
Beleidstukken zoals het integraal zorgakkoord (IZA) vragen ernaar te streven passende en zinnige zorg te leveren, waarbij het van belang is rekening te houden met patiëntgerichte zorgbehoeftes en -vragen.
In de context van MBRT, waarbij technologische en medische aspecten complex kunnen zijn, is goede patiëntbegeleiding cruciaal om ervoor te zorgen dat patiënten zich veilig en verzorgd voelen, wat uiteindelijk bijdraagt aan betere gezondheidsuitkomsten en een hogere kwaliteit van zorg. Goede patiëntbegeleiding en – voorlichting kan bijvoorbeeld bijdragen aan:
- reductie van angst en stress door patiënten goed te informeren over wat zij kunnen verwachten en door emotionele ondersteuning te bieden.
- het verhogen van patiënttevredenheid.
- het beter naleven van voorbereidingsinstructies, waardoor het aantal zogenaamde ‘no shows’ kan worden verminderd.
- meer zelfregie bij de patiënt, omdat patiënten meer controle hebben over hun eigen zorgproces wanneer zij goed worden begeleid.
In het veld van de radiotherapie gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel, waardoor bestraling steeds preciezer kan worden toegepast. Het is echter vooralsnog niet mogelijk patiënten te bestralen zonder daarbij ook regio’s buiten het betreffende doelgebied te bestralen. Deze bestralingsdosis kan vervelende bijwerkingen veroorzaken wanneer de functionaliteit van de geraakte gebieden wordt beïnvloed door deze bestraling en daarmee kwaliteit van leven negatief wordt beïnvloed.
Extern geïnitieerde onderzoekslijnen
Binnen dit thema richten we ons op patiëntgerichte zorg (‘patient-centered care’) binnen de MBRT, waarbij we oa dmv geoptimaliseerd(e) behandeling / beeldvormend onderzoek, patiëntbegeleiding, of -voorlichting de kwaliteit van leven van patiënten willen verbeteren. Dit kan onder andere door middel van een zogenaamde patiënt journey onderzocht worden. In een patient journey wordt de reis van de patiënt, samen met professionals, in kaart gebracht, waarbij knelpunten in de reis zichtbaar worden gemaakt. Vanuit deze knelpunten kunnen verbeterpunten aangedragen worden, die de persoonsgerichte zorg daarmee kan optimaliseren.
We onderzoeken daarmee vraagstukken op het gebied van patiëntgerichte begeleiding en - voorlichting binnen het vakgebied van de MBB’er. Vraagstukken met betrekking tot de ervaring van patiënten bij een bepaald onderzoek of behandeling vallen ook binnen dit thema, evenals vraagstukken mbt voorlichtingsmateriaal dat een afdeling de patiënten biedt. Hierbij kan het doel zijn het aantal zogenaamde ‘no-shows’ te verlagen, of om patiënten op een meer persoonlijke manier voor te lichten, zodat de voorlichting beter aansluit op de behoefte van de individuele patiënt.
In de context van de afdeling radiotherapie houden we ons bezig met de balans tussen effectiviteit van therapie en de effecten op ‘organs at risk’. Ook verschillende radiotherapeutische technieken of protocollen/ schema’s worden binnen dit thema met elkaar vergeleken.
Tot slot werken we mee aan het ReViVe project röntgenstraling en vrouwen in verwachting. Binnen ReViVe wordt er een e-Learning en voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor vrouwen in verwachting. Dit gebeurt in samenwerking met Fontys hogescholen, Hogeschool Inholland en de Academie Verloskunde, RIVM en NVMBR. Onderzoeksproject InHolland
Intern geïnitieerde onderzoekslijnen
Hoe zorg je ervoor dat de begeleiding en voorlichting van de patiënt goed aansluit op de behoefte van de individuele patiënt? Hoe kunnen we voorlichtingsmateriaal voor patiënten op de afdeling medische beeldvorming of radiotherapie verbeteren, zoals met behulp van een patient journey?
Opbrengsten
- Proefschrift Wouter Schaake: Radiation-induced toxicity in prostate cancer: prediction and impact on quality of life:
- Artikel: Motivation of student radiographers in learning situations based on role-play simulation: A multicentric approach involving trainers and students
- Artikel: De impact van de COVID-pandemie op MBB’ers. NVMBR magazine 2022-I. https://www.nvmbr.nl/publicaties/pagina/nvmbrmagazine.aspx W. Schaake
- Deep inspiration breath hold (DIBH) bij bestraling van de linker mamma
MBB’er in beeld NVMBR oktober 2016. W. Schaake
Contact (coördinatoren)
-
Wouter Schaake
Coördinator
-
Jordy Kone
Coördinator
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?