Met deze opleiding geef je mensen van jong tot oud hun stem en zelfstandigheid terug

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
Logopediestudent doet onderzoek 2019.jpg

Logopedie

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Gezondheid en Sport

Kunnen zeggen wat je denkt en voelt is belangrijk. Zo maken we contact en kunnen we meedoen in de maatschappij. Wil jij mensen helpen voor wie communiceren niet vanzelfsprekend is? Wil jij dé expert worden op het gebied van ademhaling, stem, spraak, slikken, taal en gehoor? Dan is Logopedie iets voor jou!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Over deze studie

Als je kiest voor Logopedie geef je mensen van jong tot oud weer een stem. Je helpt mensen met innovatieve technologie en slimme behandeling of begeleiding als ze problemen hebben met eten, drinken of praten. Van pasgeboren baby’s die moeite hebben met slikken tot kleuters die de juiste woorden niet kunnen vinden. En van mensen met een taalstoornis door een ongeluk of beroerte, tot ouderen die problemen hebben met praten, kauwen en slikken door Parkinson.

De studie is een brede mix van technische kennis en vaardigheden, medische kennis over stem, spraak, taal en gehoor, en psychologie en ondernemerschap. Zo leer je over het oor en hoe je onderzoekt of er misschien sprake is van slechthorendheid. Ook loop je stage in de kinderopvang of het basisonderwijs en leer je alles over kindertaal. Bovendien ga je aan de slag met je eigen stem en leer je over een goede ademhaling en hoe je bijvoorbeeld een articulatieonderzoek uitvoert.

Je leert goede vraaggesprekken voeren met verschillende soorten mensen, van stotterende pubers tot leerkrachten die last hebben van heesheid. Zo kom je op vindingrijke oplossingen en behandelingen die mensen weer een stem geven. Wil je graag mensen helpen en ben je een creatieve denker en doener? Heb je gevoel voor taal en wil je spraakmakend werk doen? Dan is Logopedie iets voor jou!

Logopedie in deeltijd

Heb je al enige jaren werkervaring en wil je groeien in je vak, of je laten omscholen tot logopedist? Dan is er de mogelijkheid om de opleiding Logopedie in deeltijd te volgen aan de Hanzehogeschool Groningen. 

LP-9593.jpg
  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding aan andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl

    Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Ontdek de veelzijdigheid van logopedie

In je eerste jaar leer je alles over de veelzijdige theorie en praktijk van logopedie. Je maakt kennis met de verschillende doelgroepen en werkplekken waar je als logopedist mee te maken krijgt. Van peuters die slissen tot theateracteurs en van kinderen met een taalachterstand tot mensen met spraakproblemen na een hersenbloeding. Bovendien verdiep je je in belangrijke kennis, zoals medische kennis over stem, spraak, slikken, taal en gehoor, maar ook kennis over psychologie en zorgtechnologie. Ook je gespreksvaardigheden en coachende vaardigheden komen aan bod. Bovendien leer je ook je eigen stem veel beter kennen en gebruiken!

Jaar 2: Verdieping en een eigen logopediepraktijk

In het tweede jaar werk je verder aan je kennis en vaardigheden als logopedist. De praktijkvraagstukken en de thema’s waar je je in verdiept zijn complexer en specialistischer. Je verdiept je in de kennis, rol en vaardigheden van een logopedist in de onderwijssetting, de klinische setting en in een zelfstandige praktijk. Bovendien ga je in dit tweede jaar met je medestudenten een eigen logopediepraktijk opzetten. Daar leer je samen hoe je cliënten kunt onderzoeken en behandelen en werk je aan je professionele vaardigheden zoals samenwerken en reflecteren. Zo ervaar je al tijdens je studie hoe het is om als Logopedist te werken.

