Binnen een uur online kennismaken met de vakken en thema's van jaar 1

  • Online Proefstuderen
  • Bachelor
  • Nederlands
Twee studenten van de opleiding Medische Diagnostiek op het laboratorium

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Medische Diagnostiek

Niveau
Online Proefstuderen
Niveau
bachelor
Taal
Nederlands
  • Gezondheid en Sport
  • Techniek
  • Aarde en Milieu

Welkom bij Online Proefstuderen! Ben jij geïnteresseerd in de gezondheid van mensen? Houd je van ontdekken en onderzoeken? Wil je ziekmakende bacteriën of virussen opsporen of werken aan nieuwe manieren om ziektes te genezen? Kies dan voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek! Je kunt kiezen uit afstudeerrichtingen (majors) Medische Diagnostiek of Biologische en Medische Research. Op deze pagina vertellen we je alles over de major Medische Diagnostiek.

Hoe werkt Online Proefstuderen

Bij Online Proefstuderen volg je modules over een thema of vak uit jaar 1 van een voltijd Associate degree of bachelor. Zo krijg je een goed beeld van de inhoud van de opleiding. Een module bestaat in de basis uit drie onderdelen: een flitscollege, theorie en een korte quiz. Zo kom je er nóg beter achter of deze studie bij jou, je vaardigheden en je kwaliteiten past!

Titel online proefstuderen.png

Wij geven de module

Sla over
  • Lennart Meijerink

    Praktijkdocent

    Docent Lennart Meijerink
  • Anna van der Veen

    Docent

    Anna van der Veen

Module 1: hematologie

Wat kunnen we allemaal met ons bloed bepalen! Tijdens deze module laat docent Lennart het je zien aan de hand van een aantal proefjes. 

Stap 1: bekijk het flitscollege

OPS Medische Diagnostiek Lennart Meijerink M1.png

Stap 2: bestudeer de theorie

Eén van de afstudeerrichtingen binnen de Medische Diagnostiek is de Klinische chemie. Hier wordt onder andere veel gemeten aan het bloed van patiënten om diagnoses te kunnen stellen. Tijdens dit Online Proefstuderen worden de volgende bepalingen op het bloed uitgevoerd: Bloedgroep bepaling volgens ABO-systeem, Hematocrietwaarde (Ht-waarde) en Bloeduitstrijkje May Grünwald Giemsa kleuring. Leer erover in dit document. 

Download document

Stap 3: beantwoord de vragen

Deze vragen zijn er niet om je te laten ervaren hoe tentamens op het hbo zijn. Er wordt getest of je de onderdelen uit stap 1 en 2 goed hebt begrepen. Na afloop zie je waarom het antwoord juist of onjuist is. Ga ook in gesprek met je klasgenoten. Hoe hebben zij het gedaan?

Beantwoord de vragen

Aanmelden hanzehogeschool

Module 2: klinische chemie

In deze module voert docent Anna een experiment uit waarbij ze glucose gaat meten aan de hand van bloed. Je leert over wat diabetes is, hoe je het meet en waar je op moet letten. Kom jij er achter welke gemeten waarde hoort bij welke patiënt? 

Stap 1: bekijk het flitscollege

Thumbnail 2 Medische Diagnostiek - Klinische Chemie - Anna van der Veen.png

Stap 2: bestudeer de theorie

Tijdens deze module wordt er dieper in gegaan op diabetes en het meten van glucose waarden bij patiënten. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedglucosespiegel niet meer goed in evenwicht kan houden, wat kan leiden tot teveel glucose in het bloed. Maar wat gebeurt er in het lichaam en hoe behandel je diabetes? Leer er meer over in het document. 

Download het document

Stap 3: beantwoord de vragen

Deze vragen zijn er niet om je te laten ervaren hoe tentamens op het hbo zijn. Er wordt getest of je de onderdelen uit stap 1 en 2 goed hebt begrepen. Na afloop zie je waarom het antwoord juist of onjuist is. Ga ook in gesprek met je klasgenoten. Hoe hebben zij het gedaan?

Beantwoord de vragen

Aanmelden hanzehogeschool

Stap 4: maak de opdracht

Het is tijd om zelf aan de slag te gaan! In het flitscollege vertelt Anna je over twee monsters en de gemeten waarde van deze monsters. Weet jij welke waarde bij welke patiënt hoort? Lees er meer over in het document. 

Download het document

Hoe nu verder?

Weet je al (bijna) zeker dat je deze opleiding wilt gaan doen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag! Studiekiezers geven aan dat meeloopdagen het belangrijkste middel is voor het maken van hun studiekeuze.

Meld je aan voor een Meeloopdag

Meer informatie over

  • Student met oranje post its met hierop vraagtekens

    Twijfel je nog?

    Blijf je dan verder verdiepen in de verschillende studies! Volg nog een module en maak inhoudelijk kennis met de studies.

    Volg nog een module
  • Twee studenten van de opleiding Medische Diagnostiek op het laboratorium

    Heb je een vraag over de opleiding?

    Neem dan contact met ze op! Via deze pagina onder het tabje 'Contact & Locaties' vind je de gegevens.

    Leer meer
  • Studiekeuzeadvies

    Hulp nodig bij je studiekeuze?

    Loop je vast of heb je twijfels over hoe je verder moet? Onze studiekeuzeadviseurs helpen je graag op weg!

    Meer informatie
  • Informeel groepswerk in Forum 2022.jpg

    Weet je het (bijna) zeker?

    Weet je zeker welke opleiding je gaat doen? Meld je dan aan! Op deze pagina staat een handig stappenplan.

    Meld je aan

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Gezondheid en Sport
  • Techniek