WIJS
- Minor
WIJS
WIJS staat voor Wijk Inzet door Jongeren en Studenten. Het is een samenwerkingsverband tussen 6 organisaties die onderwijs en samenleving verbinden. WIJS haalt vraagstukken uit de samenleving op. In ruil voor studiepunten werken studenten samen aan het oplossen ervan.
Bij WIJS werk je in gemixte teams van wo-, hbo- en mbo-studenten aan zogenoemde 'wicked problems' van de gemeente Groningen. Dit zijn vraagstukken die we niet kunnen negeren, maar die tegelijkertijd ontzettend lastig zijn om op te lossen. Deze complexe vraagstukken vragen erom studenten uit verschillende disciplines te laten samenwerken. Thema’s als eenzaamheid en armoede onder de inwoners van de gemeente, staan centraal.
Op drie manier worden studenten aan de samenleving gekoppeld en voorop staat dat het altijd begint bij een behoefte; er liggen vraagstukken uit de samenleving en de student wil graag bijdragen en zelf ontwikkelen.
Individuele vraagstukken worden veelal opgepakt op de steunpunten. Dat zijn fysieke plekken in de stad, als ondersteuning van de Entrees van WIJ Groningen, waar inwoners worden geholpen door studenten. Sommige steunpunten hebben een specifiek thema, zoals ‘financieel-juridisch’ in het Floreshuis of het ondernemerssteunpunt in het Forum. Studenten helpen in duo’s, onder begeleiding van een professional, de inwoner. Het doel is het vergroten van de zelfredzaamheid, dus de nadruk ligt op ondersteunen en niet op het overnemen of ontzorgen. De inwoner ervaart een luisterend oor, veel aandacht, betaalt niet voor de hulp en wordt beter van wat er gebeurt. De student leert en groeit, krijgt verantwoordelijkheid zonder eindverantwoordelijk te zijn. WIJS heeft 8 steunpunten.
Daarnaast zijn er ateliers. Dit zijn samenlevingsprogramma’s waar studenten een semester (5 maanden) voor een dagdeel per week samenkomen en daar een collectief vraagstuk oppakken. Middels de cyclus van design thinking werken zij, samen met inwoner, professional en opdrachtgever aan het vraagstuk wat vaak een stukje van een zogenaamd wicked problem is. Armoede of eenzaamheid is niet in een semester op te lossen, maar er kunnen wel stappen gezet worden waardoor het vermindert. Een volgende groep zet dit voort, waardoor er een duurzame constructie in de wijken ontstaat. Studenten van verschillende achtergronden, niveaus en leerjaren werken samen.
Tot slot zijn er de project en evenementen: groepen studenten van een opleiding, een vak, afstudeerders of stagiaires pakken vraagstukken op en doen bijvoorbeeld onderzoek, organiseren symposia, ontwikkelen workshops en trainingen.
Iedere student die deelneemt aan WIJS neemt eigen kennis en talenten mee. Uiteraard bieden wij de mogelijkheid om deze talenten verder te ontwikkelen. Met deze interprofessionele samenwerking ontwikkelen studenten sociale en maatschappelijke competenties om betrokken burgers te worden en om betere antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen.
Studenten kunnen deelnemen aan WIJS in het kader van verschillende studieonderdelen waarvoor zij studiepunten kunnen verdienen (5-30 ECTS), waaronder:
Aanmelden
Wil je je aanmelden bij WIJS? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Je krijgt dan een kort intakegesprek en een uitnodiging voor de introductieweek (in de eerste of tweede week van de start van het nieuwe semester).
Daarnaast schrijf je je ook in via Osiris.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?