Dr. Madelon van Oostrom

Als associate lector is Madelon van Oostrom verantwoordelijk voor de onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie. De onderzoeksgroep richt zich op het verkleinen van de digitale kloof en het bijdragen aan een inclusieve digitale samenleving. Dit doen ze door middel van praktijkgericht onderzoek en het ontwerpen en experimenteren met oplossingen, in samenwerking met partners uit zowel de regio als Europa.

Madelon is sociologe en gepromoveerd aan de University of La Laguna in Spanje, waar ze 10 jaar als innovatiemanager van het Science & Technology Park van Tenerife werkte. Sinds 2017 woont Madelon weer in Nederland en werkt ze bij de Hanze waar ze, naast haar onderzoek, lesgeeft bij de MSc Digitale Technologie en de leergang Leiderschap in Digitale Transformaties coördineert.  

Als sociologe is ze geïnteresseerd in de onverwachte gevolgen en de verborgen sociale processen en structuren die een rol spelen bij belangrijke uitvindingen en innovaties in de samenleving, zoals (digitale) technologie en hoe mensen die gebruiken. De aard en impact ervan in brede zin - individu, organisatie en maatschappij - onderzoekt ze met collega's, het beroepenveld en studenten, waarbij ze zich concreet richt op digitale geletterdheid en interventies voor digitale inclusie.

Madelon van Oostrom

Onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie

De onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie werkt discipline-overstijgend vanuit het Lectoraat Digitale Transformatie aan oplossingen voor de digitale kloof en digitale ongelijkheid, o.a. middels co-creatie en participatief actieonderzoek. Hierbij zijn meerdere perspectieven leidend:

  1. Het verbeteren van de toegankelijkheid middels laagdrempelig ontwerp en ontwikkeling van digitale technologie;
  2.  het motiveren om te (blijven) leren aan kritische digitale vaardigheden, en
  3.  het verbeteren van de aansluiting tussen bestaande hulpstructuren, het leeraanbod (inclusief digitale tools en omgevingen) en inwoners met lage digitale vaardigheden. 

Op regionaal niveau werkt de onderzoeksgroep samen in de Digital Literacy Coalition, een netwerkorganisatie waar de Hanze een actieve rol in heeft en die als missie heeft inwoners een niveau omhoog te helpen in digitale geletterdheid en vaardigheden, samen met Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Biblionet Groningen en vele andere lokale organisaties, waaronder ook de Digitale Academie Noord-Nederland en lokale partijen. Daarbij werken ze vanuit de vraagstelling: Welke interventies kun je op een laagdrempelige manier op lokaal niveau ontwerpen en experimenteren?
Op internationaal niveau werkt de onderzoeksgroep samen met collega's en studenten in een aantal Erasmus+ initiatieven, waaronder het IGNITION Cooperation Partnership onder de vlag van de Stars European University Alliance.
Op nationaal niveau is de Hanze met de onderzoeksgroep sinds mei 2023 aangesloten bij de Alliantie Digitaal Samenleven, waarvan we de missie onderschrijven en waaraan we met ons onderzoek bijdragen.

De onderzoeksgroep Digitale Geletterdheid en Inclusie is betrokken bij verschillende projecten die gericht zijn op het bovenstaande perspectieven. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Digitale geletterdheid en inclusie – de basis voor brede welvaart
    In Noord-Nederland kampen veel mensen met beperkte digitale vaardigheden, wat hun deelname aan de samenleving bemoeilijkt en brede welvaart belemmert. Om dit probleem aan te pakken, bouwt de Digital Literacy Coalition met steun van de Universiteit van het Noorden een regionaal onderzoeksnetwerk uit, waarin de Hanze samenwerkt met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, UMCG en NHL Stenden.
  • Proeftuin Toegankelijke Digitale Zorg
    Met de partners van de Digital Literacy Coalition wordt een proeftuin opgezet voor toegankelijke zorgtechnologie. Hierin ondersteunt de netwerkorganisatie het mkb bij pilots met Ehealth-innovaties.
  • Sprong Health Tech in Society
    Voor de Sprong Health Tech in Society-partner MobileCare (leverancier van virtuele thuiszorg) gaat de onderzoeksgroep samen met vier studenten Toegepaste Psychologie onderzoeken waarom een technologisch hulpmiddel wel of niet door de doelgroep, vooral thuiswonende ouderen, wordt gebruikt. Hierbij wordt gekeken naar de behoeften en context van gebruikers zoals zorgmedewerkers, familie en mantelzorgers.
  • Digitale Held
    Dit project, gefinancierd door de KIEM-regeling, onderzoekt hoe een digitale of gamified oplossing kwetsbare jongeren kan helpen om bewust om te gaan met de risico's van sociale media, specifiek op het gebied van online geldzaken.
  • IGNITION
    In het Erasmus-project Ignition werkt de onderzoeksgroep aan het bevorderen van digitale geletterdheid in het hoger onderwijs. Daarvoor wil de onderzoeksgroep het bewustzijn over digitale geletterdheid vergroten en digitale competentieontwikkeling van docenten, faculteitsmedewerkers en studenten stimuleren. Partners zijn onder andere kennisinstellingen uit Ierland, Duitsland en Portugal.
  • Stars EU Alliance
    ​​​​​​​Als onderdeel van dit door Erasmus gefinancierde Europese samenwerkingsverband coördineert de onderzoeksgroep een taak gericht op het ontwikkelen van digitale competenties binnen het hoger onderwijs, om zo een bijdrage te leveren aan regionale transities in Europa.

Contact

Publicaties