Marloes Nieuwenhuis
Productmanager, Techniek en Energietransitie
Krijg inzicht in de complexe en multidisciplinaire vraagstukken van de energietransitie
Productmanager, Techniek en Energietransitie
In veranderlijke situaties zoals de energietransitie zijn wij vaak geneigd om uitdagingen pragmatisch en rationeel aan te vliegen. We stellen uitgedachte plannen van aanpak en strategieën op waarbij we de nieuwste technologie willen inzetten, rekening houden met wetgeving en er ook nog eens voor zorgen dat de resultaten economisch haalbaar zijn. Vervolgens blijkt het in de praktijk toch allemaal niet zo makkelijk te implementeren en stuiten we regelmatig op onverwachte, stagnerende, situaties. Dit heeft te maken met het feit dat andere, onderliggende factoren (zoals belangen en/of emoties van betrokkenen) bij het opstellen van het plan of strategie over het hoofd worden gezien. In deze cursus leer je middels de 6P-methode om deze onderliggende factoren en patronen op voorhand te herkennen, zodat je deze kunt meenemen in het opstellen van jouw plan of strategie.
Binnen deze leergang richten we ons op het identificeren en beïnvloeden van belangen en menselijke behoeften om dichter bij elkaar te komen binnen de energietransitie. De methode gaat vooral in op het begrijpen van de zes menselijke behoeften en de dynamiek binnen die behoeften om de mate van succes van een gebalanceerde aanpak te vergroten. De 6P-methode geeft vanuit een systeemtheoretische denkkader zicht op hoe de verschillende betrokkenen zich tot hun sociale- en natuurlijke omgeving verhouden en hoe ze beïnvloed kunnen worden. Het PESTEL kader vormt een leidraad binnen deze cursus: Political, Economic, Social, Technological, Environmental en Legal.
Je gaat aan de slag met een eigen vraagstuk of praktijkcasus (deze neem je zelf mee). Gedurende de cursus leer je dit vraagstuk te analyseren. Daarnaast gaat je ook juist naar jezelf kijken. Door te leren herkennen hoe je zelf reageert op bepaalde beslissingen en situaties, leer je herkennen waar potentiële pijnpunten zitten en krijg je zicht op waarom het vraagstuk een succes is of niet.
Als gemeente, provincie of andere semioverheid staat werken aan energiestrategieën in relatie tot de bebouwde omgeving centraal in de waan van alle dag. De energietransitie laat zien hoe complex en multidisciplinair vraagstukken zijn. Het is van groot belang dat binnen deze complexe vraagstukken nauwer en meer betrokken wordt samengewerkt, met bewoners, gebruikers, maatschappelijke platforms en ontwerpers, om een uitgebalanceerd plan te krijgen die de kans op succes vergroot. In deze leergang ga je aan de slag met de weg naar deze duurzame balans middels de 6P-methode. Deze methode helpt je bij het succesvol opzetten van een plan of strategie in een omgeving die te maken krijgt met verandering. Deze leergang is een verdieping op basis van de 6P-methode die behandeld is in de cursus Inleiding in de energietransitie.
De leergang bestaat uit vijf dagdelen waarin verschillende aspecten van de methode centraal staan. Naast een inleiding op de systeemtheorie wordt aandacht besteed aan: het opzetten van een eigen vraagstuk uit de praktijk; het analyseren van het eigen vraagstuk; gebruik van de verschillende meetsystemen bij de analyse en het leren identificeren van onderliggende patronen. Bij gelijkwaardige projecten kan desgewenst in kleine groepjes worden gewerkt. Gastdocenten brengen elk hun eigen expertise en hun eigen ervaringen mee mede vanuit het bedrijfsleven. Daarnaast maakt individuele coaching en begeleiding deel uit van deze leergang om de verworven inzichten te helpen hanteren.
De modules kennen altijd een wisselwerking tussen theorie en werken aan het eigen vraagstuk. De theoretische onderbouwing wordt dusdanig aangeboden dat het gelijk toepasbaar is.
Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.
De leergang is met name gericht op profit/non-profit organisaties zoals beleidsmedewerkers van gemeenten, provincies en van semioverheden. Maar ook het bedrijfsleven zoals ontwerpers en adviseurs werkzaam in de gebouwde- of transformatieve omgeving of die nieuwe business ontwikkelen zijn van harte welkom.
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
De startdata van deze cursus stemmen we samen af.
Er zijn meerdere startdata per jaar mogelijk.
5 dagen
64 uur
Een certificaat wordt verleend als de opdrachten aan het eind met een voldoende zijn beoordeeld.
Je ontvangt een bewijs van deelname als je ervoor kiest de leergang niet af te ronden met een coachsessie en eindopdracht, maar wel 80% aanwezig bent geweest tijdens de lesavonden en actief hebt meegedaan.
Productmanager, Techniek en Energietransitie
Managementondersteuner
Op donderdag 23 januari is er een Online Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden