‘Technische Bedrijfskunde biedt een uitstekende basis voor het werkveld’

  • Alumnus aan het woord
Z6 DSC_5501.jpg

Izudin Ibrahimovic zocht naar een opleiding die techniek combineert met brede, praktische kennis. Gedreven door nieuwsgierigheid naar technische processen en de ambitie om in de auto-industrie aan de slag te gaan, vond hij bij de Hanze precies wat hij zocht in de opleiding Technische Bedrijfskunde. Inmiddels werkt Izudin bij Scania en keert hij geregeld terug naar de Hanze om studenten te begeleiden en afstudeerverslagen te beoordelen.

‘Een aantal jaar geleden meldde ik me aan voor de opleiding Technische Bedrijfskunde, omdat ik graag een engineeringopleiding wilde volgen in het Noorden. Ik kwam al snel uit bij Technische Bedrijfskunde, omdat ik niet zozeer een specialist ben in natuurkunde of wiskunde, maar juist van verschillende vakgebieden graag wat wil leren. Vrienden van mij hadden in het verleden engineeringopleidingen aan de Hanze gevolgd en waren er positief over.

De opleiding biedt een uitstekende basis voor het werkveld. Je volgt verschillende vakken die goed op elkaar aansluiten. In mijn huidige functie wordt van mij verwacht dat ik van veel verschillende aspecten kennis heb, en daarvoor is deze opleiding een goed fundament geweest.

Ik ben bij Scania begonnen als afstudeerstudent. Nu ben ik verantwoordelijk voor grote wereldwijde projecten. Mijn thuisbasis is onze productielocatie in Zwolle, waar we 210 vrachtwagens per dag produceren, zo'n 45.000 op jaarbasis. Van mij wordt verwacht dat ik deze projecten in multidisciplinaire teams uitvoer, waarbij we samenwerken met collega's uit onder andere Zweden, Frankrijk en Brazilië.

Wat ik bijzonder waardevol vind aan Technische Bedrijfskunde is dat je veel in groepsverband werkt. Er is weinig individueel werk, wat goed aansluit bij de praktijk, want vrijwel geen enkele baan is puur individualistisch. Ook heb je veel verschillende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Zo heb ik tijdens mijn studie bijvoorbeeld een half jaar lesgegeven aan eerstejaarsstudenten in een schakelklas. Ik zie soms nog wel studenten voorbijkomen op LinkedIn die nu afstuderen, en het voelt goed om te weten dat ik daar een steentje aan heb bijgedragen.

Ik vond mijn opleiding zo leuk, dat ik daarna ben blijven hangen bij de Hanze. Zo beoordeel ik afstudeerverslagen. Dat doe ik twee keer per jaar als externe deskundige voor de opleiding. In het eerste en tweede semester beoordeel ik vaak drie afstudeerstudenten. Dan ben ik ook bij de presentatie, bij de beoordeling en bij de vragen. In mijn rol als externe deskundige mag ik dan de verslagen nakijken en mijn eigen visie hierop geven.

Verder zit ik in de werkveldadviescommissie. Hierbij hebben wij een aantal keer per jaar vergaderingen met andere externe deskundigen uit het werkveld. We bespreken dan het curriculum, de nieuwe studiejaren en de vakken. Dat doe ik ook met veel plezier.

Ik zou Technische Bedrijfskunde aanraden vanwege de diversiteit van de opleiding. Je hebt een breed vakkenpakket waarbij je van elk onderwerp voldoende leert zonder er te diep in te duiken. Je hebt technische vakken, communicatieve vakken, vakken gericht op creativiteit en soft skills, en vakken die focussen op exacte wetenschappen. Dit zorgt voor een stevige basis.

De beste tip die ik studenten kan geven is om de opleiding met een open houding te beginnen. Zorg ervoor dat je een mindset hebt waar je achter staat, met het motto ‘uiteindelijk komt alles goed’. Ongeacht de stress die je nu hebt. Dat merk ik ook in het werkveld. Je hebt bepaalde momenten waar je onder hoge druk staat. Dan moet je beslissingen maken die voor de organisatie heel goed zijn, maar voor een bepaalde afdeling misschien niet. Hoe verkoop je zo'n boodschap? Zorg ervoor dat je daarop voorbereid bent.’