- Onderwijs en Opvoeding
Zie hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel dan jouw vraag per e-mail via: [email protected].
FAQ Pabo Zorg
Er zijn dan twee mogelijkheden: Of je maakt je propedeuse af. Of je stapt over naar het eerste jaar van Social Work. Of je vrijstelling kunt krijgen voor een of meer modules hangt af van hoeveel EC’s je al hebt behaald en welke modules je hebt gehaald.
-
Hoe verder na het eerste jaar?
Als je alle onderdelen van de propedeuse hebt behaald, kun je jouw opleiding vervolgen door te kiezen voor de Pabo Zorg of de opleiding Social Work.
Kies je voor de Pabo Zorg dan kom je in een aparte Pabo-klas. In Pabo Zorg is veel aandacht voor gedrag & leren / kinderen met extra ondersteuningsbehoefte.
Kies je voor Social Work dan kun je instromen in het tweede studiejaar en op die manier (afhankelijk van de keuzes die je maakt) in drie jaar tijd je bachelor Social Work halen.
-
Het eerste jaar Social Work is breed, deze propedeuse richt zich op jeugd, kun je dan wel in het tweede jaar instromen of start je weer in het eerste jaar?
In principe stroom je in het tweede jaar in. Het uitgangspunt is dat je na je propedeuse Pabo Social Work in drie jaar tijd je bachelor Social Work diploma kunt halen.
-
Heb je geen achterstand of vertraging als je de propedeuse Pabo Social Work hebt gedaan qua leerstof?
Je hebt een andere propedeuse en dus inderdaad niet precies hetzelfde programma als je medestudenten. Natuurlijk hebben we daar waar mogelijk leeruitkomsten van Social Work geïntegreerd in de propedeuse Pabo Social Work, zo heet de propedeuse natuurlijk ook niet voor niets. Mocht je problemen ondervinden in de studievoortgang door gemiste leerstof dan bespreek je dit met je studiebegeleider, die samen met jou een passende oplossing zoekt. Vertraging is niet nodig. In principe kun je in drie jaar tijd je bachelor Social Work afronden.
-
Kan je met deze propedeuse en daarna de Pabo Zorg aan de slag op speciaal onderwijs?
Na deze propedeuse kun je door met Pabo Zorg met extra aandacht voor zorg, dus je kunt absoluut in het speciaal onderwijs aan de slag.
-
Geeft deze propedeuse je ook de mogelijkheid eerder in het speciaal onderwijs te beginnen dan bij de reguliere Pabo?
Bij de propedeuse en de route daarna is sprake van extra aandacht voor de zorgkant. Besturen in het speciaal onderwijs hebben aangegeven een grote behoefte te hebben aan medewerkers die op dit snijvlak zijn geschoold. De verwachting is dan ook dat je meer dan welkom bent na je afstuderen! Als je wilt kun je vanaf de propedeuse ook al stagelopen in het speciaal onderwijs.
-
Kun je na dit jaar ook richting leraar voortgezet onderwijs doen?
De Hanze biedt deze mogelijkheid niet. Het is het handigst om bij de lerarenopleiding van jouw keuze te vragen wat de toelatingseisen en mogelijkheden tot vrijstellingen zijn.
-
Is het nog een overweging om de combi na de propedeuse voort te zetten? Leerkracht met Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)-registratie?
De combinatie kun je zeker voortzetten na de propedeuse. Je volgt dan vanaf het tweede jaar Pabo Zorg. Voor een SKJ-registratie is wel meer nodig, maar we zorgen ervoor dat we, daar waar mogelijk, de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de SKJ-registratie te integreren in de opleiding Pabo Zorg.
-
Kun je in het tweede jaar ook verder gaan in Leeuwarden of Zwolle?
Hierover kunnen wij geen uitsluitsel geven. Het is het handigst om bij de opleiding van jouw keuze te vragen wat de toelatingseisen en mogelijkheden tot vrijstellingen zijn na deze propedeuse.
-
Als je kiest voor Social Work, zit je dan vast aan de richting 'jeugd'?
Bij Social Work zit je niet vast aan profiel jeugd. Je mag alle profielen kiezen.
-
Wat is het verschil tussen de Pabo voltijd en Pabo Zorg?
Bij Pabo Zorg leer je om kinderen met extra ondersteuningsbehoeften te begeleiden. Je leert hier meer over en doet hier meer ervaring mee op dan bij de Pabo.
Kan je met de Pabo ook werken in het speciaal onderwijs? Of heb je hiervoor speciaal de Pabo Zorg nodig?
Je kan met de Pabo ook werken in het speciaal onderwijs. Hiervoor heb je niet speciaal Pabo Zorg nodig.
