Leraar basisonderwijs

  • Minor
docent en leerlingen

Leraar basisonderwijs

Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: februari, september
Locaties
Groningen
  • Onderwijs en Opvoeding

Vind je het leuk om met groepen kinderen te werken en ben je geïnteresseerd in het onderwijs? Overweeg je om de overstap naar het basisonderwijs te maken? Wil je weten hoe schooldagen er voor kinderen écht uitzien? Volg de minor Leraar basisonderwijs en ontdek of je meester of juf wilt worden! Bovendien krijg je na het voltooien van deze minor bijna een halfjaar ‘korting’ op de Pabo Deeltijd verkort wanneer je deze in de toekomst zou willen doen!

Over deze minor

De minor in het kort

De minor bestaat uit het volgen van 5 van de 6 modules uit het eerste halfjaar van de Pabo Deeltijd verkort. Tevens volg je in de eerste periode de module Beroepsoriëntatie, waardoor je meteen meer zicht krijgt op het beroep van leraar in het basisonderwijs en gedurende 5 stagedagen ervaart hoe er op een schooldag aan diverse leergebieden wordt gewerkt.

Na de minor kun je ervoor kiezen om de Pabo Deeltijd verkort in zijn geheel af te ronden. Dat betekent dat je binnen anderhalf tot twee jaar als leraar voor de klas staat. Hierbij kun je lesgeven aan alle groepen in het primair onderwijs, speciaal (basis)onderwijs, speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs in Nederland. Met de toenemende vraag naar leraren is de kans op een baan groot. Je kunt starten met het vervolg van de opleiding wanneer je in het bezit bent van een bachelordiploma.

Leerdoelen

Je werkt aan de competenties die je nodig hebt als leraar basisonderwijs. Deze liggen op het pedagogische en didactische vlak, maar ook is er aandacht voor de onderzoekende houding, je rol als verbinder in het onderwijs en ook het zijn van een rolmodel. Je maakt binnen de modules kennis met allerlei vakken die ook in het basisonderwijs worden gegeven: Taal, rekenen, kunst & cultuur, natuur & techniek, grove en fijne motoriek, digitale geletterdheid en mens & samenleving. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek, didactiek en ontwikkelingspsychologie en om ook echt voor de klas te leren staan, krijg je les in klassenmanagement en instructie geven.

Tijdens de minor loop je in de eerste periode gedurende 5 weken één dag per week stage op een basisschool en in de tweede periode gedurende 10 weken. Zo ervaar je tijdens de minor hoe het is om als professional in het basisonderwijs werkzaam te zijn.

Studieonderdelen
 

Blok 1.1 Blok 1.2
De Leerkracht Leren – Rekenen-Wiskunde

5 ec
Toetsing: tentamen

5 ec
Toetsing: opdracht

Onderwijsmethodes
5 ec
Toetsing: opdracht

Veilig in de klas
5 ec
Toetsing: opdracht
Beroepsoriëntatie
5 ec
Toetsing: opdracht
Werkplekleren 1
5 ec
Toetsing: ontwikkelverslag

Voor je kunt beginnen

Doelgroep

De minor staat open voor derde- en vierdejaars studenten van alle bacheloropleidingen in Nederland, die hun propedeuse behaald hebben. Uitgesloten zijn studenten van de opleiding tot leraar basisonderwijs (4-jarige variant).

Wanneer?

Je kunt de minor volgen in het eerste of tweede semester van het studiejaar.

De lesdagen zijn te vinden op de website van de Pabo Deeltijd verkort; studenten volgen zowel lessen samen met de studenten van Pabo Deeltijd verkort als alleen met minorstudenten. In het eerste blok zijn er 5 stagedagen en wekelijks twee lesdagen. In het tweede blok is er wekelijks één lesdag en één stagedag.

De zelfstudie naast de lesdagen is ongeveer 20 uur per week.

Meer weten?

Meer informatie over de Pabo Deeltijd verkort kun je vinden op onze website: www.hanze.nl/pabodeeltijd

Heb je vragen over de minor dan kun je contact opnemen met de Pedagogische Academie via e-mail: pedagogischeacademie@org.hanze.nl.

Zie ook de ECTS Onderwijscatalogus.

Veelgestelde vragen

Contact

Interessegebieden

  • Onderwijs en Opvoeding