Jaar 3: Ontwikkel je tot een ondernemende en multidisciplinaire zorgprofessional

In het derde jaar ontwikkel je je tot een ondernemende en multidisciplinaire zorgprofessional die verschillende groepen mensen helpt met communiceren. Zo schrijf je een strategisch plan voor bijvoorbeeld een afdeling logopedie van een verpleeghuis of voor een eerstelijns praktijk. Ook werk je aan een voorlichtingsplan voor eet- en drinkproblemen bij meervoudig gehandicapte kinderen. Bovendien leer je meer over multidisciplinair samenwerken en ethische dillema’s bij mensen met dementie.

Jaar 4: Stage en praktijkonderzoek

In je vierde jaar loop je onder begeleiding van een logopedist stages in twee van de drie werkvelden: onderwijs, zorg of een zelfstandige logopediepraktijk. Ook ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk van een echte organisatie, bijvoorbeeld een ziekenhuis, basisschool of logopediepraktijk. Tijdens je stage en praktijkonderzoek help je je medestudenten met intervisie en samen leren in een Community of Learners. Zo word je een logopedist die klaar is om spraakmakend werk te gaan doen.

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Logopedie zijn er veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, zowel op de universiteit als binnen het hbo.

De Hanzehogeschool Groningen biedt onder andere de masteropleiding Healthy Ageing Professional aan. Met deze opleiding kun je direct starten na het afronden van je bachelor. Je kunt ook rechtstreeks doorstromen naar de masteropleiding Neurolinguïstiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hiervoor moet je tijdens je studie Logopedie wel bepaalde voorbereidingen treffen. Voor andere universitaire masteropleidingen, zoals Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals of Taalwetenschappen, moet je mogelijk een schakeljaar volgen.

Als afgestudeerd logopedist kun je je ook op andere manieren specialiseren; er zijn bijvoorbeeld post-hbo opleidingen op het gebied van stotter- en stemtherapie en afasie.

Aan het werk

Logopedisten kom je op allerlei, soms verrassende, plaatsen in de samenleving tegen. In ziekenhuizen, praktijken, doven instituten en verpleeghuizen. Maar ook in het onderwijs, bijvoorbeeld op een toneelschool waar acteurs leren hoe ze zich verstaanbaar kunnen maken in de schouwburgzaal zonder hun stem te forceren. Ook kun je je eigen logopediepraktijk starten.

Als logopedist ben je officieel geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en voor deze registratie moet je je ook regelmatig laten bij- en nascholen. Er zijn diverse mogelijkheden om naast je werk cursussen te volgen bij de Hanzehogeschool Groningen binnen ons aanbod van post-HBO cursussen

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Taalwetenschapstudent aan de RUG?

Taalwetenschapstudenten aan de RUG kunnen met hun propedeuse Taalwetenschappen instromen in de hoofdfase van Logopedie. Ook voor hen geldt dat ze zich via Studielink kunnen aanmelden.

Aanmelding & inschrijving

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Zorg er dan voor dat je dit uiterlijk 31 augustus doet via Studielink. Bij voorkeur meld je je al voor 1 mei aan. Zo heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op de start in september. 

In september start het studiejaar en vanaf dan moet je dus volledig ingeschreven staan en aan alle inschrijfverplichtingen voldoen.

Studiekeuzecheck

Om te kijken of de opleiding echt bij je past, bieden we iedereen die zich aanmeldt een studiekeuzecheck aan. Als je je na 1 mei aanmeldt, is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.

De studiekeuzecheck van de opleiding Logopedie bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een adviesgesprek. Tijdens het adviesgesprek krijgen we een indruk van je stem en spraak en mede op basis daarvan bepalen we ons advies. Je stem en spraak zijn een belangrijke voorspeller voor het studiesucces.

Nadat je de studiekeuzecheck hebt gedaan, ontvang je een advies of je matcht bij de opleiding. Match je niet? Dan raden we je aan om te kiezen voor een andere opleiding. Je kunt daarbij de hulp inschakelen van één van onze studiekeuzeadviseurs.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen gemiddeld €500 per jaar.

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport
Meld je aan via Studielink