Leer alles over de voedingsindustrie

  • Minor
Minor Food Ingrediënts and Health.jpg

Voeding en Gezondheid

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: februari
Locaties
Groningen
  • Gezondheid en Sport
  • Aarde en Milieu
  • Techniek

Ben jij geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en hoe je voedingsstoffen kunt onderzoeken om nieuwe, duurzame én gezonde voedingsproducten te ontwikkelen? En wil je je verdiepen in wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een nieuw voedingsproduct? Dan is de minor Voeding en Gezondheid iets voor jou!

Over deze minor

Deze minor is een samenwerking van het Instituut voor Life Science & Technology (ILST) en opleiding Voeding & Diëtetiek van de Academie voor Gezondheidsstudies (V&D). In deze minor leer je analyseren wat een gezond product is en wat een gezond product doet in het lichaam. Je gaat in op verschillende voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten en kijkt welke functie deze stoffen hebben in het
lichaam. Daarnaast werk je veel aan projecten rondom concrete vraagstukken uit het werkveld en ga je een innovatief gezond product ontwerpen. Ook het in de markt zetten van een nieuw product komt aan bod.

De minor bestaat uit twee kwartalen waarbij zowel lessen en praktijkopdrachten gevolgd worden bij ILST (locatie Van Doorenveste) als bij V&D (locatie Wiebenga). In de eerste periode worden de lessen van productontwikkeling gegeven op het Wiebenga. In de tweede periode worden de overige lessen gegeven in het Van Doorenveste gebouw.

Wat leer je

  • Innovatief denken op het gebied van gezond productontwikkeling
  • Analytische methoden om voedingsproducten te analyseren en gezondheidsclaims te testen
  • Het aanpakken van concrete onderzoeksvragen uit het werkveld
  • Projectmanagement en kwaliteitszorg
  • Samenwerken met studenten uit verschillende disciplines

Vakkenoverzicht

Blok 1:

  • Voedingsleer (5 EC)
  • Productontwikkeling- en analyse (10 EC)

Blok 2:

  • Voedingsmiddelenmicrobiologie & Kwaliteitszorg (5 EC)
  • Analyse- & Screeningsmethoden (5 EC)
  • Projectmatig werken in literatuurstudie (5 EC)

Voor je kunt beginnen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van de opleidingen Bio-informatica, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (beide afstudeerrichtingen), Chemie, Chemische Technologie en Voeding en Diëtetiek die 60 ECTS uit hun propedeuse en 48 ECTS uit de hoofdfase hebben behaald.

Daarnaast is de minor toegankelijk voor studenten buiten de Hanze die een Life Science opleiding volgen. Voor deze studenten is de toegangseis dat ze de propedeuse hebben voltooid.

Aanmelden en inschrijven

Ben je student van de Hanze en wil je je inschrijven voor de minor Voeding en Gezondheid? Dit kan via Osiris tot vier weken voor aanvang van de minor.

Master DGV 2023 1.jpg

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Gezondheid en Sport
  • Techniek