'Met deze master kan ik impact gaan maken'

  • Student aan het woord
Hanze Master - 22-05-2024 - 0513.jpg

Richard zit in het tweede en tevens laatste jaar van de master Sociaal-Ruimtelijk Transitiemanagement. Hoe heeft deze deeltijd master zijn manier van werken en zijn beeld van het werkveld veranderd?

"Ik ben opgeleid als werktuigbouwkundige, dus een hele technische studie. Pas in het werkveld ontdekte ik de sociale kant: hoe werk je samen, welke rollen neem je aan? Dat kwam in mijn opleiding destijds niet naar voren en heb ik zelf moeten ontwikkelen. Deze master laat zien dat er nu veel meer ruimte is voor dat sociale aspect en dat het onderwijs zich daarop heeft ontwikkeld, zelfs binnen technische vakgebieden."

Het sociale en ruimtelijke komen in deze master samen

"De afgelopen tien jaar ben ik me steeds meer in het sociale domein gaan begeven en werk nu bij Grunniger Power, een energiecoöperatie. Ik werk als energieadviseur, procesbegeleider, bewonersconsulent en projectmanager. Zo help ik mensen bijvoorbeeld met verduurzaming en zoek naar de beste oplossingen. Technische tools gebruik ik nog wel, maar mijn focus ligt nu op het begeleiden van de processen en de menselijke kant.

De combinatie van dat sociale stuk met het ruimtelijke was voor mij doorslaggevend om deze master te gaan doen. Achteraf gezien had ik misschien planologie, stedenbouwkunde of architectuur moeten studeren. Deze master brengt die werelden voor mij samen. Ik heb altijd al oog gehad voor het grotere ruimtelijke plaatje, iets wat technische collega’s vaak niet zagen. Nu valt alles op zijn plek en begrijp ik dat mijn kijk waardevol is."

De tweede casus speelde zich af in de zorg, wat compleet nieuw voor me was en daardoor heel interessant en uitdagend.

De uitdagingen versterken de leerervaring

"De eerste module ging over energiearmoede in de Oosterparkwijk en dat raakt natuurlijk heel erg aan mijn werk. Daar kon ik mijn kennis en expertise goed toepassen. De tweede casus speelde zich af in de zorg, wat compleet nieuw voor me was, maar wel heel interessant en uitdagend. Het lastigste vond ik het doorbreken van bestaande systemen; er lag al een vastomlijnd plan en het was moeilijk om daar met een frisse blik naar te kijken.

Het daadwerkelijk in gang zetten van verandering is de grootste uitdaging binnen de master. Ook het vinden van balans tussen wat nodig is voor de master en wat ik daarnaast nog meer wil doen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Verder vind ik de terminologie soms lastig; we zijn een multidisciplinaire groep studenten en spreken een 'eigen taal'. Soms maakt dat het duiden van de gebruikte termen lastig. Aan de andere kant is dat natuurlijk ook heel inspirerend. Je raakt nieuwsgierig naar andere vakgebieden, hoe zij hun taal spreken en anders naar vraagstukken kijken."

Verbreden van je perspectieven

"Sinds ik de master volg, kijk ik niet alleen anders naar het werkveld, maar ook naar mijn collega’s. Hoe ze hun rol invullen en welke belangen ze hebben. Daarnaast kan ik beter omgaan met nieuwe stakeholders die nog erg in het oude denken zitten. Van ‘what’s in it for me?’ ben ik meer gaan kijken naar ‘what’s in it for them?’. Dat heeft mijn perspectief verbreed en zorgt dat ik naar ieders belang kijk."

Persoonlijke ontwikkeling

"Bij mijn aanmelding zei ik dat ik meer impact wilde maken. Ik had altijd goede ideeën en probeerde mensen te enthousiasmeren, maar impact bleef uit. Nu begrijp ik beter hoe systemen werken en hoe ik ruimte kan maken in het proces voor het zien van alle belangen. Ik ben sterker geworden in het gesprek aangaan nadat ik mijn missie en visie goed scherp heb. Zo breng ik het verhaal beter over en dat beschouw ik als een mooie ontwikkeling."