Kennisclips voor zorg- en welzijns­opleidingen

Basiskennis voor zorg- en welzijnsopleidingen

Om studenten te enthousiasmeren en te voorzien van essentiële basiskennis over mensen met een verstandelijke beperking, ontwikkelt de Innovatiewerkplaats samen met de academische werkplaats EMB een reeks kennisclips die gebruikt kunnen worden binnen de verschillende zorg- en welzijnsopleidingen.

Uit een intern onderzoek door studenten is gebleken dat eerste- en tweedejaarsstudenten weinig tot geen ervaring hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast ervaren zij dat dit thema in hun opleiding onvoldoende aandacht krijgt. Veel studenten geven aan dat zij graag al vroeg in hun opleiding meer willen leren over deze specifieke doelgroep.

Wat bieden de kennisclips?

Er worden drie kennisclips ontwikkeld die aan deze vraag voldoen.

  1. De eerste kennisclip geeft onder meer basisinformatie over wat een verstandelijke beperking inhoudt, hoeveel mensen een verstandelijke beperking hebben en hoe je als professional ondersteuning kan bieden.
  2. In de tweede kennisclip ligt de focus op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Aan de hand van twee persona’s worden de uitdagingen, communicatie en de rol van de professional besproken.
  3. Mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) staan in de derde kennisclip centraal. Ook hier worden de uitdagingen, communicatie en de rol van de professional besproken.

Interactieve verwerkingsopdrachten

Om studenten actief bij het leren te betrekken, worden bij iedere kennisclip verwerkingsopdrachten ontwikkeld. Deze opdrachten stellen studenten in staat om de opgedane kennis direct toe te passen binnen hun opleiding.

Samenwerking met professionals

De kennisclips worden ontwikkeld in samenwerking met ervaren professionals uit van de zorgorganisaties ‘s Heerenloo en Cosis. Deze interdisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat de kennisclips aansluiten bij de huidige praktijk.

Bijdragen aan toekomstbestendige zorg

Met deze kennisclips hopen we de onbekendheid met de doelgroep te verkleinen en studenten te inspireren om vaker te kiezen voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit initiatief, in combinatie met de minor Versterken van Healthy Ageing bij een verstandelijke beperking van de Hanze, draagt bij aan het interprofessioneel opleiden van gekwalificeerd personeel. Hiermee zetten we een belangrijke stap in het opleiden van toekomstige professionals en het terugdringen van het personeelstekort in deze sector.

Contact