Je bent (bijna) afgestudeerd en zit na te denken over een vervolgopleiding na je bachelor. Misschien is onze master Toegepast Recht dan iets voor jou. We geven je graag alvast antwoord op veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de master Toegepast Recht
Een Hanze Master is een praktijkgerichte hbo-master. Bij een praktijkgerichte hbo-master speelt de beroepspraktijk een actieve rol en staat toepassingsgericht onderzoek centraal. Je hoeft voor onze masters geen schakeljaar te volgen en kunt zo binnen vijf of zes jaar naast je bachelorgraad ook je mastergraad op zak hebben. Wil je graag je baan combineren met een masteropleiding? Dan kun je ook kiezen voor één van de deeltijd- of duale Hanze Masters. Na afronding van je master aan de Hanze behaal je de internationaal erkende graad Master of Arts (MA), Master of Business Administration (MBA), Master of Science (MSc) of Master of Laws (LLM), net als bij een universitaire master.
Het grootste verschil is dat een hbo-master praktijkgericht is en een wetenschappelijke master theoretisch is. Bij een hbo-master leer je toegepast onderzoek doen, bij een universitaire master doe je wetenschappelijk onderzoek. Je werkt veel samen met het werkveld en past wat je leert meteen toe. Een ander verschil is dat je voor een hbo-master geen schakeljaar nodig hebt, bij een wetenschappelijke master is dat (meestal) wel het geval.
Nee, voor een hbo-master hoef je geen schakeljaar te doen. Je kunt dus direct doorstromen als je voldoet aan alle toelatingseisen.
Na succesvolle afronding van de masteropleiding mag je de titel Master of Laws (LLM) voeren, net als bij een universitaire master.
Voor de voltijdvariant van de master Toegepast Recht geldt dat je direct toelaatbaar bent als je een Bachelor of Laws (LLB) hebt behaald bij de Hanzehogeschool Groningen of een andere hogeschool. De master is dus geschikt voor zowel studenten van HBO-Rechten als voor studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Met elke aspirant-student wordt een kennismakingsgesprek gevoerd dat adviserend van aard is. Ter voorbereiding op dit gesprek vragen we je een motivatiebrief te schrijven. Kijk voor de precieze toelatingseisen van de voltijdmaster op deze pagina.
Voor de deeltijdvariant van de Master Toegepast Recht vragen we aanvullend op bovenstaande ook tenminste twee jaar relevante werkervaring. Kijk voor de precieze toelatingseisen voor de deeltijdmaster op deze pagina.
Meld je bij voorkeur vóór 1 juli aan via Studielink. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De masteropleiding Toegepast Recht start in september.
Je hebt recht op het volgen van een bacheloropleiding én een masteropleiding. Voor je master betaal je dus ook het wettelijke collegegeld. Er zijn uitzonderingen: sommige masters zijn ‘onbekostigd’, dit betekent dat ze niet worden gesubsidieerd door de overheid en dat het collegegeld kan oplopen. Deze tref je soms aan bij openbare onderwijsinstellingen maar vaker bij commerciële aanbieders. De Hanze biedt momenteel alleen bekostigde masteropleidingen aan. Kijk op hanze.nl/collegegeld om uit te rekenen wat het collegegeldtarief is voor de opleiding waar jij interesse in hebt.
Naast het collegegeld heb je vaak aanvullende kosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld boeken en/of excursies. Deze kosten verschillen per opleiding.
Twijfel je nog over je keuze voor de master Toegepast Recht? Volg dan vrijblijvend een proefcollege. Tijdens het proefcollege maak je kennis met alle aspecten van de masteropleiding Toegepast Recht en ervaar je hoe het is om praktijkgericht aan de slag te gaan als toegepast jurist. Aan het einde van dit proefcollege heb je een goede indruk van de inhoud van de opleiding. Er is daarnaast volop gelegenheid om vragen te stellen aan docenten van de opleiding. Meld je aan voor één van de proefcolleges via hanze.nl/masterproefcollege.
Ook beantwoorden we graag al je vragen via de mail of whatsapp. Kijk hier voor alle contactgegevens.
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.