Beatrice Schilstra
Opleidingscoördinator
Als eerstelijnszorgprofessional bied je meer (na)zorg aan oudere (ex-)kankerpatiënten door proactieve samenwerking
Opleidingscoördinator
Als professional in de eerste lijn zie je in je dagelijkse werk in toenemende mate (ex-) kankerpatiënten en hun familie. De groep patiënten die kanker overleeft groeit. Daarnaast zien we – ook bij deze groep patiënten - dat de vergrijzing toeneemt. De ziekte en de behandeling hebben op korte én lange termijn een grote invloed op het leven van deze patiënten.
Voor de eerstelijnszorgprofessional is het daarom belangrijk zicht te hebben op de gezondheidsproblemen en de late na-effecten van kanker. Voor deze (ex-)patiënten is een goede (na)zorg en follow-up van groot belang. Van de eerstelijnszorgprofessional vereist dit een (pro)actieve houding en een houding die gericht is op samenwerking met de formele en informele zorg.
Het aantal kankerpatiënten neemt in Nederland nog steeds toe. Nieuw is dat de complexe vormen van behandeling steeds meer zijn afgestemd op de individuele patiënt. Het team van behandelende specialisten die bij de behandeling betrokken zijn (en daarmee de multidisciplinaire zorg), wordt steeds groter. Veel kankerpatiënten willen meepraten en meebeslissen over de behandeling. Het zelf regie nemen in het zorgproces vereist van de behandelaars en zorgprofessionals een andere houding. Gezamenlijke besluitvorming en bevordering van zelfmanagement vereist ook in de eerste lijn een anticiperende houding van de zorgprofessional. Een (gedeeld) individueel zorgplan is hierbij ondersteunend. Een goede samenwerking met verschillende disciplines en casemanagement is daarnaast onontbeerlijk.
De (chronische of ex-)kankerpatiënt zal in de praktijk komen met vragen gerelateerd aan (rest)klachten, angst voor recidief, co-morbiditeit en/of andere klachten. De kankerbehandeling die een patiënt heeft gehad, kan ook leiden tot psychosociale problemen en een negatief effect op de kwaliteit van leven. De eerstelijnszorgprofessional moet hierop adequaat en sensitief kunnen anticiperen. In deze scholing komen al deze aspecten aan de orde.
Binnen de scholing Oncologie en palliatieve zorg in de 1e lijn staan de volgende thema’s centraal:
Na de cursus Oncologie en palliatieve zorg in de 1e lijn kun je je kennis verder verdiepen met onder andere de cursus Ouderenzorg in de 1e lijn.
Accreditatie: de scholing Oncologie en palliatieve zorg in de 1e lijn is geaccrediteerd bij V&VN.
Deze opleiding is geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister V&V. Het kwaliteitsregister is het hulpmiddel voor jou als verpleegkundige of verzorgende om je deskundigheid bij te houden.
Meer wetenHbo-geschoolde zorgprofessionals in de eerste lijn (praktijkverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, POH GGZ)
hbo-werk- en denkniveau
Wil je samen met collega's deze opleiding volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in specifieke modules? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 1 keer per jaar.
Hieronder staat een overzicht van alle startdata.
* Uitgezonderd de eerste lesdag, deze vindt plaats van 15:45 - 20:45 uur.
9 dagdelen
Eens in de 14 dagen een lesdag. Een werkplek in een huisartsenpraktijk of bij de thuiszorg is vereist. Zelfstudie: een halve dag per week.
De kosten zijn inclusief onbeperkt koffie en thee en exclusief literatuurkosten.
Opleidingscoördinator
Opleidingsmedewerker
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 28 november is er een Informatieavond voor professionals. Je kunt in gesprek met docenten en studieadviseurs. En mensen spreken die de stap al gezet hebben.
Meer informatie en aanmelden