Gaat jouw kind binnenkort studeren en wil je meer weten over hoe je kunt helpen bij het maken van de studiekeuze? Of ben je benieuwd wat studeren aan het hbo precies inhoudt? We helpen je graag op weg!
-
Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers
Meld je aan voor de nieuwsbrief voor ouders/verzorgers om handige tips te krijgen en op de hoogte te blijven van aankomende evenementen en voorlichtingen voor ouders/verzorgers !
-
Vraag informatieboekjes aan
Een overzicht met alle opleidingen ontvangen? Of het boekje 'Mijn kind gaat studeren'? Vraag ze hier aan!
-
Webinar - Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze
Doe mee aan dit webinar om handvatten en tips te krijgen over hoe jij kunt helpen bij het maken van een goede studiekeuze.
Veelgestelde vragen van ouders/verzorgers
Het studiekeuzeproces kent vier fases: oriënteren, verkennen, verdiepen en beslissen. Tijdens deze fases kun je jouw kind op verschillende manieren helpen bij het kiezen van een studie. In het boekje 'Mijn kind gaat studeren' staan deze fases uitgelegd, met per fase een aantal tips en informatiekanalen. Het boekje kun je via deze pagina zelf aanvragen. Ook kun je meedoen aan één van de Online Oudervoorlichtingen, waarin we deze fases ook uitleggen en je al je vragen kunnen stellen. Daarnaast staat er op deze pagina veel informatie over welke activiteiten je kind kan ondernemen om tot een studiekeuze te komen.
Begrijpelijk dat je wat meer wilt weten over de opleiding(en) die je kind mogelijk gaat kiezen. We hebben een paar handige tips voor je:
- Bekijk de informatie over de opleiding op de website. Je vindt hier het opleidingenoverzicht.
- Vraag een brochure aan voor meer informatie over de betreffende opleiding.
- Bezoek een Open Dag met je kind om voorlichtingen van opleidingen te volgen.
- Ga Online Proefstuderen om inhoudelijk kennis te maken met de opleiding. Je kunt modules volgen over een thema of vak uit jaar 1. Een module bestaat in de basis uit een flitscollege, theorie en een korte toets.
Studenten kunnen op verschillende manieren ondersteuning krijgen tijdens de opleiding:
- De studieloopbaanbegeleider (slb'er): de slb'er (bij een aantal opleidingen ook wel mentor, academic counsellor of POB'er genoemd) is het eerste aanspreekpunt voor je zoon/dochter. Hij of zij kan altijd een luisterend oor bieden, of het nou gaat om moeilijkheden die hij/zij ondervindt bij de opleiding of in de privésituatie. Wanneer nodig kan de studieloopbaanbegeleider doorverwijzen naar bijvoorbeeld Hanze Student Support of Hanze Studiekeuzeadvies.
- Hanze Student Support: studeren is leuk en uitdagend, maar soms ook stressvol en spannend. Hanze Student Support helpt en ondersteunt student om hiermee om te gaan. Zo kunnen studenten een gesprek aanvragen met een decaan of studentpsycholoog, of meedoen aan (groeps)cursussen omtrent onderwerpen zoals omgaan met stress, rouw, faalangst en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op hanze.nl/studentsupport.
- Hanze Studiekeuzeadvies: twijfelt je zoon of dochter of zijn/haar studiekeuze wel de juiste was? Dan kan hij/zij contact zoeken met Hanze Studiekeuzeadvies. Onze studiekeuzebegeleiders kunnen door middel van een gesprek achterhalen of de huidige studie goed aansluit bij de verwachtingen van jezoon/dochter, en zo nodig advies geven over een alternatieve opleiding. Kijk voor meer informatie op hanze.nl/studiekeuzeadvies.
- Studeren met een functiebeperking: heeft je zoon of dochter een (tijdelijke) lichamelijke, psychische, zintuigelijke beperking of een chronische ziekte? Dan kan hij/zij als student van de Hanzehogeschool een beroep doen op extra ondersteuning of voorzieningen.
De Hanze heeft een ruim aanbod van bacheloropleidingen in verschillende studierichtingen. Neem een kijkje in onze A-Z-lijst om ons complete aanbod te bekijken.
Om een studie te volgen aan het hbo, betaalt een student collegegeld. Met deze tool kun je het collegegeld berekenen. Naast het collegegeld kan er sprake zijn van aanvullende kosten. Denk aan kosten voor boeken, excursies, et cetera. De hoogte hiervan verschilt per opleiding. Ook hangen de kosten voor studeren af van de persoonlijke situatie van je zoon of dochter: gaat hij/zij op kamers? Hoe hoog is de studiefinanciering? Maak gebruik van de rekentool van DUO om een begroting te maken.
