reiken dan we vooraf dachten. In inspirerende pitches en verdiepende workshops verkennen we samen vernieuwende oplossingen. We dagen elkaar uit, leren van elkaar en zoeken naar concrete interventies en praktische instrumenten om ons slim uit de schaarste te organiseren.
13:00 – Inloop
13:30 – Plenaire Opening
Welkomstwoord door Harm van Lieshout, Lector Human Capital, Hanze
Opening door Carine Bloemhoff, Wethouder en voorzitter Arbeidsmarktregio
Pitches: ‘Er kan meer dan je denkt’
Pascal Roemers – Gedeputeerde, Provincie Groningen
Sierdjan Koster – Hoogleraar Economische Geografie en Arbeidsmarktdynamiek, RUG
Louis Polstra – Lector Arbeidsparticipatie Monitoring, Hanze
Ton Driesen – Voorzitter Europees Netwerk voor Sociale Innovatie | Oud-directeur Resato
Arjen Edzes – Lector Regionale Arbeidsmarkt, Hanze
14:30 – Workshops
Keuze uit vijf workshops, die hieronder verder worden toegelicht.
16:00 – In debat
Reflectie op de uitkomsten van de dag met Wim van de Pol, oud MBO- en HBO-bestuurder
16:30 – Afronding en borrel
────────────────────────────────────────────────────────────
Tijdens het middagprogramma kun je deelnemen aan een van de vijf workshops. Elke workshop belicht een actueel thema rondom de arbeidsmarkt van morgen. Bij binnenkomst kies je welke sessie je wilt volgen – dus laat je leiden door jouw interesse of praktijk, en laat je inspireren door nieuwe inzichten en praktische handvatten.
Workshop 1: Van Leren naar Productiviteit
Als bedrijf of organisatie zul je ook jezelf de schaarste (voor)uit moeten organiseren. Slimmer gebruik van bijvoorbeeld technologie en ketensamenwerking biedt kansen - maar alleen als jouw personeel en hun rol daarin centraal staat. We gaan aan de slag met vernieuwende strategieën van bedrijven om het werk toekomstbestendig te organiseren.
Workshop 2: Inclusiviteit in de praktijk
Veel mensen hebben (nog) geen betaald werk. Tegelijk zijn velen wel actief in mantelzorg en vrijwilligerswerk. Wat betekent eigenlijk inclusiviteit vanuit een economisch perspectief in vergelijking met een brede welvaartsperspectief? En welke routes leiden naar inclusiviteit? En wat als beperkingen in betaalbaarheid en regelgeving worden opgeheven?
Workshop 3: AI en de taken van de toekomst
In deze workshop verkennen we wat voor invloed technologie heeft (gehad) op de regionale arbeidsmarkt, verkennen we wat AI betekent voor de taken die uzelf uitvoert, maar kijken we ook naar de toekomst: wat zou ik wensen dat AI voor mijn taken en banen van morgen betekent?
Workshop 4: Skills als sleutel voor de arbeidsmarkt van morgen
Ontdek hoe skillsgericht werken kan bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt en ervaar zelf een skillsgericht gesprek in de praktijk. Samen verkennen we toekomstscenario’s en formuleren we concrete stappen om hiermee in je eigen organisatie aan de slag te gaan.
Workshop 5: Van onderbuik naar onderbouwd
Stel dat je alles kunt meten … wat zou je dan willen weten? In deze workshop verkennen we die droom. We gebruiken als voorbeeld de regionale arbeidsmarkt. Hoe kunnen data en verhalen professionals en beleidsmakers beter ondersteunen?
────────────────────────────────────────────────────────────
Hanze
Van OlstBorg – Gerardus de San Conferentiezaal
Zernikeplein 7, Groningen
Wij hopen je op 5 juni te mogen verwelkomen in Groningen en kijken uit naar een inspirerende en verbindende middag!
Projectondersteuner
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?