Je oriënteert je op een studie aan de Hanze of je wilt je aanmelden voor een opleiding. Voordat je inschrijving officieel rond is, moet je een aantal dingen regelen die we voor je op een rijtje hebben gezet. Als je dat gedaan hebt, vind je hier nog een aantal tips om je studie in Groningen goed voorbereid te beginnen.
12 tips voor nieuwe studenten
1. Toelating en aanmelding
Kijk na of je toelaatbaar bent op basis van je vooropleiding, of de opleiding aanvullende eisen stelt en of er een selectieprocedure is. Je vindt die informatie op www.hanze.nl op de pagina van de opleiding die je wilt volgen. Algemene informatie over toelating vind je hier.
2. DigiD aanvragen
Om je in te kunnen schrijven heb je je digitale inlogcode voor de overheid nodig, de DigiD. Als je die nog niet hebt, kun je de code aanvragen op www.digid.nl (minstens één maand voordat je je inschrijft).
3. Inschrijven op Studielink
Je schrijft je in voor een opleiding aan de Hanze via www.studielink.nl. Op studielink staat stap voor stap aangegeven wat je allemaal moet doen. Je kunt er de voortgang van je inschrijving volgen en je gegevens aanvullen of wijzigen.
4. Studiekeuzecheck
Na je aanmelding volgt bij de meeste opleidingen de studiekeuzecheck. De inhoud verschilt per opleiding, maar bestaat vaak uit een online test en een matchingsgesprek. Meer over de studiekeuzecheck vind je op hanze.nl/studiekeuzecheck.
5. Studiefinanciering aanvragen
Je hebt recht op studiefinanciering als je Nederlander bent en vóór je dertigste begint met een voltijdopleiding. Als je je via Studielink inschrijft, kun je daar ook studiefinanciering aanvragen. Kijk op duo.nl voor meer informatie.
6. Een kamer zoeken
Veel aspirant-studenten zetten hun eigen netwerk in of speuren via facebook naar een kamer. Handige tips en adressen vind je op groningenlife.nl.
7. Verzekeringen afsluiten
Als je achttien wordt, ben je verplicht zelf een ziektekostenverzekering af te sluiten. Om je inboedel en studiematerialen te verzekeren voor inbraak, brand of andere calamiteiten, sluit je een inboedelverzekering af. Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is aan te raden.
8. Huur- of zorgtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Of je in aanmerking komt voor een bijdrage hangt af van je financiële situatie en je woonsituatie. De bijdrage is afhankelijk van je inkomen. Kijk op www.belastingdienst.nl voor meer informatie.
9. Boeken en studiemateriaal
Op zoek naar boeken en ander studiemateriaal voor je opleiding? Je kunt deze via studystore.nl en via (online) boekhandels aanschaffen. Ook biedt de HanzeMediatheek een beperkt aantal exemplaren van de lijstboeken aan, naast veel aanvullende (digitale) vakliteratuur.
10. Aanmelden KEI-week
De KEI-week is de algemene introductieweek voor alle aankomende eerstejaars in Groningen. De KEI vindt plaats in augustus en is de perfecte gelegenheid om de stad met al haar mogelijkheden te leren kennen en zo alle leuke aspecten van het studentenleven te ontdekken. Kijk op keiweek voor het programma en inschrijving.
11. Studentensportvereniging ACLO
De ACLO is dé studentensportorganisatie van Groningen. Als Hanze-student kun je voor € 59,95,- per jaar lid worden. Kijk voor informatie op aclosport.nl.
12. Studentondersteuning
Als je voorafgaande aan je studie bijvoorbeeld vragen hebt over studeren in combinatie met een functiebeperkingen, de topsportregeling en welke voorzieningen er mogelijk zijn, bezoek dan de pagina studentondersteuning.
Studeren: wat moet ik regelen?
Wil je graag in één handig overzicht zien wat je precies moet regelen en waar je recht op hebt als je gaat studeren? Maak dan gebruik van de tool van de Rijksoverheid om een persoonlijke checklist te maken.
Toelating en aanmelden voor een opleiding
Hoe meld ik me aan bij een opleiding? Wat is een Numerus fixus? Welke toelatingseisen zijn er? Je vindt alles op deze pagina.
Leer meerFeedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?