-
Zijn er stages in het eerste jaar?
Jazeker, in het eerste jaar wordt stagegelopen op een school voor primair (en in sommige gevallen speciaal) onderwijs.
-
Wordt de plek waar je stage loopt aangewezen en wordt er dan ook gekeken naar de bereikbaarheid?
In principe wordt de stageplek aangewezen en hierbij uiteraard (tot op zekere hoogte) rekening gehouden met bereikbaarheid en stage- woonafstand. Het is in overleg ook mogelijk een eigen stageplek te regelen.
-
Is de stage in het eerste jaar vergelijkbaar met het vrijwilligers werk van Social Work in het eerste jaar? Of is dit echt alleen in het onderwijs?
Nee, het is geen vrijwilligerswerk zoals bij Social Work, de stage is echt een stage op een school. Landelijk is bepaald dat de pabo hieraan moet voldoen. Er wordt wel kennisgemaakt met het werkveld van de jeugdhulp, maar dit kan ook in projecten plaatsvinden.
-
Kan ik ook stagelopen in het speciaal onderwijs?
Zeker weten, samen met het stagebureau en de schoolbesturen gaan we kijken op welke wijze we de studenten het beste kunnen inzetten. In het speciaal onderwijs zitten ze te springen om leerkrachten, deze propedeuse sluit hier heel goed op aan!
-
Hoe hoog is het collegegeld?
Voor het eerste studiejaar is het collegegeld gehalveerd tot circa € 1.071,5. Daarna is dit voor pabo-studenten nogmaals dit tarief en voor Social Work studenten circa € 2.143,00 per studiejaar. Meer weten over collegegeld of het actuele tarief? www.hanze.nl/collegegeld
-
Wordt bij deze propedeuse ook het collegegeld gehalveerd zoals op de pabo?
Ja, het is een Pabo propedeuse.
-
Kan ik voor deze opleiding ook gebruikmaken van het STAP-budget?
De graad verlenende opleidingen komen pas vanaf 2023 is het STAP-register. Dit is overigens het beleid van de Landelijke Vereniging Hogescholen.
-
Zijn er toelatingseisen?
Ja, voor deze opleiding gelden de Pabo toelatingseisen, bestaande uit de landelijke toelatingstoets pabo. Kijk hiervoor op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
-
Moet je bij deze propedeuse aan de toelatingseisen van zowel de Pabo als Social Work voldoen?
Omdat het om een Pabo-propedeuse gaat, gelden de Pabo toelatingstoetsen. Zie hiervoor ook de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
De studiekeuzecheck voor Social Work is geen toelatingseis. In de propedeuse word je begeleid in het maken van je keuze en als je nog twijfelt kan de studiekeuzecheck van Social Work je helpen een goede keuze te maken.
-
Als je niet direct je propedeuse in het eerste jaar haalt, mag je dan wel doorstromen?
Ja, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Voorwaarden voor doorstromen naar het tweede leerjaar staan beschreven in het studentenstatuut van de Hanze, specifieke voorwaarden voor de opleiding Pabo Zorg of Social Work vind je in de Onderwijs Examenregeling van de betreffende opleiding.
-
Waar kan ik mij aanmelden?
Aanmelden doe je voor 1 mei via Studielink. Deze opleiding begint in september. Zie www.hanze.nl/aanmelden voor meer informatie over het aanmeldproces. Het gaat om een nieuwe propedeuse, niet om een opleiding, dus het aanmelden gaat als volgt:
- Je moet op Studielink kiezen voor pabo (opleiding leraar basisonderwijs).
- Je kunt vervolgens kiezen voor een variant. Kies hier: de 4-jarige "gewone" opleiding
- Als het goed is ingericht komt dan een vervolgvraag of je ALO-Pabo (!) wilt volgen, hier moet je vanzelfsprekend "Nee" invullen.
- Hierna komt de vraag: "Vanaf september 2021 kun je de propedeuse Pabo-Social Work volgen (na deze propedeuse kies je voor pabo of Social Work). Wil je je aanmelden voor de propedeuse Pabo-Social Work? Ja/nee". Maak hier je keuze!
-
Zijn er nog voorlichtingsmomenten?
Gedurende het gehele jaar worden er diverse Open Dagen georganiseerd. Op www.hanze.nl/opendag vind je meer informatie wanneer deze plaatsvinden.
-
Zijn er meeloopdagen?
Ja, verspreid over het jaar worden er diverse meeloopdagen georganiseerd. Kijk op www.hanze.nl/meeloopdag
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?
Geef je mening
Bedankt voor je feedback. We gaan er mee aan de slag.