Bètasteunpunt voor docenten

Engineering thema's (9).jpg

Ook als docent van het voortgezet onderwijs kun je bij het Bètasteunpunt van de Hanze terecht voor allerlei vragen en informatie. Kijk hier voor ons aanbod. Heb je vragen, neem dan contact op met [email protected].

Science LinX en Bètasteunpunt: wat kunnen we doen voor Techkwadraat

Techkwadraat zet zich in voor technologieonderwijs voor álle kinderen en jongeren. De PO en VO scholen kunnen de komende tijd plannen indienen om hier met partners in de regio vorm aan geven. Science LinX (RuG) en het Betasteunpunt (Hanze) ontwikkelen onderdelen voor het techniekonderwijs en kunnen ondersteuning bieden. Er is al een breed scala aan activiteiten. Samen willen we voor Techkwadraat onze kennis, vaardigheden en ons netwerk inzetten en meedenken met scholen om nieuwe activiteiten of materialen op maat te ontwikkelen die aansluiten op het bestaande onderwijs. Om zo nóg meer en langdurig impact te kunnen maken. Daarom willen we graag om tafel. We hebben onze visie, ideeën en alles wat we al doen op een rij gezet. Bekijk hier het document.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem contact op met Ida van der Veen: 
[email protected] – 050 595 47 72. We gaan graag het gesprek aan!

Op de komende bijeenkomst Techkwadraat Groningen in november zijn we ook aanwezig om toelichting te geven.

Profielwerkstuk ondersteuning

Leerlingen met een N&T of N&G profiel kunnen bij ons terecht voor inspiratie voor hun profielwerkstuk of O&O opdracht. Maar ook voor een expert die ze meer kan vertellen over een onderwerp of voor het uitvoeren van een experiment op een van onze labs. Leerlingen kunnen hiervoor dit formulier invullen. We vragen hierbij altijd wel om een concreet werkplan op te sturen. Kijk hier voor meer inspiratie voor leuke onderwerpen.

Heb je als begeleidend docent een vraag, neem dan gerust contact op: [email protected]. Aan een lijst met apparatuur op onze labs wordt nog gewerkt.

Masterclass Antibiotica

De opleiding Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek - Biologisch en Medische Research organiseert de masterclass Antibiotica voor havo 5 leerlingen op woensdag 29 januari. De leerlingen krijgen tijdens deze masterclass een kort college en daarna gaan ze op het lab aan de slag met het bepalen van de resistentie van een bacterie tegen een antibioticum. Dit doen ze aan de hand van een agar disc difussie test en een MIC test. In principe duurt de masterclass de hele dag, maar afhankelijk van de groepsgrootte en de inzet van de leerlingen kan de masterclass ook eerder klaar zijn. Er is plek voor 16 leerlingen. Leerlingen kunnen zich individueel aanmelden voor de masterclass via [email protected].

Mochten er meer leerlingen geïnteresseerd zijn dan het aantal beschikbare plekken, dan zullen we op een later moment nogmaals een masterclass inplannen.

Datum: 29 januari 2025
Tijd: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: Van Doorenveste, Zernikeplein 11, 9747 AS Groningen.

Bekijk hier meer informatie over de Masterclass Anitbiotica.

Reizend DNA-lab Bio-informatica: Leven in de computer

Samen met de Radboud Universiteit bieden we het DNA-lab "Bio-informatica: Leven in de computer" aan. Met dit lab kunnen scholieren op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met de veelzijdigheid en mogelijkheden van bio-informatica.

Hoe kun je een misdaad oplossen door biologie, scheikunde en informatica te combineren? Deze vraag staat centraal bij het DNA-lab Bio-informatica.  Leerlingen van havo 5 en vwo 5/6 stappen in de wereld van CSI. In duo’s vormen ze een onderzoeksteam dat een aantal verdachte eiwitten moet onderzoeken die zijn gevonden bij een moordzaak. Ze maken experimenteel kennis met bio-informatica en ontdekken nieuwe gebieden waar biologie en scheikunde een rol spelen. We bieden een kant-en-klaar pakket aan, waarbij een student Bio-informatica op school langskomt voor begeleiding. Hierdoor ben jij als docent geen extra kwijt tijd aan voorbereiding.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Anne Mulder [email protected] voor meer informatie en de mogelijkheden om dit op jouw school te organiseren. Kosten bedragen €150,- voor één practicum, €275,- voor twee practica op één dag (reistijd <1½ uur). Direct boeken kan hier (via Nijmegen).

Leen de leskist Proef je PTC en breng DNA-onderzoek de klas in!

