Werkplaats Werktuigbouwkunde, Van Doorenveste

Engineering_Werktuigbouwkunde (11).jpg
HANZE220232 Werktuigbouwkunde Algemeen-1.jpg

Als student werktuigbouwkunde ben je vaak in de werkplaats te vinden. Projecten die je tijdens de colleges bedenkt, ga je ook echt zelf uitvoeren. Hier heb je natuurlijk het goede gereedschap voor nodig. Dit vind je allemaal in de verschillende werkplaatsen van werktuigbouwkunde. Tijdens de lessen leer je hier nieuwe skills en daarbuiten kun je er werken aan projecten voor je studie. Voor het uitwerken van persoonlijke projecten is er de Makerspace. Hier kun je naar hartenlust werken aan alles wat wel of niet met je studie te maken heeft.

Werkplaatsen Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde heeft drie werkplaatsen waar je gebruik van kunt maken. In deze werkplaatsen staat alles klaar om je bedachte product daadwerkelijk te maken. Zo vind je er draaibanken, freesbanken en een knipbank. Bovendien kun je gebruik maken van een echte watersnijmachine. Deze krachtige machine snijdt bijvoorbeeld door stalen en aluminium platen heen. Ook kun je in deze werkplaats op verschillende manier lassen, zoals puntlassen of MAG lassen.

Eén van de werkplaatsen is uitgerust met een elektronenmicroscoop. Hiermee kun je precies zien waar verschillende materialen uit bestaan. Of kruip achter de trekbank, bijvoorbeeld om te testen hoe ver je staal kunt uitrekken voordat het knapt. Al deze machines gebruik je zowel tijdens college, als in de tijd dat je zelf aan je project werkt.

Met behulp van de werkplaatsen wordt er van alles gemaakt. Een zonnepaneel dat meebeweegt met de zon? Gewoon hier gemaakt. Binnen sla verbouwen? Ook dat gebeurde in één van de werkplaatsen.

De werkplaatsen zijn tijdens werkdagen geopend van 9.00 – 17.00 uur.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop in de werkplaatsen van werktuigbouwkunde. In elke werkplaats zijn VCA-gecertificeerde instructeurs aanwezig. Zij zijn beschikbaar voor vragen of kunnen je ondersteunen bij je project. Ook zijn in elke werkplaats persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsbrillen, handschoenen en gehoorbescherming, verplicht en beschikbaar.

Daarnaast heb je bij Hanzehogeschool de mogelijkheid om zelf je VCA-certificaat te behalen. VCA staat voor staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met dit certificaat toon je aan dat je de basiskennis hebt van veilig en gezond werken. Het hebben van een VCA-certificaat is verplicht bij veel technische werkgevers. Bekijk ook de informatiepagina over het VCA-certificaat voor meer informatie.