Aanmelden voor een opleiding gaat via Studielink. Op hanze.nl/aanmelden is alle informatie te vinden.
Voor studiekiezers die op kamers willen, is het zaak om zo vroeg mogelijk op zoek te gaan naar woonruimte. Een goede plek om je in te lezen en jezelf op weg te helpen is de wooninformatie van GroningenLife. Kijk ook eens op deze pagina over studeren in Groningen voor meer informatie.
Groningen is een echte studentenstad en heeft dan ook een bruisend uitgaansleven, maar heeft daarnaast ook veel te bieden op het gebied van innovatie, cultuur, sport en nog veel meer. Hier vind je meer informatie over studeren in Groningen en alles wat erbij komt kijken. Tip: op de website van GroningenLife!, hét online magazine voor studiekiezers, is van alles te vinden over het studentenleven in Groningen.
Zeker! Voor vwo’ers lijkt het vanzelfsprekend om naar de universiteit te gaan. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je kind een opleiding kiest die past bij de interesses. Is je kind liever praktisch bezig? Dan kan het hbo een goede optie zijn.
Als je kind bang is dat het hbo niet uitdagend genoeg is, zijn er genoeg mogelijkheden om het uitdagender te maken. Zo zijn er snelle vwo-routes waarbij je in drie jaar kunt afstuderen. Het Hanze Honours College biedt trajecten aan voor talentvolle studenten. Ook het volgen van een master na afronding van de bacheloropleiding is één van de opties om het hbo uitdagender te maken.
Doorstuderen aan het mbo is zeker een goede optie. Een hbo-diploma biedt andere arbeidsperspectieven en de mogelijkheid om je nog verder te ontwikkelen in een bepaald vakgebied.
Twijfelt je kind over studeren aan het hbo? Dan raden we aan om een keuzedeel te volgen. Via een keuzedeel kunnen mbo'ers ervaren hoe het is om op het hbo te studeren.
Bekijk hier alle informatie voor mbo'ers
Anderen aan het woord over de rol van ouders/verzorgers
-
- Student aan het woord
'Mijn ouders lieten me vrij in mijn studiekeuze, maar steunden me wel.'
Lees het verhaal van Hakan
-
‘Als ouder heb ik me terughoudend opgesteld.’
Lees het verhaal van Sandra
-
- Student aan het woord
'Ik ben zelf nogal lui, mijn moeder hielp mij hiermee'
Lees het verhaal van Liz
-
- Studieadviseur
'Ouders spelen een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van hun kinderen.'
Lees het verhaal van Grietje
-
- Student aan het woord
‘Mijn ouders hebben me goed ondersteund bij het kiezen van een opleiding'
Lees het verhaal van Luca
Handige tips en tools voor ouders/verzorgers
Weet je kind nog niet wat hij/zij wil studeren? Dan is het een goed begin om samen te praten over interesses, talenten, dromen en passies. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de gesprekskaarten.
Het is handig om samen tot een shortlist van 2 of 3 opleidingen te komen en hiervan de brochures van aan te vragen. Hiervoor kun je gebruik maken van onderstaande studiekeuzetest, maak op een leuke manier samen een start met de studiekeuze en stel een eerste shortlist met opleidingen op. Je hebt voor deze test de studiekeuzegids nodig.
- Plan een moment met je kind. Bespreek samen wat zijn/haar talenten en interesses zijn.
- Pak de studiekeuzegids erbij. Kijk op pagina 12/13 welke opleidingen binnen de interessegebieden van je kind vallen en scan de eerste regels tekst van deze opleidingen. Jij begint.
- Van de 5 studies die je het meest vindt passen bij de interesses van je kind schrijf je het paginanummer op.
- Je kind doet gelijk erna hetzelfde.
- Vergelijk de scores!
- Alle 5 keer een match? Jullie zitten duidelijk op één lijn! Bespreek de positieve en negatieve punten van deze 5 studies.
- 1 , 2, 3 of 4 keer een match? Leuk, er valt veel te bespreken. Bespreek samen hoe de gekozen opties van je kind aansluiten op zijn/haar interesses.
- Geen match? Praat met elkaar over de opties die hij/zij heeft gekozen en wat hem/haar aanspreekt in deze studies.
- Kom al pratende tot een shortlist van 2 of 3 studies en vraag hiervan de brochure aan op hanze.nl/brochure. Nog nieuwsgieriger geworden? Meld je samen met je kind aan voor de Open Dag op hanze.nl/opendag!
Lees het boekje Mijn kind gaat studeren voor meer informatie over het studiekeuzeproces. Het boekje is aan te vragen op deze pagina.
Bekijk alle opleidingen
Benieuwd welke opleidingen je kind kan volgen bij de Hanzehogeschool Groningen? Neem dan eens een kijkje in de A-Z lijst.
Ga naar het overzichtFeedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.