Docenten Biologie kunnen de leskist Proef je PTC lenen voor een practicum bittertasting. Tijdens het 4 à 5 uur durende practicum leren de leerlingen dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch is bepaald. Het lenen van de 3 verrijdbare leskisten met alle benodigde reagentia voor 32 leerlingen is gratis. Voor grotere groepen kunnen tegen betaling meer materialen worden geleverd. Het Bètasteunpunt is uitgiftepunt van deze leskist van de Reizende DNA-labs in Noord Nederland. Voorwaarde voor uitleen is dat de bijbehorende scholing is gevolgd. Kijk hier voor meer info en reservering (kies locatie Groningen). We informeren via onze nieuwsbrief wanneer de scholing in Groningen wordt aangeboden.

Workshop LEDs Grow Plants voor docenten & TOA’s

Vorig schooljaar hebben we voor het eerst voor docenten en TOA’s Biologie uit de bovenbouw van de havo een cursus LEDs Grow Plants aangeboden. Vier middagen met inspiratiecolleges over plantfysiologie en informatie hoe we het plantonderwijs vorm kunnen geven om het actueler en interessanter te maken. Ook komen twee experimenten aan bod die op school uitgevoerd kunnen worden. Als vervolg op de workshop is er een mobiele LED-trolley met een leskist beschikbaar waarmee op school onderzoek gedaan kan worden. Afgelopen zomer heeft de LED-trolley bij het H.N. Werkman Stadslyceum gestaan. LEDs Grow Plants wordt ook in 2024 aangeboden, we starten op 5 november. Kijk hier voor meer informatie.

Workshops en gastcolleges

Het Betasteunpunt kan op verzoek gastcolleges en workshops organiseren op scholen uit het voortgezet of basisonderwijs. Dit kan over verschillende onderwerpen gaan, in overleg is er veel mogelijk. We hebben proeven voor zowel onderbouw als de bovenbouw beschikbaar. Maar we gaan ook graag in overleg waar precies behoefte aan is en hoe we de workshop of de gastles zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten of inpassen in het bestaande onderwijs. Neem voor meer informatie contact op met Corinne Molenaar, [email protected]

Gastlessen: denk met ons mee!

Tijdens de inspiratiemiddagen die we eerder hebben georganiseerd kwam naar voren dat er behoefte is aan gastlessen op school op het gebied van scheikunde en biologie. Daar willen we de komende tijd mee aan de slag! Hiervoor willen we graag met docenten scheikunde en biologie in gesprek om te kijken waar behoefte aan is: welke onderwerpen/thema’s moeten aan bod komen en hoe sluiten we met de gastles goed aan op de bestaande lesstof/methodes?

Vind je het leuk om mee te denken over de invulling van gastlessen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met de aangemelde docenten plannen we dan op korte termijn een (online) brainstormsessie in voor biologie en een voor scheikunde.

Inspiratiemiddagen voor docenten

Ieder jaar organiseert het Bètasteunpunt vanuit de opleidingen van Life Science & Technology een of twee keer een Inspiratiemiddag voor docenten Biologie, Scheikunde, Wiskunde, Natuurkunde, Informatica, O&O, NLT van het VO. Meestal stellen we rond een thema een programma op met inspirerende lezingen, rondleidingen, inventarisatie behoefte ondersteuning en ruimte voor kennismaken en bijpraten. De input van de docenten is voor ons waardevol om onze activiteiten en middelen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeftes en het curriculum van het onderwijs.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van het Bètasteunpunt? Meld je dan via dit formulier aan voor onze nieuwsbrief. 

Profielkeuzevoorlichting op school

U kunt via het Bètasteunpunt profielvoorlichting of een workshop aanvragen voor leerlingen in de derde klas havo/vwo om ze te laten zien hoe leuk techniek is en dat techniek een belangrijke rol speelt in ons leven. Met deze activiteiten wil de Hanze de leerlingen duidelijk maken dat ze voor een heel belangrijke keuze staan die ze bewust moeten maken.

Welke technische opleidingen biedt de Hanze?

Kijk hier voor het volledige overzicht.

Landelijke dag Reizende DNA Labs 15 april 2025

Op 15 april organiseert het Bètasteunpunt samen met de Stichting Reizende DNA labs de Landelijke DNA-lab dag op de Hanzehogeschool Groningen. Op deze dag kunnen docenten kennis maken met de verschillende labs en de leskist, zijn er inspirerende workshops en lezingen en is er ruimte voor kennismaken, ontmoeten en bijpraten. Het programma volgt.

Keuzecolleges Technasium

Elk jaar organiseren wij keuzecolleges voor havo 4 en 5 vwo van de Technasia in Groningen. De keuzecolleges zijn onderdeel van een lopende O&O-opdracht en bieden verdieping voor de leerlingen. Onze docenten ontwikkelen de keuzecolleges i.s.m. een technator van een van de Technasia. Nieuw is het Keuzecollege "Find the Superbug". Kun je als medisch onderzoeker de gevaarlijke voor antibiotica resistente bacterie opsporen met verschillende experimenten op het lab en door het sequencen van DNA? Voor de deelnemende docenten van dit nieuwe keuzecollege wordt er voorafgaand een instructiebijeenkomst ingepland.

Reizende DNA labs.jpg