In de Drents-Groningse Veenkoloniën leven zo’n 14.000 gezinnen in overerfbare armoede. In de Innovatiewerkplaats Intergenerationele (armoede)vraagstukken werken studenten, professionals en onderzoekers samen aan het doorbreken van deze generatiearmoede.
Dit doen we samen met de Alliantie van Kracht, een netwerk van organisaties uit de sectoren Wonen, Welzijn en Zorg, gemeenten, onderwijs en ervaringsdeskundigen. Samen willen we armoedepatronen doorbreken, zodat geen enkele generatie in de Veenkoloniën langdurig in armoede leeft.
Alliantie van Kracht – Samen generatiearmoede doorbreken
Hoe kunnen we gezinnen helpen om hun eigen krachten en talenten aan te boren om armoedepatronen te doorbreken? Dit vormt de kernvraag van de Alliantie van Kracht. Het doel van de alliantie is om generatiearmoede in de Drents-Groningse Veenkoloniën duurzaam te doorbreken, zodat kinderen, jongeren en volwassenen in deze regio niet langer in langdurige armoede leven. Deze aanpak vraagt om geduld en een langdurige inzet, waarbij zowel de familiedynamiek als de bredere omgeving worden betrokken. Vanuit deze ambitie werkt de innovatiewerkplaats aan duurzame verandering.
Alliantie van Kracht - Aanpak: samenwerken en maatwerk
Om deze visie te realiseren, is een mensgerichte, op maat gesneden aanpak nodig. Dit betekent dat we de focus leggen op duurzame relaties en samenwerking, personeelscontinuïteit, en een dorps- of wijkgerichte benadering. Voorkomen, vroegtijdig signaleren en positief benaderen zijn belangrijke pijlers. In essentie draait het om het centraal stellen van de individuele situatie van betrokkenen en deze te bekijken vanuit hun specifieke behoeften en omstandigheden. Wetenschappelijke inzichten over effectieve aanpakken van generatiearmoede en schulden worden vertaald naar de dagelijkse praktijk, zodat hulp- en dienstverleners beter kunnen inspelen op de behoeften van gezinnen.
Monitoren en evalueren
Om te volgen of de doelen worden bereikt, monitort en evalueert de Alliantie van Kracht alle inspanningen en activiteiten gedurende de looptijd. Dit stelt ons in staat om tussentijds bij te sturen en onze doelstellingen of projecten zo nodig aan te passen.
Wil je meer weten of je bijdrage leveren?
Contact
-
Dr. Annelies Kassenberg
Lector Jeugd & Leefomgeving
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?