Als we zorg nodig hebben, zoeken we vaak meteen hulp van professionals. Die hulp is echter beperkt door wachtlijsten en is niet altijd passend. Familie en bekenden helpen al meer, maar zijn niet altijd beschikbaar. Vrijwilligers, die graag willen helpen, worden nog te weinig betrokken in situaties waar professionals zorg bieden.
Leeratelier Bevorderen samenwerking beroepskrachten en vrijwilligers bij zorg en ondersteuning
- Netwerk Informele Ondersteuning Groningen (Humanitas, WIJ Groningen, Present, Link050
Het doel van het leeratelier is te onderzoeken hoe de samenwerking tussen zorgvragers, beroepskrachten en vrijwilligers verbeterd kan worden. Dit zou ervoor zorgen dat meer mensen zorg en ondersteuning kunnen krijgen van zowel professionals als vrijwilligers, en dat vrijwilligers meer betrokken raken. We willen praktische handvatten ontwikkelen voor deze samenwerking, zoals kennis, vaardigheden en de juiste houding van beide partijen.
Uit onderzoek blijkt dat motieven en verwachtingen van invloed zijn op de bereidheid om samen te werken. Dit is belangrijk omdat vrijwilligers niet alleen de zorg voor senioren kunnen versterken, maar vrijwilligerswerk ook een manier is voor senioren om actief en betrokken te blijven. Bovendien kan de zorgvrager op zijn beurt ook iets voor de vrijwilliger betekenen, wat we in dit onderzoek willen meenemen.
Leeratelier Werkzame factoren en doorontwikkeling Thuiskamers
- Tinten/Mensenwerk Hogeland
De Thuiskamers in de gemeente Het Hogeland bieden dorpsbewoners een plek om elkaar te ontmoeten en samen iets te doen (van samen koffiedrinken tot koken en samen bewegen). Ze worden georganiseerd door vrijwilligers en ondersteund door coördinatoren van Mensenwerk Hogeland vanuit de drie principes positieve gezondheid, positief welbevinden en kracht van betekenis. Een enkele Thuiskamer werkt ook samen met een zorgorganisatie zodat deelnemers laagdrempelig met zorgvragen terecht kunnen.
De Thuiskamers spelen een grote rol in het versterken van de sociale omgeving/sociale basis en kunnen de formele zorg ontlasten en richten zich op alle volwassen inwoners, de meeste vrijwilligers en deelnemers van 55 jaar of ouder. Het aantal Thuiskamers is vrij snel uitgebreid, waaronder een aantal die als bestaande initiatieven een doorstart als Thuiskamer hebben gemaakt. Het doel is om in ieder dorp van Het Hogeland een Thuiskamer te organiseren, bij grotere dorpen soms meerdere voor verschillende doelgroepen.
Het leeratelier legt de werkwijze van de Thuiskamers als interventie vast en ontwikkelt handvatten ter versterking van de bestaande Thuiskamers en het opzetten van andere Thuiskamers.
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?