Bètasteunpunt voor docenten

Engineering thema's (9).jpg

Als docent van het voortgezet onderwijs kunt u bij het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool terecht voor allerlei vragen en informatie.

U kunt via het Bètasteunpunt profielvoorlichting of een workshop aanvragen voor leerlingen in de derde klas havo/vwo om ze te laten zien hoe leuk techniek is en dat techniek een belangrijke rol speelt in ons leven. Met deze activiteiten wil de Hanze de leerlingen duidelijk maken dat ze voor een heel belangrijke keuze staan die ze bewust moeten maken.

Leen de leskist Proef je PTC en breng DNA-onderzoek de klas in!

Docenten Biologie kunnen de leskist Proef je PTC lenen voor een practicum bittertasting. Tijdens het practicum leren de leerlingen dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch is bepaald. Het lenen van de 3 verrijdbare leskisten met alle benodigde reagentia voor 32 leerlingen is gratis*. Het Bètasteunpunt is uitgiftepunt van deze leskist van de Reizende DNA-labs. Kijk hier voor meer info en reservering.

Scholing Leskist Proef je PTC - 27 juni in Groningen

Docenten en TOA’s die de Leskist Proef je PTC komend schooljaar op school willen gaan inzetten moeten ter voorbereiding een scholing volgen. Op 27 juni van 10-15 uur wordt deze training bij het Bètasteunpunt Hanzehogeschool Groningen gegeven. Kijk hier voor meer info en aanmelding.

LEDs Grow Plants

Dit schooljaar hebben we voor het eerst voor docenten en TOA’s Biologie bovenbouw Havo een cursus LEDs Grow Plants aangeboden. Vier middagen met inspiratiecolleges over plantfysiologie en informatie hoe we het plantonderwijs vorm kunnen geven om het actueler en interessanter te maken. Voor een school in Groningen is er een mobiele ledtrolley beschikbaar, op dit moment staat deze bij het H.N. Werkman Stadslyceum. Waarschijnlijk wordt LEDs Grow Plants ook in 2024-2025 aangeboden. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Keuzecolleges

Daarnaast zijn er keuzecolleges voor havo 4 van het technasium. De keuzecolleges zijn onderdeel van een lopende Onderzoek & Ontwerpen-opdracht en bieden verdieping voor de leerlingen.

Reizende DNA-labs

Het instituut voor Life Science & Technology is een samenwerking gestart met de Radboud Universiteit om scholieren kennis te laten maken met de veelzijdigheid en mogelijkheden van bioinformatica

Hoe kun je een misdaad oplossen door biologie, scheikunde en informatica te combineren? Deze vraag staat centraal bij het DNA-lab Bio-informatica (zie foto onderaan). Leerlingen van havo 5 en vwo 5/6 stappen in de wereld van CSI. In duo’s vormen ze een onderzoeksteam dat een aantal verdachte eiwitten moet onderzoeken die zijn gevonden bij een moordzaak. Ze maken experimenteel kennis met bioinformatica en ontdekken nieuwe gebieden waar biologie en scheikunde een rol spelen.
We bieden een kant-en-klaar pakket aan, waarbij een student Bioinformatica bij jullie langskomt voor begeleiding. Hierdoor ben jij als docent geen extra kwijt tijd aan voorbereiding. Neem contact op met Anne Mulder ([email protected]) voor meer informatie en de mogelijkheden om dit op jouw school te organiseren.

Workshops en gastcolleges

Tot slot biedt het Insituut voor Life Science & Technology workshops en gastcolleges op uw eigen school of op de Hanzehogeschool. Dit kan over verschillende onderwerpen gaan, in overleg is er veel mogelijk. 

Meer informatie volgt binnenkort op deze pagina, in de tussentijd kunt u bij vragen altijd contact opnemen met Corinne Molenaar ([email protected]).

Reizende DNA labs.jpg