​​​​​​‘Je moet collega’s de kans geven om met jouw ontwikkeling mee te gaan’

  • Alumnus aan het woord
Marloes MA TenD.png

Iedere leerling heeft zijn eigen geschiedenis, verhaal en context. Hoe kunnen leraren die verschillen inzetten om een krachtige leeromgeving te ontwikkelen voor alle leerlingen in hun klas? Hoe ontdek je ieders potentieel? Dat is de kern van de master Talentontwikkeling & Diversiteit. De master is bedoeld voor leraren in het po, vo, mbo en hbo met een groot onderwijshart, die ontwikkelingsgericht willen werken. Alumna Marloes Brinks vertelt meer over de master.

​​​​​​‘Je moet collega’s de kans geven om met jouw ontwikkeling mee te gaan’

“Op mijn school combineren we alle zaakvakken in Wereldtijd en leren vanuit eigen onderzoeksvragen staat daarin centraal. We merkten – dat bleek ook uit mijn vooronderzoek – dat dit best een lastig proces is. Wat we konden verbeteren, dat ging ik onderzoeken voor mijn afstudeerproduct. Het probleem waar de leerkrachten tegen aanlopen is het vinden van de juiste balans tussen het richting geven en ruimte bieden in het begeleiden van onderzoeksvragen, zodat de nieuwsgierigheid van de leerlingen behouden blijft. Kinderen bij ons op school zijn nieuwsgierig en ze stellen prachtige vragen maar die zijn vaak niet onderzoekbaar, bijvoorbeeld omdat ze veel te complex zijn. Er bestaan allerlei instrumenten die je dan kunt inzetten, bijvoorbeeld een vragenmachientje. Maar als we een vraag door zo’n vragenmachientje haalden, kwam er een vertaalslag en dan was het ineens niet meer de vraag van die leerling.

Ik zag de nieuwsgierigheid verdwijnen en dat is nou juist een van die talentkrachtige dingen die je graag wilt. Wat ons ook duidelijk werd: een onderzoeksvraag was vaak meer een opzoekvraag. De motivatie verdween als ze van alles moesten gaan opzoeken in plaats van praktisch aan de slag te kunnen. Kortom, hoe hielden we de leerlingen nieuwsgierig? Ik ben collega’s gaan interviewen om te horen waar zij precies tegenaan liepen en ik vroeg het ook de leerlingen. Op basis daarvan heb ik kaarten ontwikkeld: een hulpmiddel voor leerkrachten en kinderen die het stellen van onderzoeksvragen inzichtelijk maken. Leerkrachten helpt het om kinderen te begeleiden en het helpt kinderen om de wereld te leren begrijpen vanuit hun eigen verwondering. Toen we ermee gingen werken zag ik dat hun natuurlijke nieuwsgierigheid wél overeind bleef.

Ik nam mijn collega’s hierin mee vanaf de start. Dat heb ik wel moeten leren. Ik was gewend om ideeën eerst tot in de perfectie uit te werken binnen mijn eigen klas. Ik dacht dat ik ze alleen dán enthousiast kon maken. Maar in de master kreeg ik feedback van medestudenten en docenten, en daarvan leerde ik dat het voor collega’s lastig instappen is als mijn product al perfect is. Ik heb gemerkt dat het gezamenlijke proces ons veel meer opleverde en mezelf uiteindelijk ook, want door wisselwerking ontstaan nieuwe inzichten. Ik krijg daar veel energie van en mijn collega’s ook. Ik heb die kaarten ontwikkeld voor de master maar we werken er nu mee op onze school. Als klein stukje in het proces waar wij mee bezig zijn. Samen ontwikkelen we het door, en daarmee gaat het nog veel meer leven. Het product is niet alleen van mij maar van de hele school.”

Marloes Brinks geeft les aan groep 4-5 van OBS ’t Swarte Meer in de gemeente Emmen.